0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Nukleotidit, sinimailanen ja glukosamiini – miksi niitä käytetään hevosille?

Usein keskitytään paljon hevosille tarkoitettuihin vitamiineihin/kivennäisaineisiin ja tärkeään karkearehuun perusasioina. On kuitenkin paljon muitakin ainesosia/raaka-aineita, joilla on suuri vaikutus hevosiin. Vaikutuksia, jotka voivat olla ratkaisevia niiden hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.

Hevosrehun koostumukseen perehtyminen on meille aina jännittävää!

Usein keskitytään paljon hevosille tarkoitettuihin vitamiineihin/kivennäisaineisiin ja tärkeään karkearehuun perusasioina. On kuitenkin paljon muitakin ainesosia/raaka-aineita, joilla on suuri vaikutus hevosiin. Vaikutuksia, jotka voivat olla ratkaisevia niiden hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.
Tänään perehdymme ainesosiin nukleotidit, sinimailanen ja glukosamiini.

Tiedämme, sinimailasesta hyödyistä hevosille erittäin paljon, mutta valitettavasti tästä on myös monia harhakäsityksiä, ja tarkastelemme niitä.

Nukleotidit hevosille

Mitä ne ovat?

Nukleotidit ovat hevosen perimän – hevosen DNA:n ja sen kuljetusmolekyylien RNA:n – luonnollisia rakennusaineita.

DNA on hevosen elimistön koodi ulkonäköön, suorituskykyyn ja muihin yksilöllisiin ominaisuuksiin. Kaikki tämä on jo syntyessään solun ytimessä.
Hevosen aineenvaihdunnan kautta tämä geneettinen perimäpotentiaali toteutuu. RNA-molekyylin tehtävänä on purkaa DNA:n rakenteet aineenvaihduntaa varten.
Yhden DNA-ketjun (joka on itse asiassa purettuna metrin mittainen) muodostamiseen yhdessä hevosen kehon solussa tarvitaan 3 miljardia nukleotidia. Se on valtava määrä nukleotideja! Ja näitä DNA-säikeitä tuotetaan aina, kun solut jakautuvat uusiksi ja se tapahtuu useita kertoja päivässä!

Ilman nukleotideja ei voi tapahtua solujen jakautumista.

Solujen ja kudosten säännöllisen uusiutumisen ja jakautumisen/kasvun vuoksi hevosen DNA:n ja RNA:n rakennusaineina on oltava riittävästi nukleotideja. Keho valmistaa osan niistä itse, ja osa muodostuu hajonneiden kehon solujen DNA:sta ja rehukasvien soluista.

Nämä prosessit ovat kuitenkin rajallisia, eikä niitä voida aktivoida tai nopeuttaa tarpeen kasvaessa.

Lisäksi rehukasveista saatavien nukleotidien biologinen hyötyosuus on yleensä alhainen, jolloin niiden hyötyarvo hevoselle on rajallinen.
Nuoressa ja vahvassa elimistössä hevonen kattaa nukleotidien tarpeen itse. Suurten fyysisten haasteiden aikana sekä sairauden ja tiineyden aikana tarjonta voi kuitenkin käydä niukaksi, ja silloin on hyvä antaa hevoselle rehussa ylimääräisiä helposti imeytyviä nukleotideja.

Siksi St. Hippolyt lisää nukleotideja useisiin tuotteisiin, kuten Natur Müsli Easy Breeder -rehuun hiivatuotteista, jotka ovat paremmin imeytyviä kuin jos ne tulevat suoraan kasveista.

Sinimailanen hevoselle

Sinimailanen on kasvi, jota on käytetty hevosten ruokinnassa jo vuosia. Sinimailanen ei ole syytä suosittu rehun ainesosa hevosille.

 

Mitä sinimailanen on?

Sinimailanen kuuluu palkokasvien heimoon. Pitkät ja syvät juuret lisäävät kasvin kivennäis- ja ravintoaineiden imeytymistä.

Palkokasvien heimoon kuuluvista kasveista tekee erityisen se, että juuret elävät symbioosissa erityisen bakteerityypin – nitrifikaatiobakteerin – kanssa, joka voi toimittaa sekä sinimailaskasville että viereiselle ruoholle typpeä, jota käytetään proteiinin tuottamiseen.

Hevosenomistajana näkee sinimailasen usein silputtuna, mutta se voi olla myös vaihtoehtona heinälle tai säilörehulle.

Säkkiin pakattu silputtu sinimailanen on keinotekoisesti kuivattu, jotta mahdollisimman monet ravintoaineet säilyisivät. Kuivausprosessin aikana mahdolliset sieni-itiöt kuolevat, joten tuote on hygieenisesti korkealaatuinen.

Kuivausprosessi johtaa kuitenkin huokoisiin lehtiin, jotka voivat olla pölyisiä, ja lehtien sitomiseksi silputtuihin sinimailastuotteisiin lisätään yleensä melassia tai öljyä.

Jos et halua öljyä tai melassia, voit valita keinotekoisesti kuivattua, pelleteiksi puristettua sinimailasta, mut ta silloin menetät osan hyvästä pureskelusta, koska pelletit on liotettava ennen syöttämistä.

