0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Hevosesi immuunijärjestelmä on riippuvainen omega-3-rasvahapoista!

Sekä omega-3- että omega-6-rasvahapot ovat hevoselle välttämättömiä, ja niitä on saatava ravinnosta, koska hevonen ei pysty tuottamaan niitä muista ravintoaineista.

Hevosesi immuunijärjestelmä on hyvin monimutkainen asia, johon vaikuttavat monet eri asiat.

Lue blogikirjoituksemme aiheesta täältä!

Mutta yksi niistä asioista, joita tiedämme on, että immuunijärjestelmä ylläpitäminen tasapainossa on vahvasti riippuvainen omega-3-rasvahapoista!

 

Omega-3-rasvahapot

ovat ryhmä erilaisia rasvahappoja, joita kutsutaan α-linoleenihapoksi (ALA), eikosapentaeenihapoksi (EPA) ja dokosaheksaeenihapoksi (DHA). ALA:ta on pähkinöissä, siemenissä ja muissa kasviperäisissä lähteissä, kun taas EPA:ta ja DHA:ta on pääasiassa eläinperäisissä lähteissä, kuten kalaöljyssä. EPA ja DHA ovat niin sanottuja biologisesti aktiivisia, ja ne voivat vaikuttaa merkittävästi hevosesi immuunijärjestelmään.

Sekä omega-3- että omega-6-rasvahapot ovat hevoselle välttämättömiä, ja niitä on saatava ravinnosta, koska hevonen ei pysty tuottamaan niitä muista ravintoaineista.

EPA ja DHA (omega-3-rasvahapot) voidaan muodostaa myös ALA:sta. Tämä on hevosen ensisijainen EPA:n ja DHA:n lähde. Kyseessä on kuitenkin monivaiheinen prosessi, johon liittyy suuri määrä entsyymejä. Tätä biologista muodostumista ei juurikaan tapahdu nisäkkäillä, hevonen mukaan lukien.

Lisäksi omega-3- ja omega-6-rasvahapot kilpailevat muuntamiseen osallistuvista entsyymeistä. Siksi ALA:n muuntuminen EPA:ksi ja DHA:ksi voi vähentyä, jos hevonen saa liikaa omega-6-rasvahappoja, minkä vuoksi näiden kahden rasvahapporyhmän välisen suhteen sanotaan olevan 4 omega-3-rasvahappoa yhtä omega-6-rasvahappoa kohti. Konkreettista hevosiin liittyvää tutkimusta aiheesta ei kuitenkaan ole. Mutta koska hevosen luonnollisessa rehussa on tämä suhde, sen odotetaan sopivan myös nykyhevosillemme.

Mielenkiintoista on, että näillä omega-3-rasvahapoilla on osoitettu olevan niin sanottuja immunoregulaatio-ominaisuuksia. Tämä tarkoittaa, että ne voivat tukea ylivalmiustilassa olevaa immuunijärjestelmää ja palauttaa sen tasapainoon.

 

Omega-3-rasvahapot imeytyvät solukalvoihin ja suojaavat hevosen elimistöä haitallisilta prosesseilta.

Rasvahappoja käytetään leukotriinien, tromboksaanien ja prostaglandiinien tuotannossa, jotka ovat hormonin kaltaisia aineita ja ovat tärkeitä muun muassa hevosen immuunijärjestelmälle. ´

Tromboxaanit vaikuttavat veren hyytymiseen, leukotriinit ovat tärkeitä hengitysteiden toiminnalle ja prostaglandiinit ovat tärkeitä hevosen elimistön tulehdusreaktiolle.

 

Jos sinulla on hevonen, jolla on seuraavia haasteita,

on hyvä keskittyä hevosesi rasvahappotasapainoon ja -jakoon:

  • Reagointi hyönteisten puremiin
  • Kutiseva, hilseilevä iho
  • Laihdutushaasteet
  • Haasteita hengitysteissä
  • Haasteita nivelissä
  • Kova harjoittelu, treeni

Tai jos omistat siitostamman tai nuoren kasvavan hevosen.

Kuten huomaat, omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä monille toiminnoille hevosesi elimistössä.

 

Suurin ero on kuitenkin immuunijärjestelmän epätasapainossa, jossa voimme kokea liian voimakkaita reaktioita hyönteisiä kohtaan, mikä johtaa kutiavaan ja hilseilevään karvapeitteeseen.

 

Vuonna 2002 tehty mielenkiintoinen pieni tutkimus

osoitti muun muassa, miksi koemme tämän eron. Tutkimus osoitti, että pellavansiemenillä, jotka sisältävät 19,1 % (ALA) omega-3-rasvahappoja ja vain 5,6 % omega-6-rasvahappoja, vaikutti hevosen ihon reaktioon polttiaisten syljen vaikutuksesta. 500 kg painoisille hevosille syötettiin 500 g pellavansiemeniä (tai vastaava määrä100 ml pellavasiemenöljyä) päivässä 42 päivän ajan. Alue, jolla iho oli alttiina syljelle, turposi vähemmän 42 päivän pellavansiemenruokinnan jälkeen!

 

Oletko epävarma siitä, saako hevosesi riittävästi hyviä rasvahappoja tai onko tasapaino oikea?

Ota yhteyttä paikalliseen neuvonantajaan tai täytä verkkosivulla oleva ruokintasuunnitelmalomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

 

https://feedxl.com/29-omega-3/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://drkhorsesense.wordpress.com/2017/04/30/understanding-fat-and-fatty-acids/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä