Tanskalainen tutkimus maaliskuulta 2023 osoittaa, että 41,5 % tanskalaisista hevosista on kehon kuntopisteitä 6 tai enemmän, jopa tarkasteltuna populaatiossa, joka oli pääasiassa kilpailuharjoittelussa. Kun kehon kuntopistemäärä on yli 6, hevoset ovat ylipainoisia Henneke-asteikon mukaan, jota käytetään hevosen kehon kunnon (kehon rasvan määrän) arvioimiseen.
Lue lisää kehon kunnon arvioinnista täältä!
Itse asiassa ylipaino itsessään ei tapa hevosta, vaan ylipainon aiheuttamat komplikaatiot.
Ylipainoisilla hevosilla on huomattavasti suurempi riski saada jälkitauteja, kuten kaviokuume, aineenvaihduntahäiriöitä ja insuliiniresistenssiä. Heillä on riski heikentyneestä suorituskyvystä, heikentyneestä hedelmällisyydestä ja jalkaongelmista.
Liikalihavuus on yleisin syy hevosten eutanasiaan Euroopassa!
Siksi on tärkeää, että sinä hevosenomistajana tunnistat, jos hevosesi on ylipainoinen, ja mikä tärkeintä, teet asialle jotain. Ilman tunnustamista ei ole mahdollista muuttaa hevosen olosuhteita ja siten vähentää jälkitautien riskiä ja antaa hevoselle pidempi elämä ja parempi elämänlaatu.
Epätasapainoinen aineenvaihdunta
Ylipaino johtaa aineenvaihdunnan epätasapainoon, koska rasvavarastot erittävät useita hormoneja, jotka vähentävät solujen insuliiniherkkyyttä. Tämä on yksi syy siihen, miksi ylipainoisilla hevosilla, erityisesti säkä-, lapa- ja hännän tyven alueella on tyypillisiä rasvakertymiä, on lisääntynyt riski saada kaviokuume, joka joskus johtaa kuolemaan.
Kun hevosesi aineenvaihdunta on epätasapainossa, se tarkoittaa, että insuliinimekanismi ja siten sokeriaineenvaihdunta eivät toimi niin kuin pitäisi.
Insuliinin ensisijainen tehtävä on alentaa verensokeria kuljettamalla sokeria verenkierrosta kudoksiin. Veren sokeri on seurausta siitä, mitä hevosesi on nauttinut rehun, ruohon tai karkearehun kautta.
Kun insuliinia vapautuu vereen, hevosen solupinnoilla on erityisiä reseptoreita, joihin se kiinnittyy. Se laukaisee sarjan reaktioita solun sisällä, jolloin solun pinnalla olevat portit avautuvat. Glukoosi voi nyt virrata vapaasti soluun.
Jos nämä reaktiot eivät toimi tai eivät aktivoidu, glukoosi ei imeydy soluun. Tilaa kutsutaan insuliiniresistenssiksi tai heikentyneeksi insuliinivasteeksi. Tuloksena on korkea verensokeri, joka lisää insuliinin tuotantoa yrittäessään alentaa verensokeria uudelleen.
Hevosella, jonka aineenvaihdunta on epätasapainossa, on kohonnut veren insuliinitaso, ja useissa kokeissa on havaittu, että tämä voi johtaa kaviokuumeeseen. Prosessin biokemiallista prosessia ei vielä täysin tunneta.
Uskotaan kuitenkin, että insuliini vaikuttaa kavion lamellien kasvuprosesseihin, jotka kasvavat hallitsemattomasti ja johtavat kudosvaurioihin ja kudoksen tulehdukseen.
Ja juuri siksi keskitymme hevosen sokerin saantiin, kun työskentelemme ylipainoisten hevosten kanssa, joilla on taipumus kaviokuumeeseen.
Alhainen sokeripitoisuus ei kuitenkaan ole koko ratkaisu, kun näitä hevosia on valvottava ja laihdutettava.
Se on kokonaisvaltainen lähestymistapa panostaa hevosen liikuntaan, ruokintaan ja yleiseen hoitoon, mikä antaa sinulle hyvän lopputuloksen. Ja on harvinaista, että muutos on helppo, jos sen halutaan olevan kestävä.
Tässä on lyhyt yleiskatsaus siitä, miten saat ylipainoisen hevosesi laihtumaan:
1. Hevoselle on annettava vähemmän energiaa kuin se kuluttaa päivässä.
Tämä tarkoittaa joko:
- Ruokintasuunnitelman mukauttaminen
- Tai enemmän liikuntaa
2. Hevosella on oltava riittävästi kuitua, jotta suolistojärjestelmä voi ylläpitää toimintaansa
- Tämä vastaa 1,5 kg heinää 100 kg normaalipainoista hevosta kohden
- Heinäanalyysissä:
- 0,5 FE kuiva-ainekiloa kohti (6,6 MJ/kg kuiva-ainetta)
- Enintään 10 % sokeria kuiva-ainekilogrammaa kohti
- 10 % raakavalkuaista kuiva-ainekilogrammaa kohti
- NDF 600
3. EI laidunruohoa
- On niin vaikea hallita paljonko hevonen syö sitä
4. Hevosen tulee saada riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia, tyypillisesti odotettua enemmän, koska ylipainoinen hevonen tekee ylitöitä ylimääräisten kilojen vuoksi.
Voit lukea lisää kohdista täältä:
Tiesitkö, että hevoselle on terveellisempää olla hieman ali- kuin ylipainoinen?
Haluaisitko hevosellesi painonpudotussuunnitelman?
Ota sitten yhteyttä konsulttiimme, joka auttaa hevosellesi yksilöllisen ruokintasuunnitelman laatimisessa! Tai voit täyttää ruokintasuunnitelmalomakkeemme verkkosivustolla, niin otamme sinuun yhteyttä.