Hengitystieongelmat ovat hevosilla yleisiä, ja pahimmillaan ne voivat muuttua krooniseksi puhkuriksi eli hevosten astmaksi. Pölytön ja hygieenisesti korkealaatuinen rehu on tärkeässä roolissa sekä ennaltaehkäisyssä että oireiden lieventämisessä.
Hengitystiet ovat yksi hevosen kehon helpoimmin altistuvista elimistä, koska vierasaineet pääsevät hengityksen mukana helposti limakalvoille ja sitä kautta muualle elimistöön. Tässä vaiheessa hevosen ensivaiheen immuunipuolustuksen olisi estettävä ei-toivottujen aineiden, kuten bakteerien ja virusten, tunkeutuminen elimistöön. Siksi on tärkeää, että hevosen ympäristö on mahdollisimman hygieeninen, ja sen immuunijärjestelmä on vahva.
Monet tekijät voivat vaikuttaa hevosen immuunijärjestelmään mukaan lukien ympäristö, ruokinta sekä hevosen yleinen terveydentila. Jos hevosta rasittavat aineenvaihdunnan haasteet, stressi tai muut sairaudet, vastustuskyky ei aina kestä lisärasitusta.
Hengitystieongelma on ikävä asia sekä hevosen suorituskyvyn että yleisen terveyden kannalta. Pahimmassa tapauksessa siitä voi lopulta kehittyä astma, keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus.
Hevosten vaikean astman eli puhkurin (recurrent airway obstruction, RAO) taustalla on usein yliherkkyysreaktio pölyille ja homeille. Krooninen RAO-oireyhtymä on harvinaisempi sairaus, jota tavataan eniten keski-ikäisillä ja vanhoilla hevosilla. Oireina ovat muun muassa pitkään jatkunut yskä, limainen sierainvuoto ja suorituskyvyn heikkeneminen. RAO-hevosilla on usein hengitysvaikeuksia harjoittelun aikana, mutta monilla myös lepoaikana, eikä RAO-hevosen urheilu-ura ole kovin todennäköinen.
Lievä astma tunnetaan myös nimellä tulehduksellinen hengitystiesairaus (inflammatory airway disease, IAD), ja sita havaittu myös nuorilla hevosilla. IAD- hevosilla ei tavata vaikeutunutta hengitystä ja niitä on myös kilpahevosina. Nykykäsityksen mukaan IAD voi kehittyä puhkuriksi, mikäli sitä ei hoideta ajoissa.
Ihmisillä ylipaino nähdään astman riskitekijäksi. Hevosilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet samanlaisia viitteitä. Liikalihavuus ei ole terveellistä hevoselle eikä astmahevoselle, ja siihen tulisi suhtautua yhtä vakavasti kuin hengitystieongelmiin.
Allergiaan liittyvä astma on yksi yleisimmistä astman muodoista ihmisillä. Hevosilla on myös allergioita, mutta siitä, ovatko rehuallergiat merkittävä tekijä hevosten astmassa, keskustellaan edelleen. Hevoselle voi kehittyä pöly- tai sieniallergia, jos se saa esimerkiksi karkearehua, jonka hygieeninen laatu on heikko. Homepölyt voivat olla erittäin haitallisia hevosen immuunijärjestelmälle ja aiheuttaa hedelmällisyys- ja hengitystieongelmia.
Hengitystieongelmista kärsivän tai sairaan hevosen hoidossa tulee aina ensisijaisesti kääntyä eläinlääkärin puoleen ja noudattaa tältä saatuja ohjeita lääkinnän ja ruokinnan suhteen. Pölyttömyys ja hyvä rehuhygienia ovat hevosen ruokinnassa erittäin tärkeässä roolissa. Tietyistä vitamiinilisistä ja yrteistä voi olla apua tukihoitona.
Yleinen ruokinta
Hengitystieongelmista kärsivän tai astmaa sairastavan hevosen ruokinnassa on hyvä tietää ongelman pohjimmainen syy ja aiheuttaja, mistä syystä yksityiskohtaisten ruokintaohjeiden antaminen on hankalaa. Hengitystieongelmista kärsivän hevosen hengitysilman tulisi olla mahdollisimman raikasta ja puhdasta, ja on tärkeää varmistaa hygieenisesti korkealaatuinen ja pölytön ruokinta. Joillekin hevosille on hyvä syöttää väkirehut kostutettuina.
Karkearehujen riittävän hyvä laatu tulisi varmistaa jo hankintavaiheessa, minkä jälkeen on syytä kiinnittää huomiota myös niiden säilytykseen ja käsittelyyn pilaantumisen ehkäisemiseksi. Rehun laatu kannattaa tarkistaa joka ruokintakerralla. Rehut ja kuivikkeet tulisi varastoida hevosten tallitiloista erillään.
Vaihtaminen kuivaheinästä säilöheinään voi olla hyvä idea, koska säilöheinän vesipitoisuus on kuivaheinää korkeampi ja se pölyää siksi vähemmän. Ei kuitenkaan ole takeita siitä, että säilöheinä ei pölyä, jos se on hygieeniseltä laadultaan huonoa.
Kuiva- tai säilöheinän kastelua ei nykyään suositella, koska tutkimusten mukaan kostutettu heinä tarjoaa optimaaliset kasvuolosuhteet bakteereille ja sienille, mikä heikentää hygieenistä laatua entisestään. Lisäksi ravitsemuksellinen laatu heikkenee, kun tärkeät ravintoaineet liukenevat rehua kastellessa.
Yksi valinta voi olla myös rehu, joka sisältää muita vähemmän hienojakoisia kuitupartikkeleita. Tämä voi esimerkiksi olla sinimailas- tai heinähake tai pelletti. Niissäkin saattaa olla tarkasta käsittelystä ja korkeasta hygieenisestä laadusta huolimatta pieniä kuituja, joita hevonen voi hengittää syömisen aikana.
Antioksidantit
Hevosilla, joilla on hengitystieongelmia, on usein lisääntynyttä oksidatiivista stressiä hengitysteiden soluissa vapaiden radikaalien suurentuneen määrän vuoksi. Vapaita radikaaleja muodostuu solujen energiaprosessien yhteydessä. Epävakaina ne pyrkivät vakautumaan ja tekevät sen yhdistymällä aineeseen tai soluun, joka hapettuu prosessin seurauksena.
Antioksidantit sieppaavat vapaan elektronin tai koko happiradikaalin siten, että se ei voi vahingoittaa kehon kudoksia. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, ja hevonen muodostaa sitä itse tavanomaisissa olosuhteissa. Jos hevonen kuluttaa runsaasti antioksidantteja tai sillä on oksidatiivista stressiä kehossa, voi C-vitamiinista kuitenkin tulla puutosta.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että hevoset, joilla on satunnaisia tai kroonisia hengitystieinfektioita, kärsivät terveitä enemmän oksidatiivisesta stressistä. On myös osoitettu, että näillä hevosilla on tavallista alhaisempi C-vitamiinipitoisuus elimistössään. C-vitamiinilisien käyttäminen voi siis olla hyvä idea hevosilla, joilla on hengitystieongelmia.
Yrtit
Hevosilla ei ole tehty kovinkaan paljon tutkimuksia yrttien käytöstä tukihoitona hengitystieongelmissa. Saatavilla olevat tutkimukset antavat viitteitä, että yrttejä voidaan käyttää apuna tukemaan hevosen hengitysteitä vapaamman hengityksen saavuttamiseksi.
Yrteillä voidaan myös tukea immuunijärjestelmää lisäämään makrofagien määrää hengityselimissä. Makrofagit ovat immuunijärjestelmän suuria syöjäsoluja, jotka sulkevat sisäänsä ja hajottavat haitallisia bakteereita, vieraita kiinteitä osasia sekä kehon omia vahingoittuneita soluja ja kudoksia.
Tiettyjen yrttien tehokkuus on kliinisesti dokumentoitu astmaa sairastavilla ihmisillä. Yrtit sisältävät sekä flavonoideja että eteerisiä öljyjä. Flavonoidit ovat kasveista löytyviä aineita, joiden ensisijainen tehtävä on suojata kasvia. Flavonoideja on paljon ja niillä hyvin erilaiset tehtävät. Tutkimukset osoittavat niillä olevan antioksidanttisia ominaisuuksia.
Hengitystieongelmien yhteydessä usein käytettäviä yrttejä ovat muun muassa valkosipuli, minttu, mustakumina ja anis. Yrttien käytössä tulee noudattaa varovaisuutta, sillä esimeriksi valkosipuli voi aiheuttaa hevoselle anemiaa pitkäaikaisessa käytössä.
Vitamiinit, kivennäisaineet ja muut antioksidantit ovat tärkeitä elementtejä hevosen vastustuskyvylle, ja siksi voi olla hyvä, että hevoselle on laadittu optimoitu ruokintasuunnitelma, jossa vastustuskyvylle tärkeisiin ravintoaineisiin kiinnitetään erityistä huomiota.
Jos hevosen vastustuskyky on rasituksen alla sairauden tai toipilasajan vuokia, kivennäisaineiden ja antioksidanttien tarve on yleensä lisääntynyt. Hengitysteitä tukevia lisäravinteita on mahdollista käyttää tukihoitona hengitystieongelmissa.