0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Hevosen vedensaannissa

Hevonen selviää melkein kuukauden ilman ravintoa, mutta selkeät merkit nestehukasta ilmenevät jo 48 tunnin kuluttua. Näitä merkkejä ovat ruoansulatusongelmat ja velttous, ja tilan jatkuessa sillä voi olla hengenvaarallisia seurauksia.

Kesä tuo mukanaan monia unohtumattomia hetkiä ja mahdollisuuden nauttia mahdollisimman paljon ulkoilmasta.

Viihtyisät ratsastuslenkit, kilpailuja kaikissa lajeissa ja paljon oleskelua tallissa – kesä on hevosihmisen parasta aikaa.

Mutta helteellä ja lämpiminä öinä tulee helposti jano, ja vedellä on suuri merkitys sekä hevoselle että ratsastajalle.

Tiesitkö, että hevonen juo normaalisti 30–60 litraa vettä päivässä?

 

Hevonen selviää melkein kuukauden ilman ravintoa, mutta selkeät merkit nestehukasta ilmenevät jo 48 tunnin kuluttua.

Näitä merkkejä ovat ruoansulatusongelmat ja velttous, ja tilan jatkuessa sillä voi olla hengenvaarallisia seurauksia.

 

H20

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota hevosen vedensaannissa:

Hevosen keskimääräinen vedentarve 30–60 litraa päivässä on täytettävä riippumatta siitä, viettääkö hevonen aikaa karsinassaan vai liikkuuko se vapaasti laitumella.

 

1.

Hevosen vedensaannissa

Hevosen vedensaantia voi olla vaikea hallita sen ollessa laitumella. Tarkkailemalla hevosen ikeniä ja ihon joustavuutta saat kuitenkin vihiä siitä, juoko hevosesi tarpeeksi. Ienten tulee olla kiiltävät ja kosteat, ja niskasta nostetun ihopoimun pitäisi palautua nopeasti takaisin alkuperäiseen muotoonsa (Huntington).

 

2.

Laiduntavat hevoset saavat nestettä syömästään ruohosta

Tuoreessa, vihreässä ruohossa on 60–80 % vettä, joten hevoset saavat syömänsä ruohon mukana huomattavan määrän nestettä. Viljan ja heinän vesipitoisuus on huomattavasti pienempi, joten näitä syödessään hevosen on juotava enemmän saadakseen tarvitsemansa nestemäärän. Laiduntavien hevosten kohdalla on hyvä kiinnittää huomiota lauman arvojärjestykseen, sillä vahvemmat hevoset voivat estää arvojärjestyksessä alempana olevien hevosten pääsyn vesialtaalle. Seuraa tilannetta ja tuo laitumelle tarvittaessa vielä toinen vesiallas.

 

3.

Sää ja liikunta

Normaalisti hevoset tarvitsevat enemmän vettä kuumina ja kosteina kesäkuukausina. Mutta itse asiassa jotkut hevoset juovat enemmän vettä talvikuukausina kuin kesällä. Tämä johtuu siitä, että talvirehu sisältää yleensä vähemmän kosteutta.

 

 

4.

Luonnonvedet

Puroja tai lampia ei tulisi käyttää hevosen pääasiallisina vedensaantilähteinä. Normaalisti hevosten voi hyvin antaa juoda tällaisista luonnonvesistä, mutta niiden lisäksi pitäisi varmistaa myös puhtaan ja raikkaan veden saanti, sillä luonnosta saatava vesi ei aina välttämättä ole tarpeeksi laadukasta.

Veden saastuminen tai leväkasvustot voivat olla vaaraksi hevoselle. Myös pääsy veden äärelle voi olla vaikeaa esimerkiksi jyrkkien reunojen tai mutaisen ympäristön vuoksi.

(Lähde: Meyer ja Coenen (2014): Pferdefütterung; KER, toukokuu 2015)

 

 

Enemmän kuin vain vettä

Hevoset viilentävät kehoaan lisääntyneen hienerityksen avulla. Tällöin ne menettävät sekä nestettä että välttämättömiä elektrolyyttejä. Tämä heikentää usein suorituskykyä, aiheuttaa lihasongelmia ja edesauttaa maitohapon kertymistä lihaksiin. Säännöllinen elektrolyyttien saanti auttaa hevosta ylläpitämään oikeanlaista mineraalitasapainoa myös kovan kuormituksen aikana ja korkeissa lämpötiloissa.

 

Equilyte koostuu elektrolyyttisuoloista, joita poistuu hevosen elimistöstä hien mukana. Se sisältää näitä suoloja myös samassa suhteessa.

 

Hevosen vedensaannissa:

Hevonen voi selviytyä enintään viisi vuorokautta ilman vettä

(Peter Huntington, ravitsemustutkija, Kentucky Equine Research Institute, KER).

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hevosille tarkoitetut leseet, suola ja pellavansiemenet

Usein keskitytään paljon hevosten vitamiineihin/kivennäisaineisiin ja karkearehuun perusasioina, mikä on erittäin tärkeää. On kuitenkin paljon muitakin ainesosia/raaka-aineita, joilla on myös valtava vaikutus hevosiin. Vaikutuksia, jotka voivat olla ratkaisevia niiden hyvinvoinnin ja hyvinvoinnin kannalta.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä