0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Tiesitkö, että hevonen voi selviytyä enintään viisi päivää ilman vettä?

Tämän nestetasapainon ylläpitämiseksi hevonen tarvitsee 30-35 ml vettä painokiloa kohti päivässä. Tämä tarkoittaa 550 kg painavalle hevoselle 17-20 litraa päivässä, pelkästään yleistä ylläpitoa varten.

Eikö olekin hullua? Viisi päivää ilman vettä ja sitten hevonen on kuollut? Kun taas hevonen voi itse asiassa selvitä lähes kuukauden ilman ruokaa!

Emme puhu kaikista niistä haitoista, joita hevosen altistaminen vedettömyydelle aiheuttaa. Mutta se asettaa näkökulmaa siihen, miten tärkeää vesi oikeastaan on hevoselle.
Hevonen on riippuvainen vedestä, koska sen ruumiinpainosta noin 65 % on vettä. Esimerkiksi 550 kiloa painava hevonen sisältää noin 350 litraa vettä.

Tämän nestetasapainon ylläpitämiseksi hevonen tarvitsee 30-35 ml vettä painokiloa kohti päivässä. Tämä tarkoittaa 550 kg painavalle hevoselle 17-20 litraa päivässä, pelkästään yleistä ylläpitoa varten.

Fyysisen aktiivisuuden, imetyksen ja korkeiden lämpötilojen aikana tarve kasvaa voimakkaasti.
Hevonen menettää eniten nestettä virtsan, ulosteen ja erityisesti hien kautta kuljetuksen ja suorituksen aikana.

Kuivuminen voi olla hevoselle hengenvaarallista, ei ainoastaan suolistojärjestelmään kohdistuvien tunnettujen seurausten vuoksi, vaan myös siksi, että kuivuminen pienentää hevosen veritilavuutta.

Tämä tarkoittaa, että hevosella on vähemmän verta, jolla se voi kuljettaa happea kudoksiin. Samalla hevosen kyky poistaa kudoksista jätteitä ja ylimääräistä lämpöä heikkenee.

 

Nestevajauksen oireita ovat:

  • heikentynyt lihasten toiminta
  • lihasten toimintahäiriöt ja maitohapon kertyminen
  • hevonen väsyy nopeasti
  • hevosella on vaikeuksia hikoilla
  • lämpöhalvaus, koska hevosen lämmönsäätelykyky häiriintyy
  • hevonen hengästyy nopeasti, koska se ei pysty poistamaan hiilidioksidia ja saamaan tilalle uutta happea

 

Kun nestehukka ylittää 4 % (vastaa 20 litraa 500 kg:n hevosella), hevosella alkaa esiintymään fyysisiä oireita, kuten suun ja silmien limakalvojen kuivuminen, limakalvojen väri heikkenee verenkierron hidastuessa ja ihon elastisuus heikkenee.

Tämän vuoksi voit testata hevosen nesteytystilaa ihosta. Voit tehtä ihopoimun hevosen olkapäähän ja todeta, jos taittuma pysyy yli 1 sekunnin ajan hevonen on kuivunut.

Hevosella ei ole suoranaista vesivarastoa kehossa. Paksusuoli voi toimia varavarastona, koska siellä oleva vesi voidaan nopeasti ottaa hevosen kehoon nestehukan sattuessa, mutta tällä on vain lyhytaikainen vaikutus.

Siksi on tärkeää, että hevosellasi on jatkuvasti pääsy puhtaaseen, raikkaaseen juomaveteen ympäri vuorokauden.

 

Hevoset saavat nestettä syödessään laidunruohoa

Tuoreen vihreän ruohon kosteuspitoisuus on 60-80 %. Hevoset imevät ruohon mukana huomattavan määrän nestettä. Viljan ja kuivaheinän vesipitoisuus on huomattavasti alhaisempi, joten näitä rehuja käyttävien hevosten on juotava enemmän täyttääkseen nestetarpeensa.
Laitumella olevien hevosten kohdalla on tärkeää huomioida laumanarvojärjestyksen vaikutus, koska vahvemmat hevoset voivat estää alhaisemmassa arvojärjestyksessä olevia hevosia pääsemästä juomapisteelle. Näissä tilanteissa kannattaa olla tarkkana ja tarvittaessa asentaa toinen juomapiste.

 

Hevosen luonnollinen juomakäyttäytyminen

Se, kuinka hevonen juo vettä, riippuu monista tekijöistä. Näitä ovat muun muassa ulkolämpötila, veden lämpötila ja sen saatavuus.
On havaittu, että hevoset, jotka joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja veden luo, juovat vähemmän kuin hevoset, joilla on vettä helposti saatavilla.
Hevoset juovat mieluusti ruokailun, kuten kuivan karkea- tai väkirehuannoksen yhteydessä.

Täysikasvuisten, tallissa olevien hevosten normaali juomakäyttäytyminen on se, että ne käyvät juomapisteellä 2-8 kertaa päivässä 10-60 sekunnin ajan kerrallaan.

Tämän käyttäytymisen vuoksi hevosen tulisi saada vesikupista vettä vähintään 8 litraa minuutissa, muuten hevosesi ei juo tarpeeksi vettä koko päivän aikana.
On havaittu, että hevoset, joilla on saatavilla suurempia ja laajempia vesiastioita, käyvät veden äärellä useammin, mutta lyhyemmän ajan (20-40 kertaa 15-30 sekunnin ajan).

Hevoset yleensä juovat useammin ensimmäisten 5 minuutin aikana harjoituksen jälkeen. Jos kilpailuhevosesi on hikoillut paljon, sille voi olla hyötyä tarjota vettä tänä aikana, jotta menetetty neste voidaan korvataan nopeammin.

Kylmällä säällä hevonen juo luonnostaan harvemmin kuin lämpimällä säällä. Hevoset juovat noin 40 % vähemmän vettä, jos vesi on jääkylmää verrattuna 19 asteen lämpimään veteen.
Nämä ovat hyviä asioita pitää mielessä, kun suunnittelet optimaalista vesilähdettä hevosellesi.

 

Mitä voit tehdä lisätäksesi hevosesi vedenkulutusta?

Tyypillisesti hevoset valitsevat veden ensin hajun ja sitten maun perusteella.

Jos veden haju muuttuu esimerkiksi muuton, kilpailun, kuljetuksen tai veden laadun muutoksen yhteydessä, hevoset saattavat juoda vähemmän. Siksi voi olla hyvä opettaa hevoselle juomaan vettä, jossa on pieni määrä tuttua mashia tai muuta, jotta veden juominen on tuttua tilanteissa, joissa veden laatu voi olla erilainen.

Lisäksi on havaittu, että hevoset mieluummin juovat makeaa vettä kuin mitään muuta. Valtaosa hevosista suosii makeaa liuosta, jossa on 10 grammaa sokeria 100 millilitrassa vettä. Kuitenkin hevosten välillä on selvästi yksilöllisiä eroja. Paras tapa makeuttaa vesi osoittautui olevan tavallinen omenamehu.

Veden makeuttaminen on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, jos hevonen tarvitsee sairauden vuoksi lisää vettä. Korkea sokeripitoisuus lisää insuliinikuormitusta, jota ylipainoisten ja aineenvaihdunnan häiriöistä kärsivien hevosten on vaikea käsitellä.

Muuten voit helposti lisätä hevosesi nesteen saantia tarjoamalla sille liotetun kuituaterian. Kuitu imee itseensä paljon nestettä, ja näin voit helposti saada hevosesi juomaan useita litroja enemmän.

Voit esimerkiksi käyttää tähän tarkoitukseen GlyxWiese -heinäpellettejä, Glyx-Mashia tai Gastro Relief Beet -täydennystä.

 

 

Oletko epävarma siitä, saako hevosesi tarpeeksi vettä? Vai haluatko vinkkejä ja niksejä nesteen saannin lisäämiseksi?
Ota silloin yhteyttä meihin. Voit ottaa meihin suoraan yhteyttä tai täyttää verkkosivuillamme olevan ruokintasuunnitelmalomakkeen, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Miten ruokkia eri lajien hevosia?

Olemme samaa mieltä siitä, että esimerkiksi kilpa-ajo on lyhyessä ajassa intensiivisempää kuin pitkän matkan ajaminen. Siksi on välttämätöntä, että ruokinta mukautetaan hevosen suorittamaan urheilulajiin.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä