0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Puutokset hevosilla voivat olla salakavalia

Puutokset hevosilla voi ilmetä monin tavoin. Toistuva kutina karvanvaihdon aikana tai sen jälkeen, hauraat kaviot, huonolaatuinen sarveinen, karvapeitteen värinmuutokset, tylsä, kiiltämätön karvapeite sekä häiriöt aineenvaihdunnassa ja ruoansulatuksessa katsotaan merkeiksi elintärkeiden ravintoaineiden puutteesta.

Hevosten ravitsemuksellisia puutteita pyritään välttämään. Joskus niitä kuitenkin esiintyy, vaikka ruokimme hevosia järkevästi ja tasapainoisesti. Puutokset voivat johtua monista syistä, ja niitä tarkastellemme tänään.

Miten tunnistat puutoksen?

Puutokset hevosilla voi ilmetä monin tavoin. Toistuva kutina karvanvaihdon aikana tai sen jälkeen, hauraat kaviot, huonolaatuinen sarveinen, karvapeitteen värinmuutokset, tylsä, kiiltämätön karvapeite sekä häiriöt aineenvaihdunnassa ja ruoansulatuksessa katsotaan merkeiksi elintärkeiden ravintoaineiden puutteesta.

Tyypillisten ulkoisten merkkien lisäksi verikokeella voidaan saada tietoa ravintoaineiden saannista.

Saadaksesi mahdollisimman totuudenmukaisen tuloksen on suositeltavaa lopettaa runsaasti kivennäisaineita sisältävien rehun tai kivennäisvalmisteiden syöttäminen muutama päivä ennen verikokeen ottoa.

Eläinlääkäriä kannattaa myös muistuttaa siitä, että analyysissä otetaan huomioon sinkki-, kupari-, seleeni- ja mangaanipitoisuudet, sillä näitä pitoisuuksia ei aina oteta mukaan “isoon” verenkuvaan!

 

Miten puutostila syntyy?

Sinun on erotettava toisistaan välttämättömien ravintoaineiden tarve ja energian tarve. Hyvin ruokituilla tai jopa ylipainoisilla hevosilla voi olla puutetta välttämättömien aineiden saannista. Samaan aikaan intensiivisesti viljeltyjen ja köyhdytettyjen laitumien, joiden ruohokoostumus on yksipuolinen, vuoksi elintärkeiden aineiden saantia tuskin voidaan varmistaa pelkästään heinällä tai ruoholla.

Jos hevosta ei ruokita riittävällä määrällä elintärkeitä ravintoaineita, se on pysyvästi aliravitsemustilassa. Tämä ongelma koskee usein hyviä rehunkäyttäjä rotuja sekä ylläpitohevosia. Koska ne pystyvät kattamaan energiantarpeensa karkearehulla, lisäruokinta on usein mukautettu ja elintärkeiden aineiden saanti on usein riittämätöntä.

Liian vähäinen liikunta ja liian suuri energiansaanti johtavat tällöin yhä useammin ylipainoisiin ja aineenvaihduntaongelmaisiin hevosiin. Jotta voidaan kattaa sekä energian että elintärkeiden ravintoaineiden tarpeet, niin erityisesti hyvät rehunkäyttäjä roduille on syötettävä erittäin tiivistettyjä annoksia, joissa on runsaasti hivenaineita.

Hevonen voi kuitenkin kärsiä myös mineraalipuutoksista, jos se ei pysty hyödyntämään saamaansa ruokaa optimaalisesti (esim. ruoansulatusongelmien vuoksi), jos sillä on lisääntynyt tarve tietyille mineraaleille akuutissa sairauksien tiloissa tai jos sen saama mineraali on epätasapainoinen erityisesti epäorgaanisten mineraalien osalta.

 

Miten tulkitset mahdollisia puutosoireita?

Iho- ja karvapeiteongelmat voivat johtua myös puutostiloista, mutta niitä tulkitaan usein allergisena reaktiona eikä niitä siten luokitella ruokintaan liittyviksi. Yhteys tulee selväksi käyttämällä esimerkkinä hivenaine sinkkiä. Sinkki on osa proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnan entsyymejä, ja sinkillä on myös tärkeä rooli ihon ja limakalvojen päällyskerroksen (epiteelin) uudistumisessa. Jos sinkkiä ei saada riittävästi rehun kautta, syntyy ajan myötä puutostila. Sinkkiä “kuluu” yhä enemmän myös karvanvaihdon aikana, mikä on yksi syy siihen, miksi oireet usein pahenevat tänä aikana. Sinkillä on kuitenkin keskeinen rooli myös immunologisissa prosesseissa. Reaktio hyttysiä ja hyönteisiä kohtaan on usein seurausta elintärkeiden aineiden puutteesta johtuvasta häiriintyneestä immuunisäätelystä. Tässä keskitytään hivenaineisiin sinkkiin, kupariin ja seleeniin.

 

Puutosten merkkejä voivat olla:

KUPARI

Luunmuodostus- ja pigmenttihäiriöt (esim. kuparilasit), hedelmällisyysongelmat, hermostuneisuus, “haalistunut” karvapeite.

 

RAUTA

Anemia, heikko ihon ja limakalvojen suoja, suorituskyvyn puute.

 

SINKKI

Iho-, karvapeite-, kavio- ja hedelmällisyysongelmat, heikko ihon- ja limakalvojen suoja, ruokahaluttomuus, kasvun häiriöt ja haavan paranemisen häiriöt, insuliinin puute.

 

MAGNESIUM

Jännittyneisyys, hermostuneisuus, jalkojen turpoaminen, sydän- ja verisuonisairaudet, luuston heikkoudet, väsymys.

 

MANGAANI

Luuston haasteet, ruston ja jänteiden aineenvaihdunnan poikkeavuudet, jännitykset, lihasten aineenvaihdunta haasteet, liikahappoisuus (voimakas happamuuden lisääntyminen työn aikana).

 

SELEENI

Lihasten muodostumishäiriöt, sydänlihaksen haasteet, karvanlähtö, lisääntynyt hilseily, lihasjännitykawr, heikko ihon ja limakalvojen suoja, verenkiertohäiriöt.

 

Puutoksen vakavuudessa on myös eroja, ja sen arvioimiseksi olemme laatineet tämän taulukon:

 

Epäiletkö, onko hevosellasi puutetta jostain ravintoaineesta?

Tai onko sen ruokavalio riittävän tasapainoinen? Tai imeytyykö sen rehu tarpeeksi hyvin?

 

Ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen konsulttiisi tai täytä verkkosivuillamme oleva ruokintasuunnitelmalomake.

Jos hevosesi kärsii hivenaineiden puutteesta, meillä on Hesta Plus -sarja sekä pelleteissä että nestemäisessä muodossa, jotka voivat nopeasti, helposti ja tehokkaasti täyttää hevosesi puuttuvat mineraalivarastot.

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä