0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Hevosesi vatsassa on puutarha!

Kaunis, silmiä hivelevä puutarha koostuu monimuotoisesta kukkien, pensaiden, puiden, perennojen ja monien muiden värikkäiden kasvien kirjosta, jotka kaikki tarvitsevat omanlaistaan ravintoa ja hoitoa menestyäkseen.

Kun kirjoitamme “Hevosesi vatsassa on puutarha”, viittaamme hevosesi symbioosiin suolistomikrobistonsa kanssa – kaikkiin niihin miljooniin mikro-organismeihin, bakteereihin ja sieniin, jotka elävät hevosesi suolistossa – ja joista on enemmän hyötyä kuin arvaatkaan. Sitä pitäisi oikeastaan kutsua “eläintarhaksi”, joka tarvitsee monenlaisia kasveja elääkseen.

Kaunis, silmiä hivelevä puutarha koostuu monimuotoisesta kukkien, pensaiden, puiden, perennojen ja monien muiden värikkäiden kasvien kirjosta, jotka kaikki tarvitsevat omanlaistaan ravintoa ja hoitoa menestyäkseen.

Sama pätee hevosesi suolistomikrobistoon!

On monia syitä, miksi kirjoitamme paljon tästä aiheesta. Se on hevosesi kannalta yksi tärkeimmistä asioista. Olemme tienneet jo pitkään, että mikrobiomi hajottaa hevosesi nauttimat kuidut karkearehusta.

Hevosesi ei pysty hajottamaan sen sisältämiä kuituja omilla ruoansulatusentsyymeillään, joten se on kehittänyt yhteistyö mikrobiomin kanssa. Tämä muuntaa kuidut käymisen kautta vapaiksi haihtuviksi rasvahapoiksi, joita hevonen käyttää energiaksi ja heinäntekoon. Prosessi tuottaa myös lämpöä, jota hevonen käyttää talvella lämmittääkseen.

Tämä prosessi on siis hyödyksi sekä hevoselle että mikrobiomille, koska hevonen saa ravintoa ja mikrobiomi voi elää hevosen syömistä kuiduista. Kumpikin on voittajia tässä.

Lisäksi suoliston mikrobiomi tuottaa erilaisia vitamiineja, joista K- ja B-vitamiinit ovat tärkeimmät.

B-vitamiini on tärkeä muun muassa energia-aineenvaihdunnassa sekä ihon, karvapeitteen ja kavioiden terveydelle. Sen vuoksi puute on hevoselle epäsuotuisa.

 

Viime vuosina olemme ymmärtäneet, että sekä hevosten että ihmisten suolistomikrobiomilla (kyllä, sinullakin on se suolistossasi) on suurempiki tarkoitus kuin vain auttaa ruoan sulattamisessa.

Suolistomikrobiomilla on nimittäin valtava merkitys siihen, miten hevosesi aineenvaihdunta ja immuunijärjestelmä toimivat sekä mikä mielenkiinotisempaa ja uusinta uutta, miten hevosesi mieliala toimii ja miten hevosesi käyttäytyy.

Muun muassa on todettu, että ylipainoisilla hevosilla on erilainen tasapaino suolistomikrobistossa kuin normaalipainoisilla hevosilla! Ja jos tätä tasapainoa ei saada palautettua normaalimmaksi, hevosen taipumus lihavuuteen säilyy, melkeinpä riippumatta siitä, kuinka monta laihdutuskuuria se käy läpi!

Kuitenkin tiettyjen bakteerityyppien ja -kantojen sekä niiden aineenvaihduntatuotteiden on havaittu vaikuttavan hevosesi eri järjestelmiin, kun hevosen nauttimat kuidut hajoavat suolistossa. Siksi suolistomikrobiston tasapaino on tärkeää. Bakteerit tuottavat erilaisia aineenvaihduntatuotteita.

Tutkimus on kuitenkin vasta alkuvaiheessa sen selvittämisessä, mikä on suolistomikrobiston oikea tasapaino ja miten kuhunkin bakteeriin voidaan vaikuttaa.

Tiedämme, että jotkut bakteerit elävät mieluummin tietyntyyppisillä kuiduilla ja toiset taas toisilla. Samaan aikaan tiedämme myös, että suolistomikrobiomi toimii parhaiten, jos bakteerityypeissä on suuri monimuotoisuus. Monimuotoisuus voi siten tuottaa monia erilaisia aineenvaihduntatuotteita.

On mielenkiintoista seurata tutkimusta ja voit odottaa, että kun saamme käsiimme uusinta tutkimusta, jaamme sen kanssasi!

On huomattu, että ruokinta voi vaikuttaa suolistomikrobiomiin sekä positiivisesti että negatiivisesti. Kokeissa keskitytään kuitenkin tällä hetkellä enemmän ensisijaisiin ravintoaineisiin, kuten siihen, miten tärkkelys suurina määrinä vaikuttaa suolistomikrobistoon. Vasta kun tutkimuksissa aletaan tarkastella yksittäisiä bakteerikantoja ja siten yksittäisiä rehun ainesosia, kuten erilaisia yrttejä ja funktionaalisia hiilihydraatteja, asiat muuttuvat todella mielenkiintoisiksi. Odotamme, että tätä tutkimusta tehdään vasta sitten, kun hevosen todellinen suolistomikrobiomi on kartoitettu.

Koska suolistomikrobiomi toimii parhaiten, kun bakteerien monimuotoisuus on suurta. Koska, bakteerit käyttävät ravinnokseen erilaisia kuituja, on loogista ajatella, että mitä enemmän tällaisi hevoselle tarjotaan rehun kautta, sitä suurempi on bakteerien monimuotoisuus ja sitä paremmin hevosen suolistomikrobiomi toimii.

Mikrobiomin luonnolliset vaatimukset liittyvät siihen, että hevonen on luonnostaan suunniteltu syömään heinän lisäksi yrttejä, pensaita, oksia, puita ja kaikkea muuta, mihin se yltää, sekä korkealta että matalalta. Luonnonvarainen hevonen nauttii päivittäin jopa sataa erilaista kuitua.

Luonnollisesti tämä määrä vaihtelee vuodenajan mukaan, sillä kaikkea ei ole saatavilla kesällä tai talvella. Kasveilla on myös erilainen kemiallinen koostumus sen mukaan, onko kesä vai talvi.

Siksi St. Hippolyten tuotteissa on monipuolinen valikoima erilaisia kuituja, yrttejä, hedelmiä ja paljon muuta. Mikään ei ole turhaa täytettä, vaan kaikella on syy olla siellä. Mielenkiintoisinta on, että Struktur-E sisältää erilaisia yrttejä vuodenajan mukaan.

Voit myös lisätä hevosesi erityyppisten kuitujen saantia täydentämällä sitä GlyxWiese-sarjan tuotteilla. Niistä löydät taatusti yli 45 erilaista ruohoa ja yrttiä.
Ainoa tapa varmistaa tämä on kerätä raaka-aineet suojelualueilta, joilla biologit käyvät säännöllisesti laskemassa lajeja, jotta tiedämme, kuinka paljon erilaisia kasveja siellä kasvaa.

Olemme useamman kerran kokennet, että tällä on myönteinen vaikutus hevosiin joilla on suolistohaasteita. Vuosittain kohtaamme useita tapauksia, joissa joko pienemmät tai hieman suuremmat annokset GlyxWiese-tuotteita vakauttavat hevosten suolistoa niin, että ne ovat iloisempia ja toimivampia.

Voit lukea monia näistä tapauksista täältä:

 

Lähteet

https://thehorse.com/1106463/horse-behavior-and-the-microbiome-whats-the-connection/ (sidst besøg 01 2024)
https://food.ku.dk/forskning-paa-food/forskningsomraader/forskning-i-tarm-mikrobiomet-paa-ku-food–sundhed-og-sygdom/ (sidst besøgt 01 2024)
Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses, 2018, Amy S. Biddle, Jean-Francois Tomb, Zirui Fan, Frontiers | Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses (frontiersin.org)
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä