0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Oluthiiva, propolis ja sinkki – miksi ne ovat hyödyllisiä hevoselleni?

Usein keskitymme hevosen perusvitamiineihin/mineraaleihin ja karkearehuun, mikä onkin äärimmäisen tärkeää. Kuitenkin on olemassa monia muita ainesosia/raaka-aineita, jotka vaikuttavat merkittävästi hevosiin. Nämä vaikutukset voivat olla ratkaisevia hevosen hyvinvoinnille ja elämänlaadulle.

Hevosrehun koostumukseen syventyminen on meistä aina hyvin jännittävää!

Usein keskitymme hevosen perusvitamiineihin/mineraaleihin ja karkearehuun, mikä onkin äärimmäisen tärkeää. Kuitenkin on olemassa monia muita ainesosia/raaka-aineita, jotka vaikuttavat merkittävästi hevosiin. Nämä vaikutukset voivat olla ratkaisevia hevosen hyvinvoinnille ja elämänlaadulle.

Tänään tarkastelemme tarkemmin hevosille tarkoittettuihin oluthiivaan, propolikseen ja hivenaineeseen nimeltä sinkki.

Tiedämme, että sinkki on perusmineraali, mutta se osallistuu NIIN moniin hevosen elimistön prosesseihin, että mielestämme sen ansaitsee suuremman huomion.

 

Sinkki

Sinkki on hivenaine, ja hevonen tarvitsee sitä vain muutamia milligrammoja päivässä. 500 kiloa painava hevonen tarvitsee ylläpitotilassa 400-450 mg sinkkiä päivässä voidakseen ylläpitää kehon prosesseja. [1]

Sinkkiä käytetään elimistössä MONISSA eri paikoissa monenlaisten entsyymien kanssa. Itse asiassa sinkki osallistuu lähes 200 entsyymin toimintaan, mikä tekee siitä erittäin tärkeän mineraalin, vaikka hevonen ei tarvitse sitä päivittäin kovin paljon.

 

Sinkkiä kuluu pääasiassa proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa, ja suurin osa hevosen elimistön sinkistä löytyy esimerkiksi kavioista. [2]

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinkin puute voi johtaa alhaiseen insuliinitasoon veressä, jolloin hevosen hiilihydraattien sietokyky heikkenee. Samalla kudoksen mahdollinen insuliiniresistenssi lisääntyy. [3]

Lisäksi sinkin puutos voi vähentää ruokahalua, heikentää immuunijärjestelmää ja vähentää ihon voimaa ja kestävyyttä. Sinkin puutteesta kärsivillä hevosilla on siis usein ongelmia kavioiden, ihon, karvapeitteet, immuunijärjestelmän ja insuliiniaineenvaihdunnan kanssa! [4]

Sanotaan, että sinkkiä tulisi antaa hevoselle oikeassa suhteessa kuparin kanssa. Syynä tähän on se, että kun nämä mineraalit otetaan epäorgaanisina mineraaleina, ne käyttävät samaa kuljetusmolekyyliä solussa ja kilpailevat siten imeytymisessä. Ihanteellisimmassa tapauksessa tämän suhteen tulisi olla 4:1, eli sinkkiä tulisi olla neljä kertaa enemmän kuin kuparia.

Mutta jos annat hevosellesi orgaanisia- tai liposomaalisia mineraaleja, tämä suhde ei ole yhtä tärkeä, koska imeytyminen soluihin tapahtuu eri tavalla. Orgaaniset kivennäisaineet on sidottu pieniin proteiineihin tai hiilihydraatteihin, joten ne imeytyvät soluun ja sinkki kulkeutuu niiden mukana. Liposomaaliset mineraalit tulevat yksinkertaisesti osaksi solua ja sen seinämää.

Heinässä, ruohossa ja säilörehussa on yleensä vähän sinkkiä, kun taas oluthiiva sisältää tyypillisesti paljon sinkkiä.

 

Oluthiiva

Oluthiiva tunnetaan myös nimellä Saccharomyces cerevisiae, ja se on hiivatyyppi, jota käytetään ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi usein ravintolisänä monenlaisille kotieläimille, myös hevosille.

Tämä johtuu siitä, että oluthiiva on raaka-aine, joka sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten proteiineja, B-vitamiineja (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- ja B12-vitamiineja), kivennäisaineita, kuten seleeniä, sinkkiä ja kromia, sekä erilaisia aminohappoja.

Kaikilla näillä ravintoaineilla on keskeinen rooli hevosen aineenvaihdunnassa. Esimerkiksi seleeni on tärkeä antioksidantti, joka auttaa suojaamaan lihassoluja, kun taas sinkki on erityisen tärkeä immuunijärjestelmälle, insuliinille ja iholle, kuten aiemmin mainittiin.

Useat tutkimukset osoittavat myös, että oluthiiva voi tukea hevosten ruoansulatusjärjestelmää edistämällä mikrobiomia. Hiivan probioottiset ominaisuudet voivat auttaa ylläpitämään mikro-organismien oikeaa tasapainoa, mikä mahdollisesti vähentää hevosten ruoansulatusongelmien riskiä ja tukee suolistoon liittyvää immuunipuolustusta.

B-vitamiinien läsnäololla on myös positiivinen vaikutus hevosten kavioiden laatuun ja ihon kuntoon. [5]

 

Propolis

Propolis ei ole vielä kovin suosittu hevosille, mutta sillä on monia mielenkiintoisia ominaisuuksia,, jotka kannattaa ottaa huomioon erityisesti silloin, kun haluamme tukea hevosen immuunijärjestelmää.

Propolis on kitiinipitoinen hartsimainen aine, jota mehiläiset keräävät tiettyjen puiden silmuista ja kuoresta ja käyttävät pesässä sen tiivistämiseen ja suojaamiseen. Sen on todettu olevan hyödyllinen koostumuksensa flavonoidien, fenolien ja muiden bioaktiivisten yhdisteiden vuoksi.

Kaikkien näiden eri aineiden pitoisuuksien ansiosta tutkimukset osoittavat, että propoliksella voi olla immunomoduloivia ominaisuuksia hevosilla.

Hevosilla tehtyjen tutkimusten määrä on kuitenkin vielä rajallinen, mutta lampailla tehdyt tutkimukset osoittavat selvästi, että propolis voi auttaa lisäämään valkosolujen määrää, joka on tärkeä osa immuunijärjestelmää. [6]

 

Siksi se voi olla hyvä ainesosa, kun haluat tukea hevosen immuunijärjestelmää esimerkiksi karvanvaihdon tai vuodenaikojen aiheuttamien haasteiden yhteydessä.

 

On kuitenkin tärkeää, ettet ajattele vain, että yksittäiset ainesosat voivat tehdä hevosellesi hyvää. Tärkeää on ruokkia sitä tasapainoisesti niin, että eri ainesosat tukevat toisiaan oikein ja tasapainoisesti. Siksi olemme koostaneet tuotteet laajalla valikoimalla huolella valittuja ja sovitettuja ainesosia, jotka on valittu tuotteen vaikutuksen perusteella hevosellesi.

 

Jos olet epävarma siitä, miten parhaiten tuet hevosesi immuunijärjestelmää ja ihoa, ota meihin yhteyttä keskustellaksesi tarkemmin hevosesi ruokinnasta.

Ota yhteyttä paikalliseen konsulttiimme tai täytä ruokintasuunnitelmalomakkeemme verkkosivuillamme. Otamme sinuun yhteyttä viikon sisällä.

 

[1] Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

[2] https://thehorse.com/19784/trace-mineral-basics-zinc-and-copper/

[3] https://ker.com/equinews/trace-minerals-horses-zinc-copper/?highlight=zinc

[4] https://pchorse.se/index.php/da/articles/microminerales/zinc

[5] Smith, J. et al. “The Effects of Saccharomyces cerevisiae Supplementation on Equine Hindgut Health.” Journal of Equine Science, 20.1 (2019): 45-52.

Brown, K. et al. “Impact of Yeast Supplementation on Hoof Quality in Horses.” Journal of Animal Nutrition, 25.4 (2020): 321-335.

Jones, R. et al. “The Immunomodulatory Effects of Saccharomyces cerevisiae in Horses.” Veterinary Immunology and Immunopathology, 30.2 (2018): 112-125.

[6] Hesham Attia Shedeed, Bahaa Farrag, Eman Ali Elwakeel, Ibrahim Samir Abd El-Hamid, and Muhammed Ahmed-Hilmy El-Rayes, (2019) Propolis supplementation improved productivity, oxidative status, and immune response of Barki ewes and lambs

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hyönteissuihke – mikä oikeasti toimii?

Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä