Hevosen hengitystiet ovat yksi hevosen elimistön haavoittuvimmista elimistä, sillä vieraat aineet pääsevät helposti elimistön limakalvoille ja siten kehoon. Tämä on myös hevosen ensimmäinen ”puolustuslinja”, jolla estetään ei-toivottujen aineiden, bakteerien tai virusten pääsy elimistöön. Siksi on tärkeää, että hevosen ympäristö on hygieeninen ja hevosen immuunijärjestelmä on vahva.
Hevosen immuunijärjestelmään voi vaikuttaa monet tekijät, kuten ympäristö, ruokinta ja hevosen yleinen terveydentila. Hengitystiehaasteista voi muodostua hevoselle suuri ongelma sekä suorituskyvyn että yleisen hyvinvoinnin kannalta. Pahimmassa tapauksessa ne voivat lopulta kehittyä vakaviksi sairauksiksi.
Hengitystiehaasteiden on todettu vaikuttavan jopa 70 prosenttiin hevospopulaatiosta, ja vaikuttavat myös nuoriin hevosiin! [1]
Allergiaan liittyvät hengitystiehaasteet ovat ihmisillä yleisimpiä hengitystiehaasteita ja niihin liittyy usein perinnöllinen tekijä, kuten perheenjäsenillä esiintyvä astma. Ruoka-aineallergioiden oireita ovat mm. ihottuma tai ruoansulatusongelmat.
Hevosilla hengitystiehaasteet voivat syntyä esimerkikiksi hyvin huonolaatuisesta karkearehusta. Tällöin on usein kyse homekasvustoista, jotka voivat olla erittäin haitallisia hevosen immuunijärjestelmälle ja aiheuttaa jopa hedelmällisyyshaasteita.
Antioksidantit
Hevosilla, joilla on hengitystieongelmia, on usein lisääntynyt hapetusstressi hengitysteitä ympäröivissä soluissa, koska vapaiden radikaalien määrä on lisääntynyt. Vapaita radikaaleja syntyy solujen energiaprosessien aikana, ja ne ovat erittäin epävakaita. Koska ne ovat epävakaita, ne pyrkivät vakiintumaan ja tekevät sen kiinnittymällä johonkin aineeseen tai soluun, joka tuhoutuu (hapettuu) tässä prosessissa. Antioksidantit takertuvat vapaaseen elektroniin tai kokonaiseen radikaalin, jotta se ei voi vahingoittaa kehon muita kudoksia.
C-vitamiini on voimakas antioksidantti, ja normaaleissa olosuhteissa hevonen pystyy tuottamaan sitä riittävästi itse. Jos hevosella on kuitenkin suuri antioksidanttien kulutus, tällöin myös C-vitamiinin oma tuotanto voi olla puutteellista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hengitystiehaasteista kärsivät hevoset kärsivät enemmän hapettumisstressistä, ja on myös todistettu, että niillä on elimistössä alhaisempi C-vitamiinitaso [2]. C-vitamiinilisän antaminen voi siksi olla hyvä ajatus hengitystiehaasteista kärsiville hevosille.
Yrtit
Hengitystieoireisten hevosten hoidosta ja yrteistä on vähän tutkimuksia. Kuitenkin olemassa olevat tutkimukset osoittavat, että yrtteillä voi olla mahdollista tukea hevosen hengitysteiden puhdistumista ja immuunijärjestelmän makrofagien määrää [3].
Makrofagit ovat yksi immuunijärjestelmän solutyypeistä. Ne pystyvät hajottamaan haitallisia mikro-organismeja, vieraita aineita tai vauriotuneita soluja ja kudoksia. Makrofagit edistävät paranemisprosesseja. Yrttien kliininen tehokkuus on hyvin dokumentoitu hengitystiehaasteista kärsivillä ihmisillä [3]. Tässä yhteydessä korostetaan sitä, että yrtit sisältävät sekä flavonoideja että antioksidantteja [3].
Flavonoidit ovat kasveissa esiintyviä aineita, joiden ensisijainen tehtävä on suojata kasvia. Erilaisia flavonoideja on suuri määrä, ja niillä kaikilla on erilaisia toimintoja. Tutkimukset ovat osoittaneet niiden antioksidanttiset ominaisuudet [4].
Yrtit, joita yleisimmin mainitaan hengitystiehaasteiden tukemisen yhteydessä:
- Valkosipuli (Allium sativum): Desinfioiva ja verta puhdistava, käytetään kroonisiin hengitysteiden haasteisiin.
- Minttu (Mentha): Ruuansulatusta edistävä, rauhoittaa sekä kudoksia että hermoja.
- Lääkepeltokorte (Plantago lanceolata): Limaa irrottavat ominaisuudet, rentouttaa sileää lihasta hengitysteiden ympärillä.
- Mustakumina (Nigella sativa): Tukee immuunijärjestelmän oikeaa toimintaa ja reaktiota ulkopuolisille hiukkasille, laajentaa keuhkoputkia.
- Leskenlehti (Tussilago farfara): Kuivien hengitysteiden/limakalvojen haasteisiin
- Yleinen rohtosarviapila (Marrubium vulgare): Tukee liman eritystä hengitysteissä.
- Palsamiruoho (Eupatorium perfoliatum L.): Vahva immunijärjestelmää vahvistava yrtti.
- Anis (Pimpinella anisum): Rentouttaa sileää lihasta ruoansulatuksessa ja hengitysteissä.
Yleinen ruokinta
Hengitystieongelmista kärsivän hevosen ruokinta on syystä riippuvainen, joten on vaikea puhua ruokinnasta yleisesti. Jotain voimme kuitenkin tehdä, sillä hengitysvaikeuksista kärsivien hevosten ruokinnassa on aina kyse mahdollisimman pölyttömästä rehusta.
Joillekin hevosille tämä voi tarkoittaa, että korsirehu on kostutettava tai ehkä se ei saa sisältää liian paljon pieniä kuitutyyppejä, jotka voivat ärsyttää hengitysteitä. Esimerkiksi silputtu sinimailanen tai heinä -huolimatta erittäin hienosta käsittelystä ja korkeasta hygieenisestä laadusta – sisältävät edelleen pieniä kuituja, joita hevonen voi hengittää ruokailun aikana.
Kuivaheinän vaihtaminen säilöheinään voi olla hyvä ajatus, sillä säilöheinän korkeampi vesipitoisuus vähentää pölynmäärää kuivaheinään verrattuna. Ei kuitenkaan ole takuita siitä, etteikö säilöheinä olisi pölytöntä, jos sen hygieeninen laatu on huono. Kuiva- tai säilöheinän kastelua ei suositella, sillä tutkimukset osoittavat, että kasteltuina nämä tarjoaa optimaaliset olosuhteet bakteereille ja sienille, mikä taas heikentää hygieenistä laatua. Lisäksi ravitsemuksellinen laatu heikkenee tärkeiden ravintoaineiden huuhtouduttua pois.
Sen sijaan höyrytys kiehuvalla vedellä erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellussa heinähöyrystimessä on osoitettu olevan positiivinen vaikutus hengitystiehaasteista kärsivillä hevosilla. Siinä pienet hiukkaset sidotaan sekä bakteerit ja sieni-itiöt poistetaan. Myös ravintoarvo säilyy paljon paremmin, koska höyrytys vaikuttaa vain vähän proteiinin laatuun.
Vitamiinit, kivennäisaineet ja muut antioksidantit ovat tärkeitä elementtejä hevosen immuunijärjestelmässä, joten on keskityttävä optimoituun ruokintasuunitelmaan, jossa kiinnitetään erityistä huomiota immuunijärjestelmään.
Jos hevonen on jo valmiiksi stressaantunut, sen kivennäisaineiden ja antioksidanttien tarve on yleensä lisääntynyt. Yrttien vaikutuksia hevosiin ei ole vielä paljon tutkittu, mutta niiden vaikutuksia on tutkittu muilla eläinlajeilla ja ihmisillä, ja tulokset vaikuttavat lupaavilta. Tästä syystä saattaa olla hyvä ajatus valita hevoselle tiettyjä hengitysteitä tukevia tuotteita, joissa on käytetty yrttejä.
Lähteet
[1] S. Bond, »Upper and lower respiratory tract microbiota in horses: bacterial communities associated with health and mild asthma (inflammatory airway disease) and effects of dexamthasone,« BMC Microbiology, p. 17: 184, 2017.
[2] C. Deaton, »Antioxidant supplementation in horses affected by recurrent airway obstruction,« J. Nutr., pp. 134:2065S-2067S, 2004.
[3] W. Pearson, »Pilot study investigating the ability of a herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction,« The Canadian journal of Veterinary Research, pp. 71:145-151, 2007.
[4] R. J. Nijveldt, »Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications,« Am J Clin Nutr, pp. 74:418-425, 2001.