0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

APUA – Hevosten laitumeen totuttaminen ja laiduntaminen. Kuinka?

Alkukesän ja kevään ruoho on tyypillisesti erittäin vahvaa. Sokeri- ja proteiinipitoisuus on korkea, vaikkakin silti hyvin riippuvainen säästä. Jos hevonen syö ruohoa yhtäkkiä suurina määrinä voi sen suolistolla ja mikrobeilla olla vaikeuksia käsitellä korkeita sokeri- ja proteiinipitoisuuksia.

Kevät on koittanut ja kohta on se aika, jota olet jo ehkä odottanut. Kesä on tulossa. Kesälaitumelle menevän hevosen laiduntaminen – miten teet sen, jotta sinulla ja hevosellasi on hyvä kesä?

Alkukesän ja kevään ruoho on tyypillisesti erittäin vahvaa. Sokeri- ja proteiinipitoisuus on korkea, vaikkakin silti hyvin riippuvainen säästä. Jos hevonen syö ruohoa yhtäkkiä suurina määrinä voi sen suolistolla ja mikrobeilla olla vaikeuksia käsitellä korkeita sokeri- ja proteiinipitoisuuksia.

Siksi on tärkeää, että aloitat ruohoon totuttamisen hitaasti, lyhyillä syöntiajoilla ja lisäät syöntiaikaa asteittain.

 

Se, miten hevosta kannattaa laiduntaa, riippuu myös siitä, miten sen pitäisi mielestäsi laiduntaa kesällä

 

  • Pitääkö sen olla rehevällä laitumella ympäri vuorokauden?
  • Pitäisikö sen olla köyhemmällä ruoholla?
  • Pitäisikö sillä olla laitumella vain muutama tunti päivässä?
  • Onko se samalla pellolla talvella ja kesällä?
  • Sietääkö se ruohoa ollenkaan?
  • Onko se lihava tai laiha?

 

Toisin sanoen voimme ymmärtää, että hevosenomistajana ajattelet, että punaisen langan löytäminen voi olla vaikeaa. Nyt yritämme antaa sinulle vastauksia useisiin kysymyksiin.

 

Jos hevosesi on samalla pellolla koko talvet ja kesät, älä ole niin huolissasi. Hevonen totuttaa itse itsensä ruoholle, sitä mukaan, kun sitä kasvaa pellolle.

Sinun on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, onko tällä pellolla riittävästi syömistä hevosellesi vai onko hevonen vaihdettava rehevämmälle laitumelle, jossa on enemmän ruohoa.

On tärkeää, että hevonen totutetaan laitumeen, jolla se aikoo laiduntaa, koska laitumen koostumus ja sisältö eri pelloilla voi vaihdella.

 

Lohkolaiduntaminen

Lohkolaidunnus on tyypillisesti erittäin hyvä tapa hevosille, joiden energian saantia on rajoitettava.

Jos hevonen lohkolaiduntaa, on yleensä helpointa aidata “lähtölohko” pellolle, jolla laitumeen totutus tapahtuu. Tämä alue on lähtökohta, josta liikkuvaa aitaa siirretään päivittäin. Aluksi aitaa siirretään vain vähän ja myöhemmin aitaa siirretään yhä enemmän. Noin 3 viikossa sinun pitäisi suurentaa lohkon kokoa (ruohon määrää) hitaasti määrään, jonka odotat hevosellasi olevan kesällä käytössä.

Sinun tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, että jotta lohkolaiduntaminen toimisi parhaiten (energian/kalorien saannin rajoittamisessa), on tärkeää pystyttää taka-aita, joka siirretään vastaavasti suhteessa etuaitaan. Kun aitoja siirretään, saa jo syöty alue aikaa toipua ja myöhemmin kesän aikana voi aitaa siirtää takaisin tähän suuntaan.

Tämän tyyppisessä laiduntamisessa on paljon työtä, mutta se voi olla todella hyvä tapa toteuttaa laiduntamista, jos haluat hallita energian/kalorien saantia.

 

Ympäri vuorokauden laiduntaminen

Tällainen laiduntaminen toimii usein erittäin hyvin terveille hevosille, jotka eivät kärsi liikalihavuudesta tai aineenvaihdunnan haasteista. Se on myös helppo laiduntamismuoto, jossa hevoset yksinkertaisesti kävelevät suurilla, ihanan rehevillä pelloilla läpi kesän.

Suosituksemme näiden hevosten laitumeen totuttamiseen ja laiduntamiseen on alla. Laitumeen totuttaminen tulisi tapahtua pellolla, jolla hevonen on kesällä.

Päivä 1-3: 15 min
Päivä 4-7: 30 min
Päivä 8-10: 1 tunti
Päivä 11-15: 3 tunti
Päivä 16-20: 6 tunti
Päivä 21-25: 8 tunti

 

Hevosesi pitäisi nyt pystyä saavuttamaan koko päivä ilman ongelmia.

 

Mitä sinun tulisi varoa laiduntamisen aikana?

Laiduntamisen aikana on tärkeää, että tarkkailet hevosesi hyvinvointia monesta eri kulmasta.

Ensinnäkin on tärkeää kiinnittää huomiota suoliston toimintaan ja suoliston mikrobiomin toimintaan, joka hajottaa kuitua hevosen syömässä ruoassa. Tämä mikrobiomi kestää yleensä 3 viikkoa tottua uuteen ruokaan (kesän ruoho). Jos ruoka otetaan käyttöön liian nopeasti, se vaikuttaa tasapainoon ja hevosellasi on siksi löysä vatsa.

Siksi sinun tulee pitää silmällä, onko lanta tavanomainen kiinteää, kuten kiinteät “pullat”.

Jos lanta muuttuu pehmeämmäksi ja koostumukseltaan suoraan lehmämäiseksi, ota askel taaksepäin laiduntamisohjelmassa ja pysy siellä hetki, kunnes lannoite on vakiintunut. Jatka sitten hitaammin, kunnes saavutat halutun tuntimäärän.

Mikrobiomia voidaan tukea syöttämällä probioottia esimerkiksi Hefeculturen tai CuraBiomin muodossa. Samalla voit helpottaa laiduntamista, jos annat hevosellesi tunnettuja korkealaatuisia kuituja GlyxWiese Høcobsin muodossa. Nämä eivät kuitenkaan voi korvata ruohoa, mutta mikrobiomin on helpompi pitää oikea tasapaino tutustumalla tuntemattomaan ruohoon.

Seuraavaksi on tärkeää, että pidät silmällä hevosesi lihavuuskuntoa ja rasvakertymiä. Jos hevosesi paino nousee laiduntamisen aikana, pitääkö sinun arvioida, hyötyykö hevosesi todella laiduntamisesta?

Jos hevosesi rasvakertymät, erityisesti harjamartossa ja  hännän juuressa, kasvavat ja muuttuvat erittäin koviksi, suosittelemme, että otat hevosen pois laitumelta välittömästi. Tämä osoittaa, että hevosen aineenvaihdunnassa on epätasapaino, jolla voi olla kohtalokkaita seurauksia sen kavioille.

 

Onko hevosesi menossa kesälaitumelle ollenkaan?

Mielestämme se on itseasiassa hyvä kysymys kysyä. Koska vaikka me kaikki haluamme, että hevosemme voisivat laiduntaan, se ei ole hyväksi kaikille hevosille.

Ylipainoisilla hevosilla, hevosilla, joilla on rasvakertymiä, monilla poniroduilla ja hevosilla, joita käytetään vain seurahevosina, on tyypillisesti vaikeuksia käsitellä ruohosta tulevia suuria sokeri ja energia määriä. Tämä johtaa liikalihavuuteen ja siihen liittyviin haasteisiin.

Näillä hevosilla voi helposti olla todella hyvä hevoselämä tarhassa tai alueilla, joilla ruoho muodostaa hyvin pienen osan hevosen kuidun kokonaissaannista. Kyse on vain luovuudesta. Nykyään monet paikat perustavat aktiivipihattoja, jotta hevoset, jotka eivät siedä ruohoa, voivat saada mukavan hevoselämän ystävien kanssa, vapauden ja hyvän analyysoidun karkearehun.

 

Jos olet epävarma siitä, miten parhaiten lähestyä hevosesi laidunelämää, ota meihin yhteyttä saadaksesi tarkemman neuvonnan ja ruokintasuunnitelman koko kesän ajan. Ota meihin yhteyttä suoraan tai täytä ruokintasuunnitelmalomake verkkosivuilla.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä