0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Miksi hevosella on ongelmia ruoansulatuksessa?

Ruoansulatushaasteisiin voi olla valtava määrä syitä. Aloitamme luettelemalla suuren määrän niistä ja tarkennamme muutamia syitä myöhemmin.

Hyvin toimiva ruoansulatus on ratkaisevan tärkeää hevosellesi. Ei vain ravita hevosta tarvittavilla vitamiineilla, kivennäisaineilla, proteiineilla ja energialla, vaan myös varmistaa aivojen, aineenvaihdunnan ja immuunijärjestelmän toiminta.

Hevosen ruoansulatuksella on siis monia keskeisiä tehtäviä ja se on kehitetty nimenomaan suhteessa eläimeen, joka hevonen on – nimittäin vapaasti laiduntaja. Vapaasti laiduntava hevonen viettää lähes koko päivän laajoilla alueilla etsien ja valiten juuri niitä ruohoja, kasveja ja muita kuitukasveja, jotka sopivat sen makuun ja etenkin ruoansulatukseen. Kuitumateriaalin hajottaa mikrobiomi, joka elää hevosen suolistossa symbioosissa hevosen kanssa.

Mutta valitettavasti luonnollinen syömiskäyttäytyminen ei sovi nykymaailmaan. Nykyään pidämme eläimemme pienemmillä alueilla, tallissa ja ruokimme niitä suhteellisen yksitoikkoisella rehulla, mahdollisesti suurissa päivittäisissä annoksissa pari kertaa päivässä. Tämä haastaa hevosen herkän ruoansulatusjärjestelmän.

Siksi hevosten ruoansulatushaasteet eivät ole syyttä suuri ongelma.

Mutta miksi hevosilla on ruoansulatusongelmia?

Ruoansulatushaasteisiin voi olla valtava määrä syitä. Aloitamme luettelemalla suuren määrän niistä ja tarkennamme muutamia syitä myöhemmin.

Kuitu

  • Ravintosisältö ja hygieeninen laatu
  • Määrä
  • Ruokinta

 

Ympäristö

  • Sää ja kosteus
  • Muuttuneet rutiinit
  • Uusi ympäristö
  • Uusi tarhakaveri
  • Uusi rehu
  • Eläinlääkärin tai kengityssepän käynti

 

Aineenvaihdunta

  • Ylipaino
  • Insuliiniresistenssi

 

Taudit

  • Loiset
  • Patologeeniset bakteerit
  • Lääkkeet
    • Kipulääke
    • Antibiotit
    • Rokotus
    • Madostus

 

Rasitustaso

  • Valmennus
  • Vammat
  • Kilpailukausi
  • Kuljetus

 

Kuitu

St. Hippolytissä keskitymme paljon hevosen karkearehuun. Se on hevosen ruokintasuunnitelman perusta ja siten se, mistä hevonen kuluttaa suurimman osan – tyypillisesti 90 % päivittäisestä ruokavaliosta koostuu karkearehusta.

Voi olla monia syitä, miksi se voi aiheuttaa hevoselle ruoansulatushaasteita.

Hevonen voi saada liian vähän. Tiedetään, että hevosilla tulisi olla vähintään 1,5 kg kuiva-ainetta 100 kg hevosta kohti päivässä, jotta ruoansulatusjärjestelmä toimisi optimaalisesti.

Jos tätä tarvetta ei täytetä, suoliston mikrobiomilla ei ole tarpeeksi ravintoa elääkseen, voi ongelmia syntyä.

Seuraavaksi kyse voi olla siitä, miten mikrobiomia ruokitaan. Jos sitä ruokitaan vain yhtenä päivittäisenä annoksena, on hevosen vatsa tyhjä useita tunteja, voi suoliston happo-emästasapainossa olla ongelmia. Tämä voi sekä aiheuttaa hevoselle happaman epämukavuuden vatsassa, mutta myös hindgutin pH-arvo voi muuttua, mikä häiritsee suoliston mikrobiomin tasapainoa.

Voi olla myös ravitsemuksellisia haasteita, joita olemme nähneet useammin viime vuosina. Nimittäin karkearehun sulavuus on liian vähäistä – toisin sanoen karkearehu on liian karkeaa.

Tällaisessa tuotteessa on paljon pureskeluaikaa, mutta vaikka hevonen kuluttaisi 1,5 kg /100 elopainokiloa kohden, kuten tutkimukset määräävät, suoliston mikrobiomi ei saa tarpeeksi sulavaa kuitua elääkseen, mikä vastaa sitä, että hevonen saa liian vähän karkearehua.

Liian korkea sokeripitoisuus voi myös olla joillekin hevosille vaikea käsitellä, mikä puolestaan voi aiheuttaa epätasapainoa suoliston mikrobiomissa.

Liian vähän proteiinia tai jopa liikaa proteiinia voi aiheuttaa reaktioita suolistossa – varsinkin jos mikrobiomissa on jo epätasapaino.

Hygieenisellä laadulla on myös suuri vaikutus hevosen ruoansulatusjärjestelmän toimintaan. Jos hevonen esimerkiksi syö homeista karkearehua, on olemassa riski, että se nielee myrkkyjä, jotka häiritsevät suoliston limakalvon toimintaa ja aiheuttavat siten ruoansulatushaasteita. Karkearehun hygieeninen laatu ei siis ole tärkeää vain hevosen hengitysteiden toiminnan kannalta.

 

Ympäristö

Jos mietimme hevosen ympäristöä, olet varmasti kokenut, että hevosen lannan koostumus on muuttunut, kun sitä kuljetetaan, tai jos se hermostuu esimerkiksi eläinlääkärin tai kengityssepän tullessa käymään.

Tässä käynnistyy suuri hormonijärjestelmä, joka kertoo hevoselle, että sen on oltava valmis pakoon, ja sitten suolisto tyhjennetään ja mikrobiomin tasapaino muuttuu jälleen.

Ei ole epäilystäkään siitä, että jotkut hevoset ovat herkempiä kuin toiset tällä alalla. Mutta monet hevoset voivat tottua moniin erilaisiin tilanteisiin.

Jopa sää, kuten äärimmäinen kuumuus, kylmä tai sade, voi aiheuttaa joillekin hevosille reaktioita ja haasteita suolistossa.

Koko mekanismia ei vielä tunneta, mutta hevosen nestetasapainoa ja sen merkitystä suoliston toiminnalle tutkitaan.

Olet ehkä jo löytänyt mallin ruoansulatusongelmien syiden selvittämisessä – nimittäin hevosen suoliston mikrobiomi voi usein mennä pois tasapainosta – ja monista eri syistä.

Kehitettyjen syiden lisäksi näet luettelossa myös suuren määrän muita syitä. Jotkut loogisempia kuin toiset. Olemme jopa maininneet, että ylipaino voi vaikuttaa suolen toimintaan, ja tässä voidaan nähdä, että myös suoliston mikrobiomin tasapaino muuttuu!

On kiehtovaa, kuinka jokin fyysinen hevosessa voi muuttaa jotain muuta elävää, joka elää vain hevosen sisällä. Tällä tavoin näemme, että hevosen kehon ja sen suoliston mikrobiomin välillä on enemmän viestintää ja suurta yhteistyötä, ja olemme vasta alkaneet ymmärtää, miten se on yhteydessä toisiinsa.

 

Onko sinulla ongelmia hevosesi ruoansulatuksessa tai suoliston toiminnassa? Vai epäiletkö tätä? Ota siis rohkeasti yhteyttä keskustellaksesi tarkemmin, jotta syy ja siten hyvä ratkaisu löydetään hevosesi hyvinvoinnin hyväksi.

Ota meihin yhteyttä suoraan tai täytä rehusuunnitelmalomake täällä.

 

Lähteet

https://ker.com/library/advances-equine-nutrition/
https://www.kemin.com/na/en-us/markets/animal/equine/welcome-to-equisummit/equisummit
Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä