Vaikka mineraalit (kivennäis- ja hivenaineet) eivät tuota energiaa, ne ovat elintärkeitä hevosen elimistön toiminnalle. Mineraalit ovat hevoselle välttämättömiä muun muassa rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Myöskään hevosen lihakset ja hermosto eivät voi toimi ilman mineraaleja eivätkä hevosen luut pystyisi kantamaan hevosen painoa ilman rehun sisältämiä mineraaleja!
Mineraalit osallistuvat myös hapen kuljettamiseen veressä ja ylläpitävät elimistön happo- ja emästasapainoa sekä nestetasapainoa. Mineraaleja on osana vitamiineja, entsyymejä, hormoneja ja aminohappoja.
Joten vaikka hevosessa on vain 4 % mineraaleja, niiden merkitys hevoselle on VALTAVA!
Mineraalit ovat melko ainutlaatuisia – ne eivät sisällä hiiltä (karbonaattia) ja itse asiassa ne ovat kivien pieniä osasia.
On vaikea kuvitella hevosen sulattavan kiviä, mutta hevonen onkin kehittynyt sulattamaan kasveja, jotka imevät mineraaleja maaperästä – eli mikrokivistä. Kasvit muuntavat nämä mineraalit solujensa rakenteisiin, kuten kuituihin, proteiineihin ja sokereihin – ja juuri nämä rakenteet hevosen elimistö tunnistaa ja pystyy hyödyntämään.
Miten mineraalit imeytyvät
Epäorgaaniset mineraalit
MInerallien imeytyminen hevosen suolistossa voi vaihdella suuresti. Imeytymiseen vaikuttavat erityisesti ruokavalion rasvapitoisuus, sulamattomat kuidut ja vitamiinit. Myös suoliston pH-tasapainolla on suuri merkitys, sillä se vaikuttaa mineraalien liukoisuuteen ja siten niiden imeytymiseen.
Lisäksi eri mineraalit imeytyvät eri tavoin. Kalsiumin imeytyminen vaihtelee 10–40 % välillä, kun taas fosfori imeytyy paremmin – noin 70 %. Raudan imeytyminen vaihtelee 2–20 %, ja keskimääräinen imeytymisaste on noin 4 %.
Sinkin imeytyminen voi olla niinkin alhainen kuin 5 % tai jopa 90 %, ja magnesiumin imeytyminen vaihtelee 25–75 % välillä, keskiarvon ollessa noin 43 %.
Tämä pätee erityisesti niin sanottuihin epäorgaanisiin mineraaleihin, jotka esiintyvät alkuperäisessä muodossaan.
Epäorgaaninen sinkki esiintyy rehuissa esimerkiksi sinkkikarbonaattina, sinkkisulfaattina tai sinkkioksidina.
Orgaaniset mineraalit
Koska mineraalien imeytymisessä on haasteita, useat yritykset alkoivat tutkia, voisiko mineraaleja sitoa samankaltaiseen muotoon kuin kasveissa – sitomalla epäorgaaniset mineraalit orgaanisiin aineisiin, kuten proteiineihin tai sokerimolekyyleihin. Näin syntyi orgaanisten mineraalien tuotanto.
Orgaanisilla mineraaleilla ei siis tarkoiteta luomutuotantoa, vaan sitä, että mineraalit ovat kemiallisesti orgaanisessa muodossa.
On myös mahdollista “ruokkia” hiivasoluja epäorgaanisilla mineraaleilla. Hiivasolut ottavat nämä mineraalit sisäänsä ja sisällyttävät ne osaksi omaa solurakennettaan. Tällöin mineraalit muuttuvat orgaanisiksi. Kun hiivasolut on lisääntyneet, niiden soluseinämä tuhotaan, ja näin syntyneitä orgaanisia mineraaleja voidaan käyttää hevosten rehuissa.
Orgaanisessa muodossa olevat mineraalit hyödyntävät samoja imeytymisreittejä kuin aminohapot ja sokerit, joihin ne ovat kiinnittyneet. Näin mineraali kulkeutuu yhdessä orgaanisen aineen kanssa suolen limakalvon läpi verenkiertoon ja edelleen soluihin, joissa nämä kaksi ravintoaineita erotetaan toisistaan ja käytetään siellä, missä elimistö niitä tarvitsee.
