0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

“Ruokkia kuin luonto itse” – kuitua ja sulavuutta

Kuitu on hevosen ruokavalion perusta. Se syöminen tuo tekemistä hevoselle ja varmistaa, että suolisto toimii optimaalisesti ja sieltä hevonen saa myös ylivoimaisesti suurimman osan ravinnostaan - ainakin energian, proteiinin ja yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten sokerin.

Kuten tiedätte, mottomme on ruokkia hevosta kuten luonto itse ruokkisi.

Tämä näkyy raaka-ainevalinnoissamme, tuotantomenetelmissämme, rehun muodossa, vaikutuksessa ja siinä, miten suosittelemme sen syöttämistä hevosille.

 

Kuitu on hevosen ruokavalion perusta

Se syöminen tuo tekemistä hevoselle ja varmistaa, että suolisto toimii optimaalisesti ja sieltä hevonen saa myös ylivoimaisesti suurimman osan ravinnostaan – ainakin energian, proteiinin ja yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten sokerin.

 

Luonnossa hevonen saa kuitua pääasiassa tuoreesta ruohosta, jonka vesipitoisuus on 70-80 %. Mutta hevonen haluaa myös syödä pensaita, oksia, kuorta ja yrttejä, joilla voi olla alhaisempi vesiprosentti. Suurin osa sen ruoasta on kuitenkin heinää. Tämä tarkoittaa, että hevonen kuluttaa luonnollisesti paljon nestettä kuluttamansa kuidun ohella.

 

Tässä mielessä on järkevää, että hevonen on hyvin riippuvainen vedestä. Ei vain nesteytettynä pysymiseksi vaan myös suoliston optimaalisen toiminnan varmistamiseksi. Esimerkiksi ohutsuolen suolistosisältö on 90-prosenttisesti vettä, jotta se voi liikkua 20 metriä pitkässä suolistossa, joka on  lukuisilla mutkilla hevosen sisällä.

 

Kuitenkin, kun hevonen syö heinää tai esikuivattua säilöheinää, sisältää se tyypillisesti vain 15 % vettä! Hevonen pureskelee tätä kuitenkin jonkin verran enemmän kuin ruohoa, joka vapauttaa sylkeä, joka sekä puskuroi mahahappoa että varmistaa asianmukaisen kulun järjestelmän ensimmäisen osan läpi. Mutta syljen neste tulee hevosen verestä, joka on lähtöisin hevosen paksusuolen varauksesta.

Jos hevonen syö rehua pellettien tai myslin muodossa, niiden vesipitoisuus on myös vain 15 % ja suuri määrä tuotteita imee paljon nestettä, kun ne joutuvat kosketuksiin nesteen kanssa. Erilaiset ruohopelletit liottavat tyypillisesti 2,5 kertaa oman painonsa verran nestettä, jossa juurikaskuidut liottavat jopa 5 kertaa oman painonsa nesteessä!

 

Siksi on tärkeää, että hevosella on aina puhdasta ja raikasta juomavettä ympäri vuorokauden!

 

Voit itse tehdä jotain mikä auttaa jäljittelemään hevosen luonnollista ruokintaa. Tietenkin on helppo laittaa hevonen tuoreeseen ruohoon, mutta voit myös tehdä jotain väkirehulle ja kuivalle karkearehulle.

Kyse on vain veden lisäämisestä ruokaan!

Ei kuitenkaan ole suositeltavaa liottaa karkeaa rehua pitkään, koska se voi lisätä bakteerien kasvua, mutta karkearehun höyryttäminen erityisesti siihen suunnitellussa heinähöyrystimessä lisää karkearehun kosteuspitoisuutta.

 

Huomaat myös, että suosittelemme useina rehun liottamista. Sekä mash, heinäpelletit, tietyt kuitupohjaiset pelletoidut rehut ja muut tuotteet, joilla on korkea kuitupitoisuus. Suosittelemme tätä sekä ruokatorven tukoksen välttämiseksi, että jäljittelemään sitä, mitä hevonen itse söisi luonnossa.

 

Sillä on useita etuja:

Vältämme tarpeettomia eläinlääkärilaskuja ja ongelmia, pidämme hevosen hyvin nesteytettynä, varmistamme suoliston toiminnan ja itse asiassa hevosella kestää kauemmin syödä esimerkiksi 300 g liotettuja heinäpellettejä kuin 300 g kuivia heinäpellettejä.

 

Olemme tietoisia siitä, että tietyissä tilanteissa liottaminen voi olla vaikeaa, mutta usein on kyse vain ruokintarutiinien puuttumisesta. Kylmäpuristettujen pellettien pehmeneminen ei kestä läheskään yhtä kauan kuin kuumapuristettujen, koska kuituja ei puristeta kovin voimakkaasti. Tämä tarkoittaa, että vesi pääsee nopeasti kuitujen väliin ja ne voivat siten turvota nopeammin.

GlyxWiese Høcobs tai Pre Alpin Wiesencobs liotetaan esimerkiksi noin 30-45 minuutissa kylmässä vedessä.

 

Emme suosittele ruoan liottamista yli 12 tuntia, mutta se riippuu paljon lämpötilasta!

Jos on kuuma kesäpäivä, ruoka voi seistä vain tunnin tai kaksi, ja jos on hyvin kylmä päivä keskellä talvea, ruoka voi todennäköisesti seistä yli 12 tuntia. Tässä on käytettävä maalaisjärkeä.

Jos haluat nopeuttaa liotusprosessia, voit käyttää lämmintä vettä, mutta vesi, jonka lämpötila on yli 40 astetta, tuhoaa tuotteissa olevat hyödylliset ravintoaineet. Erityisesti lisätyt probiootit, rasvahapot, vitamiinit ja proteiinit ovat lämpöherkkiä.

 

Entä tavallisen myslin liottaminen, onko se mahdollista?

Joskus saamme tämän kysymyksen myös hevosenomistajilta, joilla on vanhempia hevosia – ja vastaus on kyllä, voit. Siinä ei ole mitään ongelmaa. Liottamisesta ei ole mitään haittaa, kunhan et käytät liian kuumaa vettä.

Voit kostuttaa myslin vedellä ja antaa sen liota muutaman tunnin ajan, tai voit kaataa vettä sen päälle juuri ennen rehun ruokintaa.

 

Tarvitsetko apua hyvän ja luonnollisen ruokintasuunnitelman tekemiseen hevosellesi? Ota sitten rohkeasti yhteyttä suoraan meihin tai täytä ruokintasuunnitelmalomake verkkosivustolla, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hyönteissuihke – mikä oikeasti toimii?

Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä