0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Antioksidanttien rooli lihasaineenvaihdunnassa

Lihakset sisältävät luonnostaan useita antioksidanttisia mekanismeja, jotka vähentävät vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Nämä lihaksissa olevat antioksidanttimekanismit sisältävät entsyymejä, kuten superoksididismutaasia (SOD), glutationiperoksidaasia (GPX), katalaasia sekä pienempiä molekyylejä, kuten E-vitamiinia, C-vitamiinia ja hivenaineita (kupari, mangaani, sinkki ja seleeni).

Fyysisen työn aikana luurankolihasten hapenotto vähenee rajusti. Lihasten nopeaan jännittämiseen ja rentouttamiseen tarvitaan adenosiinitrifosfaattia (ATP), joka on solun energia-aine. ATP:tä tuotetaan kaikkien elävien olentojen mitokondrioissa, jotka ovat solujen omia voimalaitoksia. Solut kuluttavat hengittäessään happea, josta ne tuottavat ATP:tä.

 

Lihassolut käyttävät paljon energiaa tehtäviensä hoitamiseen, ja ne sisältävät tuhansia mitokondrioita, jotka tarvitsevat suuria määriä happea. Energiantuotannon aikana pieni osa hapesta muuttuu pieniksi, erittäin reaktiivisiksi vapaiksi happiradikaaleiksi (Reactive Oxygen Species, ROS). Jos mitokondriot eivät toimi tehokkaasti, niiden kyky tuottaa energiaa heikkenee, jolloin syntyy lisää vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat soluja. Vapaiden radikaalien tuotanto lisääntyy intensiivisen harjoittelun, ylikuormituksen ja ikääntymisprosessin aikana.

 

Vapaiden radikaalien haitallinen vaikutus aiheuttaa mm. solukomponenttien tuhoutumista ja voi jopa johtaa solukuolemaan. Näiden haitallisten vaikutusten torjumiseksi elimistö on varustettu puolustusjärjestelmällä, joka koostuu mm. antioksidanteista, vitamiineista ja entsyymeistä. Kun vapaiden radikaalien tuotanto lisääntyy jatkuvan harjoittelun aikana tai kun puolustusmekanismit kuormittuvat riittämättömän ravinnon tai lääkityksen vuoksi, seurauksena voi olla pysyviä toimintahäiriöitä tai vaurioita.

 

Lihakset sisältävät luonnostaan useita antioksidanttisia mekanismeja, jotka vähentävät vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Nämä lihaksissa olevat antioksidanttimekanismit sisältävät entsyymejä, kuten superoksididismutaasia (SOD), glutationiperoksidaasia (GPX), katalaasia sekä pienempiä molekyylejä, kuten E-vitamiinia, C-vitamiinia ja hivenaineita (kupari, mangaani, sinkki ja seleeni).

 

Endogeenisillä entsyymeillä on moninaisia tehtäviä lihasten suojaamisessa hapettumisvaurioilta harjoituksen aikana. Ne toimivat radikaalien sieppaajina, ja näiden entsyymien puute aiheuttaa monenlaisia fysiologisia ja biokemiallisia häiriöitä. Voidakseen muodostaa näitä entsyymejä elimistö tarvitsee riittävästi hivenaineita.

 

Orgaanisesti sidotut hivenaineet ovat äärimmäisen tärkeitä tässä suhteessa, ja juuri tästä syystä St. Hippolytin tuotteet sisältävät niitä. Oksidatiivisen puolustusjärjestelmän reagointia jatkuvaan harjoitteluun ei määritä vain vapaiden radikaalien määrä ja mitokondrioiden toiminta, vaan myös ravinnosta saatavat hivenaineet.

 

Tiettyjen antioksidanttisten ravintoaineiden saanti on tästä syystä erityisen tärkeää varsinkin silloin, kun hevosen suorituskyky on koetuksella esimerkiksi kilpailujen aikana.

 

Seleeni

Seleenin saanti on ratkaisevan tärkeää hevosen tärkeimmän antioksidantin, glutationiperoksidaasin, syntetisoinnissa. Tutkimukset osoittavat, että seleenin puute heikentää glutationiperoksidaasin aktiivisuutta 80 prosentilla, jolloin haitallinen rasvahapettuminen mitokondrioissa lisääntyy.

 

E-vitamiini

E-vitamiini tunnetaan jo varsin laajasti luonnollisena antioksidanttina, joka suojaa soluseiniä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Urheiluhevoset tarvitsevat huomattavasti enemmän E-vitamiinia kuin hevoset, jotka eivät liiku yhtä paljon. Normaalin E-vitamiinin ja seleenin lisäyksen on osoitettu lisäävän suorituskykyä ja parantavan vastustuskykyä.

 

C-vitamiini

Vielä yksi oksidatiivisen puolustusjärjestelmän avain on C-vitamiini, jolla on kaksoistehtävä: se neutraloi vapaita radikaaleja ja tukee E-vitamiinin muodostumista. C-vitamiinia tarvitaan myös kollageenisynteesiin, hormonisynteesiin, kalsiumin varastointiin ja histamiinien hallintaan. Tästä syystä nämä vitamiinit sisältyvät tuotteisiimme SuperCondition ja High Performer tukien siten merkittävästi mitokondrioiden toimintaa.

 

Antioksidanteilla, olivatpa ne sitten kehon itse tuottamia tai ravinnon mukana saatuja, on ratkaiseva rooli kehon suojaamisessa vapailta radikaaleilta. Elimistön vapaiden radikaalien pitoisuus lisääntyy varsinkin intensiivisessä harjoittelussa, kilpailuissa tai stressaavissa tilanteissa. Samalla kasvaa myös antioksidanttien saannin tarve.

 

Näihin olosuhteisiin suosittelemme tiivistettyä High Performeria, joka voi stimuloida luonnollista antioksidanttien tuotantoa. Vapaiden radikaalien vähentämiseksi on tärkeää huolehtia mitokondrioiden kunnosta ja toimintakyvystä. Tämä pätee erityisesti lihassoluihin, joissa tuhansien

mitokondrioiden on tarjottava suuri määrä energiaa lihasten polttoaineeksi. Runsaasti luonnollisia vitamiineja ja hivenaineita sisältävä ravinto voi suojata mitokondrioita ja vähentää vapaita radikaaleja, mikä parantaa hevosen suorituskykyä ja elämänlaatua.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hevosille tarkoitetut leseet, suola ja pellavansiemenet

Usein keskitytään paljon hevosten vitamiineihin/kivennäisaineisiin ja karkearehuun perusasioina, mikä on erittäin tärkeää. On kuitenkin paljon muitakin ainesosia/raaka-aineita, joilla on myös valtava vaikutus hevosiin. Vaikutuksia, jotka voivat olla ratkaisevia niiden hyvinvoinnin ja hyvinvoinnin kannalta.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä