Jos sinulla on ollut hevonen, jolla on huonot kaviot, olet todennäköisesti kysynyt itseltäsi kysymyksen:
Miksi hevosellani on huonot kaviot?
Ja kysymykseen voi olla paljon vastauksia! Tässä on lueteltu joitain mahdollisia syitä:
- Liian pitkät kavioiden vuoluvälit
- Virheellinen vuoleminen
- Karsinaolosuhteet
- Tarhausolosuhteet
- Genetiikka
- Vuodenaika
- Ikä
- Mineraalien puute päivittäisessä ruokinnassa
- Proteiinin puute päivittäisessä ruokinnassa
- Välttämättömien rasvahappojen puute päivittäisessä ruokinnassa
- Liikaa sokeria ja tärkkelystä päivittäisessä ruokinnassa
- Huono suolen toiminta, joka vähentää B-vitamiinin tuotantoa ja ravinteiden imeytymistä
- Liikunta/liike
Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että genetiikka on tärkein tekijä, joka määrittää, onko kavio hyvälaatuinen. Sitten seuraa ruokinta, liikunta ja vuodenaika.
Huomaamme, että ruokinnassa ei keskitytä proteiiniin ja välttämättömiin rasvahappoihin. Nämä parametrit unohdetaan usein, kuten se, että karsinan kuivikkeiden on imettävä ammoniakkia, vuolemisen on oltava 6-8 viikon välein ja liikunta on välttämätöntä veren virtauksen lisäämiseksi kavioon.
Proteiini
Proteiini on tärkeää, koska kavion seinämä koostuu 93 % proteiinista kuiva-aineen perusteella.
Kavion seinämä koostuu rakennetta muodostavasta proteiinista, keratiinista. Keratiini sisältää suuren määrän rikkipitoisia aminohappoja, kuten kysteiiniä ja metioniinia, jotka muodostavat sidoksia yksittäisten molekyylien välille luoden vahvan mutta joustavan rakenteen. Tätä prosessia kutsutaan kaviokudoksen keratinisaatioksi.
Jos hevoselle tarjotaan korkealaatuisia proteiinilähteitä, se pystyy tyypillisesti kattamaan hevosen kavioiden kasvun välttämättömillä aminohapoilla. Huomaamme, että monet hevoset eivät saa tarpeeksi välttämättömiä aminohappoja kesäkaudella, koska ruohon sisältö vaihtelee paljon koko kesän ajan. Sisältö riippuu laitumen hoidosta ja etenkin säästä. Kesän alussa proteiinipitoisuus on tyypillisesti korkea, kun taas myöhemmin kesällä se laskee eikä tyypillisesti riitä elokuuhun mennessä.
Lisäravinteella yksittäisillä aminohapoilla ei usein ole samaa vaikutusta kuin korkealaatuisen proteiinilähteen antamisella, koska ne voivat aiheuttaa epätasapainoa aminohappojen kokonaisallokaatiossa ja siten aiheuttaa muita ongelmia tai puutteita.
Sen vuoksi olisi asianmukaista jakaa väkirehu, joka sisältää korkealaatuista proteiinia tasapainossa rehun muiden ravintoaineiden kanssa. Luonnolliset hyvälaatuisen proteiinin lähteet ovat karkearehu, jossa on laaja valikoima ruohoja, sinimailasta, panimohiivaa, soijaa, pellavansiemeniä ja spirulina-leviä.
Rasvahappoja
Rasvahappoja löydät kavion seinämän ulkokerroksesta yhdessä keratiinin kanssa. Kun rasvaa on oikea määrä, se muodostaa katkeamattoman esteen, joka pitää kosteuden kaviorakenteen sisäkerroksissa ja pitää veden poissa. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota tähän yksityiskohtaan, kun kesä muuttuu hyvin kuivaksi. Tällöin kaviot pyrkivät kuivumaan, mutta jos hevonen saa tarpeeksi välttämättömiä rasvahappoja, kavioiden joustavuus säilyy.
Lisäksi rasvahapot muodostavat esteen, jotta bakteerit ja sienet eivät pääse tunkeutumaan kavion sisälle.
Jos hevonen on tuoreella laitumella, se täyttää välttämättömien rasvahappojen tarpeensa omega-3: n ja 6: n suhteella 4:1 – 6:1. Tässä tapauksessa ylimääräisten rasvahappojen antaminen hevoselle ei todennäköisesti vaikuta kavioihin.
Jos toisaalta hevoselle annetaan kuivaa heinää – tai myöhemmin kesällä kuivaa ja karkeaa ruohoa, rasvahapot ovat läsnä vähemmässä määrin, ja tässä on hyödyllistä antaa ylimääräisiä rasvahappoja.
Tuoreen ruohon rasvahappokoostumusta lähinnä olevien rasvahappojen kasviperäinen lähde on pellavansiemenet ja chia-siemenet. Muut kasviöljyt sisältävät enemmän omega-6: ta kuin omega-3: ta.
Muista lisäksi, että ruokinnan optimointi vaikuttaa vain kavion uuteen kasvuun!
Kavioiden
Kavioiden kasvu alkaa kruununrajasta alaspäin varvasta kohti. Normaaleissa olosuhteissa kestää 9-12 kuukautta, ennen kuin kavio kasvaa varpaan kärkeen asti. Toisaalta kavion takaosa, kruunurajasta kavioiden alareunaan, kestää vain 4-5 kuukautta. Tämä tarkoittaa, että kavion kantaosa on nuorempi ja joustavampi.
Se, kuinka nopeasti kaviot kasvavat, riippuu muun muassa iästä, vuodenajasta, sairaudesta, harjoittelusta ja ravinnosta. Varsoilla kavio kasvaa keskimäärin 15 millimetriä kuukaudessa, aikuisilla hevosilla keskimäärin 9 millimetriä ja seniorihevosilla 6 millimetriä kuukaudessa. Talvella kavio kasvaa vähiten, kun taas keväällä se kasvaa eniten.
Jos hevosellasi on huonot kaviot, tutustu hevosesi ruokintasuunnitelmaan.
Mikäli tarvitset apua autamme sinua mielellämme hevosesi ammattimaisen ruokintasuunnitelman läpi käymisessä.
Ota meihin suoraan yhteyttä tai täytä ruokintasuunnitelmalomake verkkosivustolla.