Ruuan valinta!
Jotta voit valita hevosellesi oikean rehun eri tuotemerkeistä, on tärkeää osata lukea ja ymmärtää pakkausmerkintöjä.
Etiketti on aina kiinnitetty rehusäkkiin, joko liimattuna tai ommeltuna säkin yläosaan.
Etiketin on noudatettava viranomaisten asettamia sääntöjä, jotta sinun on hevosenomistajana helppo vertailla eri rehutuotteita.
Mutta jos et tunne näitä sääntöjä ja tiedä, miten etikettiä luetaan, on vaikea saada kokonaiskuvaa.
Merkinnöissä on ilmoitettava, mitä rehu sisältää. Tämä jaetaan analysoituun sisältöön ja lisättyyn sisältöön.
Analysoitu sisältö on
- energiaa (MJ tai FE per kg)
- raakavalkuainen
- raakakuitu
- raakatuhka
- raakarasva
- sokeri ja tärkkelys.
Nämä asiat voivat olla samat, vaikka kaksi eri tuotetta sisältäisivätkin erilaisia ainesosien yhdistelmiä. Yksi tuote voi esimerkiksi sisältää 3 ainesosaa, kun taas toinen tuote voi sisältää 45 ainesosaa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne sisältävät saman määrän:
- energiaa
- proteiinia
- rasvaa
- sokeria tai tärkkelystä
ja siksi tuotteilla voi helposti olla erilaisia vaikutuksia samaan hevoseen!
Lisätty sisältö on esimerkiksi rehun sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet, kuten sinkki, rauta, mangaani ja monet muut.
On syytä muistaa, että tässä mainitaan lisätty sisältö eikä se, mitä raaka-aineissa on luonnostaan. Siksi saatat huomata, että joissakin rehutuotteissa on luonnostaan enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin toisissa. Tämä riippuu kuitenkin suuresti siitä, mistä raaka-aineista tuote koostuu.
Sinun on myös syytä olla tietoinen siitä, että tässä on lueteltu ne komponentit, joista valmistaja aloitaa tuotannon. Tämä voi olla erityisen tärkeää, kun tarkastellaan orgaanisten ja epäorgaanisten kivennäisaineiden pitoisuuksia.
Jotkut valmistajat, me mukaan lukien, muuttavat epäorgaanisia mineraaleja orgaanisiksi mineraaleiksi tuotannon aikana. Lainsäädännön vuoksi etiketissä ilmoitetaan kuitenkin epäorgaaniset mineraalit.
Lisää epäorgaanisista ja orgaanisista mineraaleista myöhemmin!
Siksi on nyt sopiva mainita rehun koostumus. Tässä on myös sääntöjä siitä, miten se tulisi ilmoittaa!
Rehun koostumus eli mitä raaka-aineita siihen sisältyy, tulee ilmoittaa laskevassa järjestyksessä. Toisin sanoen, ensimmäisenä mainittua on eniten ja viimeisenä mainittua vähiten.
Yksittäisten raaka-aineiden prosentuaalista osuutta kokonaissisällöstä ei ole pakko ilmoittaa. Se on ilmoitettava vain, jos ne mainitaan etiketin tekstissä tai on muulla tavoin korostettu merkinnässä.
Siksi kannattaa tarkastella, mitä raaka-aineita yksittäiset tuotteet sisältävät. Samalla voit perehtyä siihen, mitä luonnollisia ravintoaineita hevonen saa näiden raaka-aineiden kautta.
Etiketti harvoin kertoo, miten yksittäiset raaka-aineet on käsitelty, ja käsittelyllä on merkittävä vaikutus hevosen kykyyn hyödyntää yksittäisiä ravintoaineita.
Siksi suositellaan, että otat yhteyttä valmistajiin ja kysyt tästä, kun valitset rehuja hevosellesi.
Lisäksi on laillista ilmoittaa, jos GMO (geneettisesti muunneltu) raaka-ainetta on käytetty. Toisaalta ei kuitenkaan ole laillista ilmoittaa, että ruoka on GMO-vapaata, ellei vastaavaa GMO:ta sisältävää ruokaa ole saatavilla.
Milloin rehu on luomua?
Se, että hevosrehu on sertifioitua luomua, ei ole kovin yleistä, mutta kyseessä on kehittyvä alue.
Jotta rehu voidaan sertifioida luomuksi, vähintään 95 % sen ainesosista on oltava hyväksytysti luomua. Tässä kaikki kasvi- ja eläinperäiset ainesosat on oltava luomua, ja jäljelle jäävät 5 % rehusta saavat koostua vain tuotteista, jotka ovat Luomusäädös-luettelossa.
Orgaaniset VS epäorgaaniset mineraalit
Ero eri mineraalityyppien välillä liittyy kemiaan.
Epäorgaaniset mineraalit ovat maaperässä, kun taas orgaaniset mineraalit ovat kasvin muuntamia epäorgaanisia mineraaleja.
Kun hevonen syö kasvia, se saa siten orgaanisia mineraaleja.
Mineraalit voidaan kuitenkin tehdä orgaanisiksi myös toisella tavalla, esimerkiksi sitomalla ne proteiiniin tai aminohappoon. Mineraalit saavat silloin nimen kelatoidut mineraalit tai kelaatit.
Epäorgaaniset mineraalit ovat sidottuina -oksidina, -sulfaattina, -fosfaattina tai -karbonaattina.
Kuinka valitsen hevoselleni rehuja?
Rehujen valitseminen hevoselle on vaikeaa pelkästään säkissä olevien tietojen perusteella.
Nämä tiedot eivät kerro koko totuutta, koska etiketillä on säännöt siitä, mitä siinä saa ja pitää ilmoittaa.
Siinä voi esimerkiksi lukea, että tuote sisältää viljaa, mutta ei miten vilja on käsitelty. Useimpien viljalajikkeiden kohdalla on itse asiassa erittäin tärkeää, että se on käsitelty oikein ennen kuin sitä tarjotaan hevoselle.
Myöskään vitamiinien ja mineraalien lähdettä ei aina ilmoiteta säkissä, joten on vaikea arvioida, mistä ne tulevat.
Siksi suosittelemme aina ottamaan yhteyttä rehutoimittajaan ja kysymään tarkempia tietoja.
Tällä tavoin voidaan suunnitella juuri sinun hevosellesi optimaalisin rehustus.