Jotta kasvattaja voi puhua jalostusmenestyksestä ja tuottaa hyviä varsoja, on optimoitava puitteet ja oltava sopiva geneettinen perimä.
Optimaaliset olosuhteet hevosten pidolle ovat tärkeitä, ja räätälöity ruokinta on keskeisessä roolissa jalostustammojen ja -oriiden hedelmällisyydessä. On todistettu, että epätasapainoinen ravinnonsaanti voi vaikuttaa jalostustyöhön.
Tamman optimaalisella ravinnonsaannilla on perinnöllinen vaikutus varsan myöhempään kehitykseen, koska emän ravinnonsaanti ohjaa joitain varsan geeneistä fyysistä kehitystä.
Siksi jalostustamman ruokinta on sopeutettava jo muutama viikko ennen suunniteltua astutusta.
Jalostusoriiden ruokinta
Astutustehtävissä olevien orien ruokinta
Monien jalostusorien on pystyttävä kestämään kaksinkertainen rasitus: niiden suorituskykyä haastetaan paitsi astutustehtävillä myös urheilusuorituksilla. Myös nuori ori, joka kasvaa vielä ja saattaa olla myös kantakirjaehdokas, tarvitsee erityistarpeita päivittäisessä ruokinnassa. Mikroravinteiden saannin kannalta oriin omistajan on varmistettava runsas saanti. Optimaalinen ravinnonsaanti vaikuttaa paitsi voimaan, kestävyyteen ja suorituskykyyn myös siemennesteen määrään ja laatuun. Siittiöiden laatua edistävät solurakennusaineet (nukleotidit) ja antioksidantit, kuten A- ja E-vitamiinit, sekä olennaiset aminohapot lysiini ja metioniini. Lisäksi öljykasvien omega-3-rasvahapot edistävät siittiöiden liikkuvuutta.
Kuormitetuille oreille ja kantakirjaesityksiin suosittelemme High Performer -rehua sekä MicroVital tai Gemüse-Kräuter-Mineralien-Nordic.
Siitostamman ruokinta
Valmistautuminen astutukseen
Ennen astutusta siitostamman on oltava optimaalisessa fyysisessä kunnossa ja hyvässä kuntoluokassa. Tämä on edellytys helpolle hedelmöitymiselle ja sitä seuraavalle hyvälle tiineydelle, varsomiselle ja imetykselle. Huonojen olosuhteiden ja stressin lisäksi ylipaino ja ravintoaineiden puute johtavat kiimakiertohäiriöihin ja hedelmällisyysongelmiin. Ravintoaineiden osalta korostetaan beetakaroteenia ja E-vitamiinia, koska ne osallistuvat follikkelien ja munasolujen kehitykseen ja edistävät normaalia kiimakäyttäytymistä. Lisäksi beetakaroteeni ja sinkki osallistuvat hedelmällisyyskemikaalien muodostumiseen.
Lisätäkseen siitostammojen hedelmällisyyttä suosittelemme Beta-Carotin Mare-Y-Mixiä,High Performeria, MicroVitalia tai Gemüse-Kräuter-Mineralien-Nordicia.
Siitostamman ruokinta 1. – 8. tiineyskuukausiin
Hevosen tiineysaika on keskimäärin 336 (323-350) päivää ja se liittyy vahvasti ruokintaan ja ravinteiden saantiin. Jos energian ja ravinteiden saanti on riittämätöntä, tiineys on erityisen vaarassa ensimmäisten kuukausien aikana. Jos puutokset ovat vakavia, tiineys voi pahimmassa tapauksessa keskeytyä. Siksi ravinteiden on oltava korkealaatuisia ja niitä on oltava riittävästi. Ylipainoa tai lihavuutta tulee myös välttää, koska se voi johtaa komplikaatioihin varsomisessa.
Räätälöidyn ruokinnan lisäksi suositellaan riittävää liikuntaa ulkona. Vältä tamman stressiä ja suuria ponnistuksia!
Suosittelemme EquiLac Nordicia. Struktur-E tai Hesta Mix Müsliä tähän ajanjaksoon.
Hyville rehunkäyttäjä tammoille suosittelemme EquiGard Nordic Müsliä tai EquiGard Nordic Pelletsiä, Hesta Mix Nordic Light Energyä tai NaturMüsli Easy Breederiä.
Siitostamman ruokinta 8. tiineyskuukaudesta alkaen
Sikiön kasvu on eksponentiaalista, mutta suurin kasvuvauhti odotetaan tiineyden viimeisessä kolmanneksessa. Viimeistään tässä vaiheessa tamman tulisi siirtyä vähitellen takaisin aiemmin käytettyyn väkirehuun, koska tässä vaiheessa alkavat sikiön suurimmat kasvuvaiheet. Tämä on erityisen tärkeää tamman ravinnon kannalta tiineyden viimeisessä kolmanneksessa ja sen jälkeisessä imetyksessä, jotta tiineys, varsominen ja maidontuotanto voivat edetä sujuvasti. Kilpahevosten ja vanhempien siitostammojen kohdalla on otettava huomioon lisäravinteiden tarpeet urheilusuoritusten ja iän vuoksi!
Viimeisten kolmen kuukauden aikana lisääntyneen sikiön kasvun vuoksi tamman kalsium- ja fosforitarpeet kasvavat myös, koska nämä mineraalit varastoituvat syntymättömän varsan luurankoon. Kalsiumin puutteen arvioidaan voivan vähentää varsan syntymäpainoa 15 prosentilla. Tämä johtuu kalsiumin puutteesta, koska mineraali varastoidaan luustoon syntymättömän varsan kehityksen aikana. Myös tamman proteiinitarve kasvaa huomattavasti lihasten proteiinisynteesin takia sikiön kudoksen kehittymisen aikana.
Lisäksi kohdunsisäisen kehityksen ja elinvoiman määrää säätelevät riittävän kuparin, seleenin ja jodin saanti. Koska varsalla ei ole A- ja E-vitamiinivarastoja kehossa syntymähetkellä, sen on saatava niitä tamman maidon kautta ja siksi hyvä heinä (laidun) on paikallaan. On siis tärkeää varmistaa tamman mineraalien ja vitamiinien saanti tiineyden aikana.
Ennen varsomista
Viikko tai kaksi ennen ja jälkeen synnytyksen lisäravinne Makor auttaa rentouttamaan lihaksia sekä tukemaan lihasponnistusta. Makor sisältää runsaasti biologisesti saatavia magnesiumkomponentteja ja luonnollista E-vitamiinia. Magnesium säätelee lihastoimintaa ja energian aineenvaihduntaa. E-vitamiini parantaa hapen saantia soluille. Erityisesti korkean fyysisen ja henkisen stressin aikoina, kuten varsomisen aikana, näiden ravintoaineiden tarve kasvaa.
Monet kasvattajat huomaavat, että tamma on vähentänyt ruokahaluansa karkearehusta ennen varsomista. Tämä katsotaan tamman luonnolliseksi reaktioksi. Tässä vaiheessa voidaan hyödyntää muutamaa helposti sulavaa mash-annosta. Tällöin ruoansulatuskanava ei ole täysin täynnä varsomishetkellä.
Varsomisen jälkeen
Mash-ateria on ihanteellinen tammalle heti varsomisen jälkeen. Mash vahvistaa tammaa varsomisen jälkeisen rasituksen jälkeen, tukee suoliston toimintaa ja varmistaa nopean nesteytyksen. Tamman väkirehuannoksen tulisi olla kohtuullinen ensimmäisinä päivinä varsomisen jälkeen, jotta maidontuotantoa ei stimuloida liikaa. Ensimmäisinä kahtena päivänä varsa juo vielä suhteellisen vähän – liian suuri ruokamäärä voi johtaa ripuliin. Mash (Irish Mash tai Glyx-Mash) on myös tässä ihanteellinen ateria helpottamaan ruoansulatuskanavaa, se on maistuva ja tarjoaa nestettä.
Tamman ruokahalua ja käyttäytymistä sekä varsan tilaa on seurattava tarkasti. Ruokintaa tulee voida säätää nopeasti tarpeen mukaan.
Imetys
Korkein maidontuotto odotetaan noin toisen imetyskuukauden aikana. Riittämätön energian ja ravinteiden saanti voi vähentää tamman maidontuotantoa. Myös puute välttämättömistä aminohapoista vaikuttaa ternimaidon proteiinipitoisuuteen, mikä puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti varsan kehitykseen. Lisäksi on vaara, että tamma laihtuu kehon omien varantojen liiallisen vapautumisen vuoksi. Tämän estämiseksi siitostamman ruokintaa tulisi vaihdella maidontuotannon mukaan ja tarvittaessa lisätä.
Laidunnus on ehdottomasti hyvä vaihtoehto, koska tuoreeseen ruohoon, raikkaaseen ilmaan ja runsaaseen liikuntaan liittyy tamman ja varsaan hoivaa ja hyvinvointia.
Viidennestä imetyskuukaudesta alkaen siitostamman ruokinta vähenee vähitellen. Tamma voidaan siirtää takaisin aiemmin käytettyyn väkirehuun.
Tuotteet jalostukseen ja kasvatukseen löytyvät kasvatus-kategoriasta. Siellä voit valita tuotteet erilaisiin hevosten tarpeisiin.
Olet myös aina tervetullut ottamaan yhteyttä konsulttiin.
Lähde: st-hippolyt.de/wissen