Syksy lähestyy, mikä tarkoittaa hevosille tyypillisesti muutosta. Jotkut hevoset ovat viettäneet kesän 24/7 laitumella, jossa on ollut runsaasti ravintoa tarjolla, kun taas toiset ovat viettäneet aikaa sekä laitumella että tallissa ja ovat saaneet laidunruohon lisäksi muutakin rehua.
Yhteistä on kuitenkin se, että ruoho vähenee laitumilta loppu kesää kohden, jolloin hevosen ja sen suolistoflooran on totuttava hyödyntämään enemmän muuta karkearehua, kuten kuiva- tai säilöheinää sekä väkirehuja, lisäksi talliin siirryttäessä ruokinta on tyypillisesti enemmän kontrolloidumpaa. Samalla se tarkoittaa liikunnan vähenemistä valtaosalla tallissa asuvilla hevosista. Tämä voi aiheuttaa erilaisia haasteita suolistojärjestelmälle ja esiintyä joko löysänä lantana tai liikkumattomuuden aiheuttamana suoliston toiminnan hidastumisena. Siksi hevosen ruokintaan on kiinnitettävä tänä aikana erityistä huomiota ja ryhdyttävä ennaltaehkäisemään ongelmien muodostumista.
Kesällä hevoset ovat tottuneet syömään laidunruohoa, joka on helpommin sulavampaa kuin karkearehu, jota syötämme niille talvella. Kesällä niillä on mahdollisuus tyydyttää ravinnontarpeensa syömällä jopa 18 tuntia päivässä. Hevoset suosivat mieluummin useita pieniä aterioita harvempien suurempien annosten sijaan, mikä on tyypillistä tallissa, jossa ei ole tarjolla vapaata heinää. Myös syödyn rehun vesipitoisuus vaihtelee. Laidunheinässä on korkea vesipitoisuus, joka on kuivaamalla poistettu hevosen talviajan karkearehuista. Tämä muutos on suuri suolistoflooralle, jonka on totuttava uuteen rehuun. Juuri suolistoflooran tehtävänä on pilkkoa laidunheinä ja karkearehu hevoselle hyödyllisiksi rasvahapoiksi ja vitamiineiksi, jotta hevonen säilyttää oikean kuntoluokan ja hyvälaatuiset kaviot. Siksi on tärkeää huolehtia myös suolistoflooran toiminta kunnosta. Suolistofloora tarvitsee kunnolla toimiakseen tasaisen ravinnon saannin ja runsaasti vettä. Jotkin bakteerit syövät yhtä ja toiset toista rehutyyppiä, ja tämä bakteeritasapaino muuttuu, kun rehun koostumus muuttuu.
Tottuminen uusiin rehuihin on tapahduttava vähintään kolmen viikon ajan, jotta suolistoflooran ehtii mukautua muutokseen. Tämä tarkoittaa sitä, ettet voi antaa yht´äkkiä hevosellesi 10 kg kuivaa-/säilöheinää ja odottaa sen sujuvan ongelmitta, koska heinissä on erilaisia kuituja sekä erilainen veden määrä. Tämän vuoksi karkearehun syöttäminen on suositeltavaa aloittaa laitumelle, jotta hevoset voivat tottua uuteen rehuun ennen kuin ne siirtyvät talliin yöksi. Näin hevoset alkavat syödä pieniä määriä laitumen ohella muuta karkearehua, ja suolistoflooran on helpompi sopeutua tilanteeseen.
Sama pätee väkirehuihin, joita hevoselle syötetään talvikaudella. Tyypillisesti 24/7 laitumella oleville hevosille ei syötetä niin paljon väkirehua kuin mihin ne ovat tottuneet talvikautena, koska laidunta on ollut runsaasti käytössä. Myös väkirehua on lisättävä hitaasti, jotta suolistobakteerit pysyvät uuden rehukoostumuksen mukana. Määrää olisi lisättävä hitaasti kolmen viikon aikana siten, että aloitetaan aluksi muutamalla 100 gramman päiväannoksella ja lisätään sitten määrää kolmen viikon aikana. Tämä sopeutuminen riippuu tietenkin siitä, mihin hevonen on tottunut kesän aikana.
Mikäli rehumuutos tapahtuu liian pikaisesti, suoliston mikrobiston muutos tapahtuu liian nopeasti. Tämä johtaa yleensä bakteerien kuolemaan ja suoliston ympäristön muutokseen, mikä voi aiheuttaa löysää ulostetta.
Suolistoflooran muutosta voidaan edistää erilaisten rehuraaka-aineiden avulla, jotka voidaan lisätä ruokintaan muutosjakson aikana. Kourallinen sinne ja kourallinen tänne ei merkitse paljon, kun hevosen suoliston tilavuus jopa 250 litraa. Tyypillisesti 100 g/100 elokg kohti on riittävä määrä, ellei hevosella ole aiemmin ollut herkkää suolistoa, jolloin suurempi määrä voi olla suositeltavaa. Rehun ainesosia, joita voidaan harkita muutosvaiheessa, voivat olla esimerkiksi hiivaviljelmät, jotka sijoittavat hyviä bakteereja suolistoon. Lisäksi on aina hyvä lisätä rehun ainesosia, jotka antavat ravintoa suolistobakteereille, eli paljon kuitua. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää kuitujen monipuolisuuteen, jotta mahdollisimman moni bakteeri voi menestyä. Näin suolistofloorasta tulee vastustuskykyisempi muutoksia kohtaan. Pyri siis sisällyttämään ruokavalioon mahdollisimman paljon erilaisia ruohoja ja yrttejä. Tämä voidaan tehdä monilla erityyppisillä kuitutuotteilla, mutta etsi sellaisia, jotka sisältävät yli 45 erilaista ruoholajiketta ja/tai yrttiä, jotta saavutetaan suurin mahdollinen monimuotoisuus. Voi myös olla hyödyllistä antaa näitä kuitutuotteita yhdessä veden kanssa varmistaakseen, että hevonen juo tarpeeksi tänä aikana.
Hevosesta riippuen erityyppiset mashit voivat olla hyvä lisä sisällyttää ruokintasuunnitelmaan tämän muutosjakson aikana.
On tärkeää, että hevonen juo riittävästi vettä muutosjakson aikana, jotta suolisto ei pysähdy ja aiheuta ongelmia. Vesi auttaa ”voitelemaan” elimistöä, mutta se myös varmistaa, että suolen sisältö on koostumukseltaan oikeanlainen ja voi siksi virrata elimistön läpi ongelmitta.
Kun hevoset siirtyvät talliin, on tärkeää sisällyttää liikuntaa hevosen päivärutiineihin. Tallissa hevoset eivät liiku kuten liikkuvat ympärivuorokautisesti laitumella, ja tämä ero voi myös aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista, pysähtymistä ja muita haasteita. Liikkuminen auttaa suolistoa kuljettamaan suolen sisältöä suoliston läpi, ja vähentynyt liikunta vaikuttaa siksi negatiivisesti suolistojärjestelmään. On tärkeää liikuttaa hevosta etenkin muutosvaiheen alkupäivinä. Liikunnan ei tarvitse olla ratsastusta/ajoa, vaan pelkkä 30 minuutin kävely raitissa ilmassa riittää. Tämä voidaan toteuttaa kävelyretkellä luonnossa tai maneesissa että ratsastamalla/ajamalla. Vaihtoehtoja on monia, mutta päivittäinen liikunta on tärkeää.
Jos olet epävarma siitä, miten voit parhaiten auttaa hevostasi tässä ruokinnanmuutosvaiheessa, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin.