Sinulla ei todennäköisesti ole epäilystäkään siitä, että hevosen ruokintasuunnitelman perusta on karkearehu.
Kirjoitamme siitä uudestaan ja uudestaan, eikä tämä aika ole poikkeus.
Hevosen karkearehu muodostaa suurimman osan hevosen päivittäisestä rehunsaannista, vähintään 1,5 kg kuiva-ainetta 100 kg normaalipainoista hevosta kohti.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että hevosesi on erittäin riippuvainen siitä, että karkearehulla on sen yksilöllisiin tarpeisiin sopiva sisältö.
Karkearehu tarjoaa hevoselle kuitua, kaloreita (energiaa), proteiinia, mineraaleja ja sokeria pääravinteina. Ja tämä on se, mitä sinun täytyy tasapainottaa väkirehun kanssa, jotta hevosen päivittäiset ravitsemustarpeet täyttyvät saamatta liikaa ja saamatta liian vähän.
Jos otamme esimerkin:
500 kg painava hevonen tarvitsee ylläpitoon 600 g proteiinia päivässä lihasten, ihon, karvan, kavioiden ja muiden tärkeiden kudosten ja toimintojen ylläpitämiseksi kehossa.
Hyvälaatuisen heinän pitoisuus on tyypillisesti 80 g proteiinia kuiva-ainekiloa kohti.
Tämä tarkoittaa, että kun tämä hevonen tarvitsee vähintään 1,5 kg kuiva-ainetta 100 kg hevosta kohti, sen on kulutettava 7,5 kg päivässä. Tämä antaa täsmälleen 600 g proteiinia annoksessa.
Joten, hevoset voivat saada riittävästi proteiinilla karkearehun kautta, JOS pitoisuus on tarpeeksi korkea!
Ei ole kuitenkaan harvinaista, että näemme karkearehua, jossa on vain 20 g raakavalkuaista kuiva-ainekiloa kohti, ja sitten joudumme vaikeuksiin! Miksi näin on, voi olla vaikea sanoa, mutta äärimmäisemmät sääolosuhteet, kuten äärimmäinen kuivuus tai päinvastoin, äärimmäiset sateet keväällä ja kesällä, jättävät jälkensä nurmikkoon ja siten hevosen karkearehuun.
Kun raakavalkuaista on vain 20 g kuiva-ainekiloa kohden, hevonen saa proteiinia päivittäin vain 150 g eli vain 25 % tarvitsemastaan. Loput olisi saatava väkirehun avulla! Tällöin voidaan esimerkiksi käyttää Performance Fibre High Protein -kuitua tai karkearehua voidaan täydentää sinimailasella, joka tunnetaan korkeasta proteiinipitoisuudestaan.
Et kuitenkaan voi tietää, onko täydentäminen tarpeen, ilman hevosesi karkearehun analysointia. Ruoholajikkeet, leikkuuaika, lannoitekilojen määrä, sää ja muut parametrit kertovat vain murto-osan totuudesta.
Jos päätät olla tekemättä tällaista karkearehuanalyysiä eri syistä, voi sillä olla vakavia seurauksia hevosellesi.
Et näe proteiinin puutetta heti. Se kehittyy ajan myötä, kun proteiini poistuu hevosen varastoista, joihin kuuluvat mm. lihakset.
Siksi proteiinin puute ilmenee seuraavasti:
- Kehon kunnon puute
- Lihasjänteyden puute
- Painonpudotus
- Huonot kaviot
- Huono karva ja iho
- Väsymys
- Ja yleinen epämiellyttävyys
Kun karkearehuanalyysi on saatavilla, saat apuamme hevosesi ruokintasuunnitelman tarkentamiseen.
Käytämme tähän ruokinnan laskentaohjelmaa PC Horsea.
Ohjelma auttaa meitä arvioimaan, saako hevonen tarpeeksi kuiva-ainetta, tarpeeksi proteiinia, tarpeeksi energiaa, kuinka paljon sokeria se kuluttaa ja täyttyvätkö vitamiini- ja kivennäisainetarpeet.
Alla näet, miltä 500 kg: n lämminverihevosen (ylläpito ei liikuntaa) ruokintasuunnitelma näyttää PC Horsessa, kun karkearehun proteiinipitoisuus on alhainen.
Jos Performance Fiber High Protein poistetaan, huomaat, että hevosella on vakava proteiinin puute ja se on katettu vain noin 70 % tarvittavasta proteiinipitoisuudesta!
Toinen tärkeä seikka on karkearehun muuttunut kalori- ja sokeripitoisuus, joka on liian korkea maassa nähdylle ylipainoisten hevosten nyt suurelle populaatiolle.
Tällainen karkearehu voidaan kuitenkin tasapainottaa myös oikealla lisätuotteella.
Voit nähdä tämän alla olevassa esimerkissä, jossa olemme käyttäneet GlyxWiese BIO LuzerneMixiä.
Arvot on syötetty kylmäveriselle vuonohevoselle, joka on ylipainoinen ja tarvitsee laihtua, sillä ei ole liikuntaa vaan vain ylläpito.
Painopiste on kalorien saannin ja päivittäisen sokeripitoisuuden vähentämisessä, mutta riittävällä proteiinilla, kuiva-aineella, vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Päivittäinen sokerin saanti on 720 g.
Jos kuiva-aineen tarve katetaan yksinomaan heinällä, huomaat, että hevonen saa liikaa kaloreita ja myös sokerin saanti kasvaa.
Tällä ruokavaliolla hevonen saa 800 g sokeria päivittäin! Tällainen hevonen lihoo ja sillä on ongelmia rasvakertymien kanssa pitkällä aikavälillä.
Mahdollisen kaviokuumeen välttämiseksi sokeripitoisuutta pitäisi vähennettäisiin, näin ollen suurempi osa heinästä, jossa on paljon sokeria, olisi korvattava alhaisen sokeripitoisuuden omaavan tuotteen, kuten esimerkissä GlyxWiese BIO LuzerneMixin avulla.
Tiedämme, että se voi tuntua ylivoimaiselta, mutta siksi karkearehun analysointi on niin tärkeää, ja siksi tarjoamme ILMAISTA apua sopivien ruokintasuunnitelmien luomiseen, jotka on räätälöity hevosesi yksilöllisiin tarpeisiin.
Ota yhteyttä ruokinta-asiantuntijaamme tai täytä ruokintasuunnitelmalomake verkkosivustolla, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
PS. Oletko valitsemassa talveksi karkearehua etkä tiedä, mikä analyysi sopii hevosellesi? Autamme sinua myös neuvomalla ja ohjaamalla siinä prosessissa!