Orgaaniset mineraalit imeytyvät siis hyvin, jopa 90 %:sti. Imeytymisaste kuitenkin vaihtelee yksilöstä ja mineraalista riippuen.
Koska orgaanisten mineraalien tuotanto vaatii enemmän aikaa ja resursseja, niitä sisältävät rehut ovat yleensä kalliimpia kuin epäorgaanisia muotoja sisältävät.
Orgaanisten mineraalien nimissä esiintyy usein liite kelatoitu tai glukonaatti.
Tämä menetelmä ei kuitenkaan aina onnistu. Koska tietyt mineraalit imeytyvät paremmin epäorgaanisessa muodossa, ei kaikkia mineraaleja kannata muuntaa orgaanisiksi.
Liposomaalisesti sitoutuneet mineraalit
Uusin kehitys hevosten mineraalivalmisteissa on mineraalien sitominen niin sanottuun liposomaaliseen muotoon.
Liposomit ja pienemmät misellit muodostuvat lipidikerroksesta, joka koostuu pääasiassa fosfolipideistä.
Fosfolipideillä on rasvaa rakastava häntä ja vettä rakastava pää. Ne muodostavat muun muassa solukalvojen suojaavan kaksoiskerroksen
Miselli on pallomainen ja koostuu yhdestä fosfolipidikerroksesta, jossa vettä rakastavat päät osoittavat ulospäin kohti väliainetta ja rasvaa rakastavat hännät sisäänpäin.
Misellit voivat kuljettaa rasvaliukoisia aineita vesipitoisessa ympäristössä.
Liposomi on kalvo rakkula (pieni rakkula), joka koostuu kaksoisfosfolipidikerroksesta ja sen sisällä olevasta ontelosta – ytimestä – jossa voidaan kuljettaa vesiliukoisia aineita.
Liposomien avulla esimerkiksi vesiliukoiset mineraalit voidaan kapseloida siten, että ne ovat suojattu hajoamiselta ruoansulatuksen aikana ja imeytyvät paljon paremmin kehon omiin soluihin jopa 100 % tehokkuudella.
Liposomi sisältää siis vesipisaran, jossa mineraali on suojattuna ympäristöltä.
Liposomien halkaisija vaihtelee 20 nanometristä (nm) muutamaan mikrometriin (µm), mikä vastaa 0,02–0,1 mm eli ne ovat 100–1 000 kertaa ohuempia kuin hiuksen halkaisija.
Hyödyntämällä fosfolipidejä tällä tavalla jäljitellään kehon omia mekanismeja, mikä helpottaa mineraalien kuljetusta ja voi tehostaa tai nopeuttaa niiden imeytymistä hevosen soluihin.
Liposomien, misellien ja kehon solukalvojen rakenteellinen samankaltaisuus helpottaa ravintoaineita sisältävien kuljetusrakkuloiden (ravintoaineiden kalvorakkula) imeytymistä solun sisään endosytoosin avulla – ilman että tarvitaan solukalvoon sitoutuneita kuljetusproteiineja tai energiaa, kuten epäorgaanisten mineraalien kuljettamisessa soluihin.
Liposomaaliset ja misellimuotoiset mineraalit voivat imeytyä lähes sataprosenttisesti, mikä mahdollistaa pienemmät annokset ilman, että hevosen ravitsemus kärsii. Tämä vähentää myös raaka-aineiden kulutusta ja tukee kestävää kehitystä.
Lue lisää liposomaalisesta kapseloinnista tästä blogikirjoituksesta:
Tästä blogista löydät myös runsaasti lisätietoa mineraaleista, niiden suhteista, yksittäisistä mineraaleista ja muista niihin liittyvistä teemoista:
Jos olet epävarma, saako hevosesi riittävästi mineraaleja tai mikä olisi juuri sinun hevosellesi sopivin vaihtoehto, voit ottaa meihin suoraan yhteyttä tai täyttää ruokintasuunnitelmalomakkeemme verkkosivuillamme – palaamme asiaan mahdollisimman pian.