0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Yrtit – Mitä hyötyä niistä on hevoselle?

Yrtit voivat olla monia asioita, mutta valtaosa ajattelee heti erilaisia kasveja, kun sana mainitaan. Jotkut yrtit ovat keittiöyrttejä, toiset taas tulevat niityiltä, vuorilta, puista, kukista tai jopa erityiskasvien juurista.

Vuosisatojen ajan olemme tienneet yrttien vaikutuksista. Ihmiset ovat käyttäneet yrttejä niin kauan kuin meitä on ollut olemassa. Aluksi niiden vaikutukset havaittiin sattumalta, havainnoimalla ja kokeilemalla. Nykyään tutkimusta kuitenkin tehdään ja yrttien sisältämiä kemiallisia yhdisteitä eristetään. Itse asiassa monet lääkkeet valmistetaan nykyään tällä tavoin.

Yrtit voivat olla monia asioita, mutta valtaosa ajattelee heti erilaisia kasveja, kun sana mainitaan. Jotkut yrtit ovat keittiöyrttejä, toiset taas tulevat niityiltä, vuorilta, puista, kukista tai jopa erityiskasvien juurista.

Jokaisella yrtillä on oma vaikutuksensa hevoseen ja sen aineenvaihduntaan. Joskus vaikutus syntyy synergistisestä vaikutuksesta, toisinaan taas vain yksi yrtti riittää. Yrttien yhdistämiseen liittyvä tiede on laaja, ja se tulisi jättää alan asiantuntijoiden tehtäväksi.

Yrtit vaikuttavat eri tavoin ravinteina ja makuaineina. Ratkaisevaa on niiden sisältämien niin sanottujen sekundaaristen kasviyhdisteiden, kuten karvasaineiden, flavonoidien, tanniinien, lima-aineiden, esteettisten eteeristen öljyjen ja muiden aineiden pitoisuus. Kukin näistä aineista vaikuttaa hevosen aineenvaihduntaan eri tavalla. Yrtit sisältävät kuitenkin harvoin kaikkia näitä aineita samanaikaisesti. Monet yrtit ovat erikoistuneet yhteen aineeseen, ja siksi niillä on erityinen vaikutus hevosen elimistöön. Tyypillisesti nämä yhdisteet ovat kasvin puolustusmekanismi tauteja, muita kasveja, hyönteisiä tai eläimiä vastaan.

Karvasaineille on ominaista niiden karvas maku. Niitä esiintyy monissa eri kasveissa, ja ne edistävät ensisijaisesti ruoansulatusta ja ruokahalua lisäämällä esimerkiksi ruoansulatusentsyymien ja syljen eritystä.

Flavonoidit ovat itse asiassa kasvien väriyhdisteitä, ja niitä on tyypillisesti enemmän korkeissa kasveissa kuin matalissa kasveissa.  Kaikki flavonoidit toimivat antioksidantteina. Ne edistävät esimerkiksi C-vitamiinin toimintaa ja tukevat solujen suojaa useissa kehon osissa, erityisesti maksasoluissa.

Tanniinit ovat vesiliukoisia, ja niitä käytettiin aiemmin nahan parkitsemiseen. Siitä niiden nimi. Tanniinit ovat tunnettu ainesosa hevosten rehussa. Tanniinit esiintyvät lähes kaikissa kasveissa, ja niillä on tonisoiva vaikutus muun muassa suoliston limakalvoihin ja siten myönteinen vaikutus ruoansulatukseen.

Esteettiset eteeriset öljyt ovat haihtuvia, erittäin tuoksuvia ja rasvaliukoisia. Niissä voi olla yli 50 osatekijää. Koska ne ovat rasvaliukoisia, ne imeytyvät hyvin suolistossa ja kulkeutuvat helposti soluseinämän läpi määränpäähänsä. Niiden tiedetään muun muassa edistävän ruokahalua ja siten vaikuttavan myönteisesti ruoansulatukseen toimimalla diureettina ja rauhoittavana aineena.

Lima-aineiden tehtävänä on imeä vettä ja sitoa jätetuotteita suolistossa ja siten suojata limakalvoja vaurioilta.

Yrtit sisältävät siis monia eri aineita, joista jokaisella on tavalla tai toisella hyödyllinen vaikutus hevosen elimistöön.

St Hippolyt käyttää tuotteissaan laajasti muun muassa seuraavia yrttejä:

 • Piparminttu, joka stimuloi ruokahalua.
 • Fenkoli edistää ruoansulatusta ja sillä on nestettä poistava vaikutus.
 • Mustakumina vahvistaa immuunijärjestelmää.
 • Anis stimuloi maidontuotantoa, helpottaa ruoansulatusta ja suojaa hengitysteiden limakalvoja.
 • Timjami sopii erityisesti hengitystieongelmiin, koska se vahvistaa limakalvoja.
 • Rosmariini stimuloi ruoansulatusta, hermostoa ja verenkiertojärjestelmää.
 • Kamomilla edistää hyvää ruoansulatusta ja sillä on rentouttava vaikutus.
 • Inkivääri on limaa irrottava ja sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia.

 

On kuitenkin todettava, että valitettavasti yrttien vaikutuksista hevosiin on vain vähän tutkimustietoa.  Nykyinen tutkimus on kohdistunut pääasiassa ihmisiin.  Suurimmassa osassa tapauksia yrtit toimivat kuitenkin yhtä hyvin hevosilla.

Lisäksi on huomattava, että useat yrtit on luokiteltu FEI:n mukaan kielletyiksi aineiksi. FEI varoittaa siksi urheilijoita, valmentajia, eläintenhoitajia ja eläinlääkäreitä käyttämästä yrttejä, joiden ainesosia ja määrällistä analyysia ei tunneta yksityiskohtaisesti.

Siksi on aina parempi ostaa tuotteita hyvämaineisilta yrityksiltä, jotka tutkivat tuotteitaan lajilla, jolle ne on tarkoitettu – tässä tapauksessa hevosilla.

 

Lähteet

 • Frits Wolderin yrttiapteekki
  Hilary Page Selfin kirjoittama hevosen lääkekasvien tietosanakirja (The horse’s medical plant encyclopaedia)
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä