Onko hevonen tullut liian lihavaksi tai laihaksi? Onko karva muuttunut huonoksi? Vai eikö hevonen kehity haluamallasi tavalla?
Me kaikki teemme parhaamme pitääksemme hevosistamme huolta ja hoitaaksemme niitä kaikkien säätöjen mukaisesti. Mutta joskus on edelleen asioita, jotka menevät pieleen kiireisessä arjessa, jossa palat luovat kokonaisuuden.
Tässä käymme läpi kaksi tyypillistä virhettä, joita näemme monien hevosenomistajien tekevän hevostensa ruokinnassa.
1. Väärä määrä väkirehua
Olet teettänyt hevosellesi ammattimaisen yksilöllisen ruokintasuunnitelman, joka perustuu talven karkearehuanalyysiin. Mutta silti hevosestasi tulee joko liian lihava, liian ohut tai karvasta tulee eloton ja huono, eikä hevonen vain kehity odotetulla tavalla.
Tässä haasteena on usein se, että hevoselle annetaan joko liian vähän tai liikaa rehua suhteessa ruokintasuunnitelman suositukseen.
Mittaat todennäköisesti rehusi kauhalla tai rehumitalla ja olet kerran tarkistanut, minkä verran mitta sisältää kyseistä rehua grammoina.
Rehu voi kuitenkin muuttua kauden aikana, ns. toisin sanoen esimerkiksi rehun litrapaino. Erityisesti runsaasti kuitua tai rakennetta sisältävä rehu voi muuttaa tilavuuspainoaan kauden aikana, mikä voi tarkoittaa, että hevoselle syötetään huomaamattomasti joko liikaa tai liian vähän rehua.
Litra Equigardia painaa noin 400 g, mutta jos määrä muuttuu 50 g jommallekummalle puolelle, päädyt nopeasti syöttämään enemmän tai vähemmän rehua.
Pitkällä aikavälillä se vaikuttaa hevosesi mineraalien, energian ja proteiinin saantiin, mutta sillä on vaikutusta myös lompakkoosi.
Verkkosivustollamme on rehuoppaan mukaiset tiedot yksittäisen rehutuotteen likimääräisestä litran painosta kunkin perustuotteen rehuoppaassa. Suosittelemme kuitenkin tarkistamaan oman ruokamittasi säännöllisesti. Voit esimerkiksi ottaa tavaksi tarkistaa sen vaa’alla jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä tai kun aloitat uuden säkin.
Näin parannat hevosesi hyvinvointia ja säästät rahaa pitkällä aikavälillä.
1. Yliarvioit hevosesi työmäärän
Tämä on hieman tabu-aihe, koska ajattelemme usein, että hevosemme työskentelevät kovasti, kun ratsastamme niitä kentällä/maneesissa – ne varmasti hikoilevat ainakin satulan alta.
Mutta tekevätkö hevosemme nyt niin kovasti töitä kuin luulemme? Monissa tapauksissa vastaus on ei.
Tämä tarkoittaa, että jos ruokit hevostasi keskitason työn jälkeen, mutta se tapahtuu vain kevyessä työssä, hevonen kuluttaa liikaa kaloreita ja proteiinia ja tulee siten ylipainoiseksi sen sijaan, että kuluttaisi energiaa työhön.
Olemme laatineet suuressa rehuoppaassamme oppaan, joka kertoo helposti, kuinka paljon ylimääräistä energiaa hevosesi kuluttaa työskentelemällä
MJ DE:n määrä oppaassa perustuu kuitenkin 600 kg painavaan hevoseen, mutta työn intensiteetti on värikoordinoitu, joten voit käyttää sitä kaikenkokoisille hevosille selvittääksesi, onko hevosesi kevyessä, keskivaikeassa vai kovassa työssä.
Toistamme tämän oppaan täällä:
Energiantarve MJ DE / päivä – Kaikki arvot perustuvat suureen hevoseen (600 kg)
Arvot / Lähde: www.landwirtschaftskammer.de
Miten taulukkoa käytetään?
Valitse kävely ja harjoittelun kesto, niin näet lisäenergiantarpeen MJ DE:ssä (ilmaistuna MJ DE = Mega Joule Digestible Energy), jonka hevosesi (600 kg) tarvitsee elintoimintojen lisäksi (73 MJ DE/vrk). Voit käyttää väriä nähdäksesi kuormitustilan, jossa hevosesi on. Jos haluat yhdistää useita kävelyjä, lisää määritetyt Mega Joules ja voit käyttää väriä kuormitustilan määrittämiseen.
13,2 MJ vastaa myös yhtä syöttöyksikköä (FE), joka vastaa 1 kg ohran energiaa.
Kuten huomaat, hevosesi liikkuu kohtalaisesti melko paljon, ja suurin osa harrastehevosista työskentelee vain ylläpitoa tai kevyttä työtä vastaavalla tavalla, mikä tarkoittaa, että monet hevoset ovat yliruokittuja.
Emme usko, onko tämä koko totuus ylipainoisten hevosten epidemiasta, mutta se on varmasti osa totuutta.
Se, että olet tietoinen näistä kahdesta parametrista, kun otat meihin yhteyttä hevosesi ruokintasuunnitelmaan liittyen, helpottaa myös työtämme jonkin verran. On paljon helpompaa tehdä ruokintasuunnitelma, joka sopii juuri hevosesi tarpeisiin, ja mahdollisesti korjata pitkään jatkunut väärä ruokinta.
Jos haluat tarkistaa rehusuunnitelman, ota yhteyttä suoraan ruokinta-asiantuntijaamme tai täytä ruokintasuunnitelmalomake verkkosivustolla. Sitten otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.