Pidimmepä siitä tai emme, talvi tarjoaa usein äärimmäistä kylmyyttä, pakkasta ja lunta, mikä voi olla haastavaa monille hevosille.
Yleensä hevoset ovat hyviä sopeutumaan ympäristöönsä, olipa se kylmä tai kuuma. He pärjäävät hyvin, jos heidän annetaan vähitellen tottua olosuhteisiin. Haasteita syntyy, kun sää muuttuu yhtäkkiä joko lämpimämmäksi tai kylmemmäksi kuin mihin hevonen on tottunut.
Tässä ovat parhaat vinkkimme äärimmäisiin sääolosuhteisiin, kuten kylmään, lumeen, pakkaseen ja tuuleen!
Vesi!
Hevoset eivät yleensä juo tarpeeksi vettä, kun lämpötila lähestyy jäätymistä. Vaikka pitäisit veden jäättömänä suurimman osan ajasta, hevonen vähentää luonnollisesti jääkylmän veden saantia hypotermian välttämiseksi. Lisäksi vedessä oleva jää voi heikentää esteettömyyttä, mikä rajoittaa entisestään hevosen kykyä juoda.
Ja me kaikki tiedämme, kuinka tärkeää vesi on hevosillemme! He tarvitsevat vähintään 5 litraa 100 painokiloa kohti päivässä pysyäkseen nesteytettynä ja välttääkseen ruoansulatusongelmia ja suorituskyvyn heikkenemistä. Tarve on vielä suurempi imetyksen ja liikunnan aikana.
Hevoset juovat mieluummin vettä, joka on noin 10 asteista. Siksi sinun tulisi yrittää tarjota hevosellesi vettä tässä lämpötilassa vähintään muutaman kerran päivässä, erityisesti karkearehun aterian yhteydessä, koska hevoset juovat usein suuria määriä vettä syömisen jälkeen. Varmista, että hevosella on pääsy lauhkeaan veteen sekä tallissa että aitauksessa, ja mitä useammin päivässä, sitä parempi.
Ihannetapauksessa hevosella tulisi olla pääsy noin 10 celsiusasteen veteen ympäri vuorokauden. On olemassa älykkäitä ratkaisuja, kuten lämmitettyjä vesialtaita, kiertovesikuppeja ja eristettyjä vesialtaita. Usein vain mielikuvitus asettaa rajat sille, miten tämä voidaan toteuttaa. Ole kuitenkin varovainen yhdistäessäsi vettä ja sähköä, koska se voi olla vaarallinen yhdistelmä. Jos sinulla on automaattinen juomajärjestelmä, sinun tulee myös seurata, toimiiko se oikein.
Voi olla eduksi antaa hevoselle lämmin mash yksi tai useampi kerta päivässä. Valitse mash, josta hevosesi pitää eniten ja tee siitä juoma, jotta hevonen saa ylimääräistä vettä. Irish Mash, Glyx-Mash ja Gastro Relief Beet ovat hyviä tuotteita tähän tarkoitukseen.
Lisäksi voit antaa hevosen rehujen mukana suolaa lisäämään luonnollisesti sen vedenjuontia. Varmista kuitenkin ensin, että hevonen syö suolan.
Lämpö!
Äärimmäinen ja äkillinen kylmyys, erityisesti yhdistettynä koviin tuuliin ja sateisiin, kuten lumeen, vaatii enemmän kaloreita/energiaa, jotta hevonen pysyy lämpimänä. Kylmä laukaisee hevosen aineenvaihdunnan, mikä tekee hevosesta usein nälkäisemmän.
Jos hevoselle annetaan vain rajallinen määrä karkearehua heinän muodossa, se voi lisätä oljen syöntiä, jos sitä on saatavilla. Tämä lisää vakavien akuuttien ruoansulatusongelmien riskiä, erityisesti yhdessä vähentyneen vedensaannin kanssa.
Jos hevosellasi ei ole olkia, nälkä vain kasvaa ja hevonen turhautuu, koska sen tarpeet eivät täyty. Lisääntynyt aineenvaihdunta voi myös johtaa nopeampaan painonpudotukseen, mikä voi olla hyödyllistä ylipainoiselle hevoselle, mutta haaste alipainoiselle hevoselle, joka voi laihtua edelleen.
Lisääntyneestä nälästä johtuva ruoansulatusongelmien, painonpudotuksen ja turhautumisen riski voidaan kuitenkin ratkaista antamalla hevoselle enemmän karkearehua heinän muodossa. Tämä auttaa myös hevosta säilyttämään lämpöä sisältäpäin, sillä kuidun käyminen paksusuolessa luo sisäistä lämpöä.
Jos sinulla on hyvin kylmänarka hevonen, vanhempi hevonen tai hevonen, jolla on vähän karvaa, hyvä ulkoloimi voi olla tärkeä asia suojaamaan sitä mahdollisimman hyvin äärimmäisiltä sääolosuhteilta.
Jos hevosesi on kylmettynyt – esimerkiksi hevosta viilentävän rankkasateen vuoksi – saatat huomata, että se tärisee. Tämä on luonnollinen tapa luoda lämpöä, mutta se voi johtaa jäykkiin lihaksiin ja muihin ongelmiin.
On tärkeää antaa hevoselle karkearehua sisäisen lämmön luomiseksi, mutta villaloimi, joka sekä lämmittää että kuljettaa kosteutta pois, on myös hyvä idea, jotta hevonen kuivuu ja pysyy lämpimänä.
Jos joudut tilanteeseen, jossa sinulla on vain juuri tarpeeksi heinää sisäruokintakaudelle, voit tarjota hevosellesi lisäksi GlyxWiese-sarjan tuotetta. Jos valitset heinäpelletit, on ne liotettava ennen syöttämistä, mikä lisää myös hevosen nesteen saantia kriittisenä aikana.
Pysy liikkeessä!
Myönnettäköön, että tämä vinkki ei koske suoraan ruokintaa. Mutta liike on tärkeä osa hevosen jokapäiväistä elämää. Hevoset on suunniteltu kävelemään pitkiä matkoja rauhassa, mutta kylmällä säällä jäätyneet ja epätasaiset aitaukset voivat vähentää hevosen halua liikkua.
On kuitenkin edelleen tärkeää päästää hevonen ulos.
Useimmat hevoset mukauttavat askeleensa ja liikkeensä olosuhteisiin, varsinkin jos he pääsevät ulos joka päivä. Jos hevosesi kuitenkin liikkuu tavallista vähemmän, suolen toiminta voi hidastua, mikä lisää akuuttien ruoansulatusongelmien riskiä.
Ratkaisu on yksinkertainen: enemmän liikettä! Se voi olla ratsastuksen, kävelyn tai muun toiminnan muodossa. Liikkuminen ei ainoastaan auta pitämään suolistoa liikkeessä, vaan auttaa myös hevosta pysymään lämpimänä.
Jos hevonen on hyvin paikallaan tallissa tai aitauksessa, liikunta useita kertoja päivässä voi olla etu – varsinkin jos hevonen on aiemmin tottunut aktiivisempaan toimintaan. Äkillinen muutos aktiivisuustasossa lisää ongelmien riskiä.
Oletko epävarma siitä, kuinka parhaiten hoitaa hevostasi talvisäällä?
Ota rohkeasti yhteyttä konsulttiimme keskustellaksesi asiasta.