 

Sinimailasen edut ja haitat

Edellä olevassa kappaleessa olemme käsitelleet joitakin sinimailasen etuja. Yksi sinimailasen tärkeimmistä eduista on sen korkea proteiinipitoisuus, joka johtuu mukulabakteereista. Erityisesti siksi, että kasvin sisältämä runsas lysiini on välttämätön aminohappo, jota hevosesi ei pysty tuottamaan itse.

Samalla kasvissa on paljon sulavaa kuitua ja karkea varsi antaa erittäin hyvän pureskeltavuuden, kun silputtua tuotetta annetaan karsinassa muun väkirehun kanssa. Tämä pureskeluaika tuottaa sylkeä, joka on tärkeää vatsahapon neutraloimiseksi ja siten hevosen vatsan terveyden kannalta.

Sinimailanen sisältää runsaasti kivennäisaineita, erityisesti kalsiumpitoisuus on korkea. Koska kalsium on sitoutunut valkuaisaineeseen, ne imeytyvät hevosen suolistossa yhdessä eikä vaikuta hevosen fosforin imeytymiseen. Normaalisti Ca/P-arvo on 1,5-2, mutta sinimailasessa se on 2-2,5.

Sinimailanen sisältää myös runsaasti beetakaroteenia, E-vitamiinia ja biotiinia, joten se sopii erityisen hyvin siitos- ja kilpailuhevosille.

Kasvi sisältää myös vähän tärkkelystä ja sokeria, mutta sen korkean kuitu- ja valkuaispitoisuuden vuoksi se on energiasisällöltään korkea. Kilossa sinimailasta on energiaa saman verran kuin kilossa kauraa.

Korkean proteiinipitoisuutensa vuoksi sinimailanen ei välttämättä aina sovi vanhemmille hevosille, joiden maksan ja munuaisten toiminta on heikentynyt. Hevoset käyttävät näitä elimiä ylimääräisen proteiinin erittämiseen.

Yhä useammilla hevosilla on myös allergisia reaktioita sinimailaselle, mutta kyseessä on edelleen pieni prosenttiosuus koko hevospopulaatiosta. Jos epäilet, että hevosesi on yliherkkä sinimailaselle, suosittelemme, että teetät hevosellesi allergiatestit.

 

Glukosamiini hevosille

Glukosamiini on yleisin hevosten nivelravinteiden ainesosa. Itse asiassa, se on ainesosa, jota elimistö itse tuottaa glukoosista!
Saatat tunnistaa nimen siitä, mistä nivelneste koostuu: glykosaminoglykaanista. Elimistö käyttää glukosamiinia esimerkiksi glykosaminoglykaanin ja proteoglykaanien muodostamiseen. Nämä kaksi ainetta ovat nivelen kollageenin rakennusaineita.

Glukosamiinia on saatavana eri versioina. Sitä esiintyy sekä glukosamiinihydrokloridina että glukosamiinisulfaatteina. Näitä uutetaan usein eläinlähteistä, kuten ravuista, hummereista ja katkaravuista sekä viherhuulisimpukoista. Glukosamiinihydrokloridi on näistä voimakkaampi ja tasalaatuisempi, mutta näillä kahdella näyttää olevan samanlainen biologinen vaikutus.

Glukosamiinilla on myös positiivinen vaikutus nivelruston rakenteeseen. Täten glukosamiini saattaa pystyä vaikutamaan positiivisesti nivelten liikkuvuuteen.

Glukosamiinin haasteena on kuitenkin suhteellisen alhainen hyötyosuus veren pitoisuuksista mitattuna. On kuitenkin havaittu, että aine kerääntyy rustoon ja sitä voidaan mitata nivelnesteestä jopa 12 tunnin jälkeen, hevosen nautittua sitä. Uusimmat tutkimukset osoittavat myös, että glukosamiinia kertyy enemmän vaurioituneisiin niveliin, kuin terveisiin niveliin.

Glukosamiinia syötettäessä on tärkeää olla kärsivällinen. Vaikka pitoisuuden nousu näkyy nopeasti nivelnesteessä, sitä on annettava vähintään 4 viikkoa ennen kuin kaikki hyödylliset vaikutukset ilmaantuvat.

On tärkeää huomioida, että et vain ajattele vain yksittäisten ainesosien voivat vaikuttaa hevoseesi positiivisesti. Tärkeintä on ruokkia hevosta siten, että eri ainesosat tukevat toisiaan oikein ja tasapainoisesti. Siksi olemme koonneet tuotteet laajasta ainesosavalikoimasta, jotka on valittu huolellisesti ja sovitettu tuotteen vaikutukseen hevosellesi.

Jos olet epävarma, kuinka ruokinnalla tukisit hevostasi parhaalla mahdollisella tavalla, ota yhteyttä ja keskustellaan tarkemmin hevosesi ruokinnasta.
Voit ottaa yhteyttä joko paikalliseen konsulttiisi tai täytät ruokintasuunnitelmalomakkeemme verkkosivuillamme. Otamme sinuun yhteyttä viikon sisällä.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä