0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Hyönteissuihke – mikä oikeasti toimii?

Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia.

Kesä on ihanaa aikaa. Rakastamme lämpöä, valoisia öitä ja ihania kesälaitumia. MUTTA – kesä tuo mukanaan myös hyönteisiä, ja ne voivat olla suuri haitta hevosille ja itsellemme. Sekä tarhassa, laitumelle, mutta varmasti myös ajon/ratsastuksen aikana.

 

Ratkaisuja on monia: loimet, suihkeet, tarhaus/laiduntaminen yöllä, katokset ja pihatot, joihin hevoset voivat mennä suojaan pahimpaan ötökkäaikaan ja paljon muuta.

Usein tuntuu, että ötökkäloimi on ainoa ratkaisu. Mutta kuumina päivinä hevosen voi olla erittäin kuuma loimessa. Lisäksi loimen istuvuuden on oltava hyvä, jotta se ei hankaa tai hierrä hevosta.

Siksi olemme tutkineet, mitkä hyönteissumutteiden sisältämät aineet on vahvistettu tutkimuksissa, niin, että niillä on todella karkoitevaikutus tiettyihin hyönteisiin.

Se on ollut vaikea tehtävä, koska tyypillisesti eri aineita vastaan on testattu vain yhtä hyönteistyyppiä.

Samalla meidän on muistettava erottaa toisistaan karkoitteet ja torjunta-aineet. Torjunta-aineet toimivat siten, että hyönteiset koskettavat/purevat ja saavat aineen niihin, minkä jälkeen ne kuolevat. Karkotteet toimivat hyönteisiin niin eivät halua laskeutua hevoselle.

Päätämme keskittyä karkoitteisiin. Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia. Joitakin karkotteita on myös testattu niiden kyvystä tappaa hyönteisiä.

 

Laventeliöljyä

on testattu hevostallien yleiskärpäsille (Musca domestica L ja Chrysomya albiceps Wiedemann). [1]

Testi osoitti, että laventelin linaloolilla on vaikutusta. Itse asiassa sillä oli tappava vaikutus sekä aikuisiin kärpäsiin että toukkiin pitoisuutena 2,5 %!

Toisessa tutkimuksessa linaloolia testattiin hyttysiä vastaan!  Täällä eteeristen öljyjen vaikutuksia testattiin kynttilöissä ja erilaisissa diffuusoreissa. Linaloolin havaittiin karkottavan huomattavasti enemmän hyttysiä kuin kontrollitestissä. Ja aine oli aktiivisempi diffuusoreissa kuin valossa. Itse asiassa linalooli karkotti hyttysiä huikeat 93 %!

Samassa tutkimuksessa tutkittiin sitronellaöljyä, ja tässä nähtiin, että 6 metrin päähän hyttysloukuista sijoitetut diffuusorit hylkivät naarashyttysiä jopa 22 %. Sijoittamalla diffuusorit vielä lähemmäs nähtiin vielä suurempi hylkäysprosentti! Yleinen hylkäysprosentti oli kuitenkin noin 68 prosenttia.

 

Sitruunaeukalyptusöljyä

on tutkittu myös useissa kokeissa, joissa hyönteiskarkotevaikutus hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan on selvästi nähtävissä. Öljyn ainesosat, jotka olivat ensisijaisesti vastuussa vaikutuksesta, ovat 1,8-cineoli, sitronella, linalooli, α-pineeni ja γ-terpineeni. Siten on olemassa joitakin aktiivisia ainesosia, jotka toistuvat yksittäisistä eteerisistä öljyistä.

 

Teepuuöljyä

on tutkittu myös hevostallin yleisimpiä kärpäsiä vastaan (Haematobia irritans ja Musca domestica).[2]

Täällä testattiin jopa 5,0 %: n pitoisuuksia, jotka todella pystyivät tappamaan kärpäset tehokkaasti 12 tunnin altistumisen jälkeen. Teepuuöljyn karkoitevaikutusta testattiin myös holsteinerlehmillä. Täällä nähtiin, että karkoitevaikutus oli 61,6 % jopa 24 tunnin ajan!

 

 

Johtopäätöksenä on,

että eteeriset öljyt eivät torju hyönteisiä 100%, mutta vähentävät huomattavasti hyönteistaakkaa ja siten kipua! Joillakin öljyillä on jopa tappavavaikutus suurina pitoisuuksina.

 

Hyönteissuihke oikeilla ainesosilla voi siksi olla hyvä apu taistelussa pahinta hyönteistaakkaa vastaan.

On kuitenkin tärkeää, että niitä käytetään oikein. Hyönteissuihketta tulee käyttää vuorokauden aikana, jolloin hyönteiset ovat aktiivisimpia. Ja jos sataa, hevoset tulisi ruiskuttaa useammin, koska hyönteissuihke huuhtoutuu pois.

 

Haluatko tietää, mitä hyönteissuihkeita valikoimassamme on ja miten niitä käytetään? Ota yhteyttä saadaksesi yksityiskohtaisempaa neuvontaa.

 

[1] In vitro Safety and Efficacy of Lavender Essential Oil (Lamiales: Lamiaceae) as an Insecticide Against Houseflies (Diptera: Muscidae) and Blowflies (Diptera: Calliphoridae), Luciana F Cossetin, Eduarda Maria T Santi, Jocelene F Cossetin, Janaína B Dillmann, Matheus D Baldissera, Quelen I Garlet, Tiago P de Souza, Luiza Loebens, Berta M Heinzmann, Michel M Machado, Journal of Economic Entomology, Volume 111, Issue 4, August 2018, Pages 1974–1982,

[2] Efficacy of the botanical repellents geraniol, linalool, and citronella against mosquitoes, Günter C. Müller, Amy Junnila, Jerry Butler, Vassiliy D. Kravchenko, Edita E. Revay, Robert W. Weiss, Yosef Schlein, Journal of Vector Ecology, 10 July 2009

[3] Eucalyptus essential oil as a natural pesticide, Daizy R. Batish, Harminder Pal Singh, Ravinder Kumar Kohli, Shalinder Kaur, Forest Ecology and Management, Volume 256, Issue 12, 10 December 2008, Pages 2166-2174

[4] Insecticidal and repellent effects of tea tree and andiroba oils on flies associated with livestock, V Klauck 1, R Pazinato, L M Stefani, R C Santos, R A Vaucher, M D Baldissera, R Raffin, A Boligon, M Athayde, D Baretta, G Machado, A S DA Silva, Med Vet Entomol. 2014 Aug:28 Suppl 1:33-9. doi: 10.1111/mve.12078.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hyönteissuihke – mikä oikeasti toimii?

Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä