0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Voivatko hevoset todella saada auringonpolttamia?

On tärkeää käyttää luonnollista alkuperää olevaa aurinkovoidetta, sillä jotkut hevoset saattavat reagoida negatiivisesti PABA:ta (para-aminobentsoehappoa) sisältäviin aurinkovoiteisiin.

Rakastamme kesää ja aurinkoa, mutta miten auringon UV-säteet vaikuttavat hevosiimme?

Hevoset ovat lähtökohtaisesti hyvin suojattuja auringon UV-säteiltä. Sekä karvapeiteet että ihon pigmentin melaniini ovat hevosen omia puolustusmekanismeja UV-säteitä vastaan. Ne heijastavat auringonvaloa niin, että UV-säteet eivät pääse vahingoittamaan itse ihoa.

Kuitenkin hevoset, joilla on karvattomia ja pigmentittömiä – eli vaaleanpunaisia – ihoalueita, ovat alttiimpia auringonpolttamille. Näitä alueita ovat esimerkiksi turpa, vuohiset, sukupuolielimet, nivuset, korvat, silmien ympäristö sekä valkoiset merkit. Lisäksi hevoset, joilla on normaalia ohuempi iho, altistuvat herkemmin auringonpolttamille.

 

Yksinkertainen suojauskeino on suojata hevonen auringon säteiltä. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi käyttämällä hyttysnaamioita ja loimia, pitämällä hevonen sisällä klo 12-15 välillä tai yksinkertaisesti levittämällä aurinkovoidetta hevoselle.

 

On tärkeää käyttää luonnollista alkuperää olevaa aurinkovoidetta, sillä jotkut hevoset saattavat reagoida negatiivisesti PABA:ta (para-aminobentsoehappoa) sisältäviin aurinkovoiteisiin.

 

Luonnollinen aurinkosuoja-aine on mineraali sinkkioksidi, jota löytyy juuri meidän

Horse Sun Lotion -aurinkovoiteestamme, jonka uojakerroin on 30!

 

Kun käytät aurinkovoidetta hevosen alttiilla ihoalueilla, on tärkeää levittää voidetta säännöllisesti. Voide voi huuhtoutua pois esim. vedessä, hevosen juodessa tai kulua pois laiduntaessa.

Voit kuitenkin valita korkea rasvapitoisuuden omaavan aurinkovoiteen, sillä se ei kulu tai huuhtoudu pois yhtä helposti. Tuotteessamme Horse Sun Lotion on myös korkea rasvapitoisuus.

 

Hevoset voivat myös saada auringonpolttamaa muistuttavaa ihottumaa, jonka monet hevosenomistajat aluksi luulevat tavalliseksi auringonpolttamaksi. Se ei kuitenkaan lievene normaalilla hoidolla, ja siksi halutaan tietää, mikä se on ja miten se syntyy.

Näissä tapauksissa ihottuma ei ainoastaan punoita ja ärsyynny, vaan siihen voi muodostua myös kova, paksu rupi, joka voi kehittyä tulehdusta muistuttavaksi tilaksi, esimerkiksi rakkuloiksi.

Tätä kutsutaan valoherkistymiseksi!

 

Pietaryrttiä

 

Näissä tapauksissa aurinko ei ole suoranainen syy, vaan tapahtuu jotain ennen kuin hevonen reagoi negatiivisesti auringon säteisiin.

 

Näitä haasteita voi esiintyä kahdessa tilanteessa yhdessä auringon kanssa:

  1. Jos hevonen joutuu kosketuksiin kasvien, kuten pietaryrtin, leinikin tai karhunputken kanssa, voi kasvien mehu yhdessä voimakkaan auringonvalon kanssa aiheuttaa reaktion, joka muistuttaa kiehuvan veden aiheuttamaa palovammaa iholla. Kasvien mehu imee auringonvalon energian ja siirtää sen ihosoluihin, mikä lopulta tuhoaa ne ja aiheuttaa ihottuman. Hevonen voi olla altis kasvien mehulle jopa viikon ajan sen jälkeen, kun mehua on joutunut iholle.Jos huomaat hevosesi joutuneen kosketuksiin näiden kasvien mehujen kanssa, huuhtele iho runsaalla puhtaalla vedellä ongelmien välttämiseksi. Varotoimenpiteenä on hyvä pitää hevonen poissa auringosta jopa viikon ajan.

 

  1. Jos hevonen syö myrkyllisiä kasveja, kuten pietaryrttiä, joka sisältävää pyrrolitsidiinialkaloideja (PA-yhdisteitä), voi myös ilmetä valoherkistymistä. Tämä myrkky vahingoittaa maksaa, koska se muuntaa alkaloidit voimakkaaksi reaktiiviseksi yhdisteeksi, jota kutsutaan pyrroliksi, joka taas hajottaa sekä maksan soluja että munuais- ja keuhkokudosta. Vaurioituneet sappitiehyet ja maksasolut häiritsevät maksan kykyä poistaa fylloerytriiniä, jota syntyy klorofyllin – kasvien vihreän pigmentin – ruoansulatuksen aikana.Normaalisti hevoset poistavat fylloerytriinin sapen kautta, ja se kulkeutuu ulosteiden mukana ilman, että se vaikuttaa ihoon. Maksavaurioiden yhteydessä fylloerytriini kuitenkin jää kehoon ja kertyy ihoon aiheuttaen valoherkkyyttä. Auringonvalolle altistuessaan vaaleat ihoalueet puhkeavat rakkuloiksi ja haavaumiksi.Juuri tämä ihottuman muoto on yleinen. Se voidaan ehkäistä poistamalla hevonen myrkyllisistä kasveista ja tukemalla maksan uudistumista esimerkiksi tiettyjen aminohappojen ja maarianohdakkeen siementen avulla.Huomioitavaa on, että tätä kertyy ajan myötä, jopa vuosien ajan hevosten elimistöön. Itse asiassa vain 25 % vaaleaihoisista ja maksavaurioista kärsivistä hevosista osoittavat näkyviä merkkejä valoherkistymisestä johtuvasta ihovauriosta!Jos hevonen syö suuria määriä pyrrolitsidiinialkaloidia lyhyessä ajassa, syntyy akuutti myrkytys, joka voi olla hengenvaarallinen.

Siksi on tärkeää, että hevonen ei pääse syömään näitä myrkkyjä sisältäviä kasveja.

 

Hevosen auringonpolttama on aina syytä ottaa vakavasti, varsinkin jos niitä ilmenee ei-aurinkoisina päivinä ja hevonen on esimerkiksi niityllä, jossa on keltaisia kasveja.

 

Jos olet epävarma siitä, onko hevosellasi maksavaurio, ota yhteyttä eläinlääkäriin verikokeen ottamiseksi.
Autamme mielellämme maksaa tukevasta ruokinnasta.

Jos hevosellasi on vain tavallinen auringonpolttama, tutustu Horse Sun Lotion -aurinkovoiteeseemme, joka tarjoaa luonnollisen ja helpon suojan hevosellesi kesäkaudella.

 

Lähteet

https://thehorse.com/17869/burning-up-photosensitization-and-sunburn-in-horses/
https://horseconsult.com/videncenter/hestefolde/pastinak-er-giftig-for-heste-har-i-vild-pastinak-paa-foldene/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hevosille tarkoitetut leseet, suola ja pellavansiemenet

Usein keskitytään paljon hevosten vitamiineihin/kivennäisaineisiin ja karkearehuun perusasioina, mikä on erittäin tärkeää. On kuitenkin paljon muitakin ainesosia/raaka-aineita, joilla on myös valtava vaikutus hevosiin. Vaikutuksia, jotka voivat olla ratkaisevia niiden hyvinvoinnin ja hyvinvoinnin kannalta.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä