Asiakastarinat

Ruoka tekee eron!

Lihasjäykästä onnelliseksi ratsuhevoseksi

Raidat niskassa

Nyt iloinen ratsu (Kuva: Jasmin-Syrjälä)

Tintti on vuonna 2018 syntynyt suomenhevonen, jota käytetään koulu- ja esteratsastuksessa.

Se on hyvä rehunkäyttäjä ja lihoo helposti.

Hevosen omistajaan ollaan yhteydessä maaliskuussa 2023, jolloin hevonen oireilee lihasongelmista.

  • Lihasjäykkä
  • Vertyy hitaasti
  • Ei halua tulla hoidetuksi, erityisesti kaulan kohdalla
  • Sillä on näkyviä juonteita kaula- ja selkälihaksissa
  • Oireet tulevat ja menevät

 

Ruokintasuunnitelma ennen yhteydenottoamme omistajaan:

Ruokintasuunnitelma vierailumme jälkeen

 

Tinttiä on nyt ruokittu uudella ruokintasuunnitelmalla kolme kuukautta. Nyt Tintti tykkää tulla hoidetuksi, mitä se aiemmin inhosi. Lihasjäykkyys treenin aikana on vähentynyt huomattavasti ja Tintti palautuu hyvin kovemmankin treenin jälkeen. Tintin karvapeite on kiiltävä ja se on hyvin käyttäytyvä ja iloinen. Valmennus etenee hyvää vauhtia ja ensimmäiset estekilpailut ovat sujuneet hyvin.”

Omistaja Riika toteaa kesäkuussa 2023           

Muutokset jatkuivat koko loppukesän ajan, ja syksyllä Suomenhevosten mestaruuskilpailuissa Tintti valittiin parhaaksi 5-vuotiaaksi tammaksi!

Hoikemmaksi kahdeksassa (8) viikossa

Ennen

8 viikon jälkeen

Arthur on vuonna 2011 syntynyt, 700 kg painava ori. Valitettavasti se oli lihonut liikaa ja sen oli laihdutettava.

Se ei saanut liikuntaa, ja vaikka ruokintasuunnitelma oli kohtuullinen, siinä oli optimointivaraa.

Ruokintasuunnitelma ennen:

Ruokintasuunnitelma optimoitiin seuraavasti:

 

Muutos on tapahtunut vain 8 viikossa! Erityisen huomattavaa eroa näkyy sä’än ja selän  alueella.

Arthur on laihtunut noin 75 kiloa.

Painon pudotus 100 kg, kuudessa kuukaudessa!

Ennen

Jälkeen

Lyng-hevoselle Norjasta syötettiin alun perin norjalaista rehua + 8 kg heinää. Tuloksena oli 100 kg ylipainoa, aggressiivista käytöstä omistajaa kohtaan ja etujalkojen kulumisongelmia, joihin eläinlääkäri antoi kortisolihoitoja.

Omistajan yhteydenoton jälkeen hevonen siirrettiin seuraavanlaiseen ruokintasuunnitelmaan:

Ja vain kuuden (6) kuukauden kuluttua hevonen oli oli pudottanut painoaan 100 kg, osoittanut parempaa energisyyttä,oli onnellisempi eikä kuluneisiin etujalkoihin ollut enää tarvetta antaa kortisolihoitoja.

Löysä lanta ja vesi lannan mukana hävisi neljässä (4) viikossa!

Ennen

Jälkeen

5-vuotiaalla ruotsalaisella lämminverisellä hevosella oli suuria ongelmia löysän lannan ja lannan seassa olevan veden kanssa. Omistaja oli kokeillut useita eri lisäravinteita viimeisen vuoden aikana tuloksetta.

Omistajan otettua yhteyttä konsulttiimme selvisi, että hevonen sai kokoonsa nähden liian vähän karkearehua ja liikaa väkirehua, jonka tärkkelyspitoisuus oli korkea.

Ruokintaa muutettiin siten, että karkearehun määrä vastasi suosituksia 2 kg 100 elokilopainoa kohti päivässä, ja tärkkelyspitoinen rehu poistettiin.

Hevoselle tarjottiin tämän jälkeen ruokintasuunnitelmaa, joka koostui seuraavista aineksista:

 

Lanta oli normalisoitunut neljän (4) viikon kuluttua ja ongelma oli poistunut.

Kaviottomasta hienoon ja hyvään kavioon!

Ennen

Jälkeen

Vuonna 2007 syntynyt norjalainen täysverinen, joka on ollut aktiivisesti kilparadoilla vuoteen 2013 asti.

Nykyinen omistaja osti sen vuonna 2017.

Vuonna 2020 eläinlääkäri joutui valitettavasti leikkaamaan suuren osan yhdestä kaviosta pois sairaan sarveisen vuoksi.

Toinen eläinlääkäri oli sitä mieltä, että hevonen olisi parasta lopettaa vaurion vuoksi.

Omistaja otti yhteyttä norjalaiseen jälleenmyyjäämme Magnar Halvorseniin Brynestä, joka suositteli hevoselle Ungulatia.

Tuotteella oli hyvä vaikutus, mutta kasvuvauhtia haluttiin nostaa, joten suositeltiin ottamaan Irish Mash täydentämään ruokintaa.

Tämän jälkeen kavio alkoi kasvaa toden teolla ja kavio kasvoi hienosti ja täydellisesti.

Nykyään hevonen saa edelleen pienen annoksen Ungulatia, ja sivuvaikutuksena on, että hevonen pitää nyt myös kengät jalassa. Sillä oli tapana pudottaa kengät ennen Ungulatin antamista.

Kahdessa vuodessa 150 kg kevyemmäksi!

Kesä 2021

Kesä 2023

Ganti on vuonna 2010 syntynyt islanninhevonen, joka asuu pihatossa lämminverisen hevosen kanssa, joka sietää paljon heinää. Valitettavasti Gantista tuli ylipainoinen, ja sen liikunta on vähäistä.

Marraskuussa 2020 tämä johti kaviokuumeeseen ja Gantille aloitetaan kipulääkitys yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Sen paino oli 469 kg punnitusnauhalla, ja 26. marraskuuta se kengitettiin sairaskengitykseen tukemaan kavioita.

Marraskuun lopussa aloitettiin seuraavalla ruokintasuunnitelmalla:

Gantilta lopetettiin kipulääkehoito 15.1.2021, sillä se joutuu eläinsairaalaan outojen koliikkioireiden vuoksi, joiden epäiltiin johtuvat kipulääkkeistä. Silloin se käveli taas ok, mutta ei ollut täysin kunnossa.

Kun sen kavioiden tilanne parani, ruokintasuunnitelma muutettiin seuraavanlaiseksi, jota se käyttää edelleen:

 

Syksyllä 2023 se painoi 328 kg ja käveli taas ilman kenkiä. Nykyisin se on kevyempi, vahvempi ja paljon onnellisempi hevonen!

Laihasta varsasta komeaksi ja lihaksikkaaksi!

Ennen

Jälkeen

Toukokuun alussa tämä 3-vuotias varsa tuotiin kotitalliin. Se saapui laihana, ja siksi sille annettiin vapaasti heinää, jotta se voisi aloittaa matkansa kohti ratsuhevosta.

Jotta sen keho pääsisi nopeammin kehittymään, hevoselle suositeltiin annettavaksi hyvää kevätheinää sekä NaturMüsli SOLOa, joka kuitunsa, oikean proteiinipitoisuutensa ja hyvän energiasisällönsä ansiosta ilman viljaa sopii erinomaisesti laihojen hevosten ruokintaan lihaksiston kehittämiseen.

Koska asiakas totesi hevosen olevan hyvin laiha, suositeltiin lisäksi 500 g Muscle Rice täydennystä 50 päivän ajaksi (vastaa 25 kg:n säkkiä). Muscle Rice sopii erityisen hyvin tähän tarkoitukseen, riisilesepitoisuutensa ansiosta, koska siinä on korkea energia- ja proteiinipitoisuus kiloa kohden.

Jo kuukauden kuluttua hevosen ulkonäössä on havaittavissa selvä ero, ja sen valmennus voi nyt käynnistyä hyvin.

Ruskeista nihkeistä takajaloista puhtaisiin jalkoihin ja onnellisempaan hevoseen

Ennen

Jälkeen

“Jo ensimmäisellä viikolla GlyxWiese Høcobsin ruokinnan jälkeen huomasin, että suolen äänet rauhoittuivat ja kuulostivat enemmän hevosen suolelta kuin vesipiipulta. Lannan koostumus vaihtelee edelleen hieman pitkin päivää. Aamulla voi olla täydellisiä lantapalloja, iltapäivällä muutama annos löysemmän näköistä lantaa ja sitten illalla taas normaalia.

Välillä on myös 2-3 päivän notkahduksia, jolloin lannan mukana tulee hieman suurempi määrä vettä ja tällöin sääret hieman kastuvat – mutta ei ollenkaan niin kuin ennen. Vettä lannan mukana esiintyy vielä, mutta nyt niin pieni määriä, että se päätyy vain häntään eikä kulje jalkoja pitkin.”

Jäykästä hevosesta liikkuvaan!

Usko on vuonna 2012 syntynyt irlantilainen Cob-ruuna. Sillä diagnosoitiin 5-vuotiaana PSSM1, mutta oireita ilmaantui vasta vuonna 2022.

Oireina olivat jäykkyys, ei halunnut liikkua ja alkoi syödä hiekkaa.

Olimme yhteydessä omistajaan joulukuussa 2022.

Ruokintasuunnitelma ennen yhteydenottoamme omistajaan oli:

 

Ruokintasuunnitelma vierailumme jälkeen:

Uskon omistaja Maria kertoo huhtikuussa 2023 seuraavaa:

”Usko on ollut uudessa ruokintasuunnitelmassa jo useamman kuukauden ja lihasoireet ovat selvästi laantuneet, lihasten sokeriaineenvaihdunta on taas selkeästi kunnossa.

Rehunmuutos on ollut Uskolle todella hyvä juttu. Hän liikkuu nyt todella hyvin ja mielellään”.

Kuva: Jenni-Hintikka

Kaviokuumeisesta raviennätyksiin!

Drago on 11-vuotias raviponi, joka on syönyt St. Hippolyt rehuja viime kesästä saakka. Omistajan mukaan ero aikaan ennen Hippolyt rehuja on ollut valtava.

”Dracolla oli kesällä 2023 lievä kaviokuume, joka meni ohi viikon kipulääkekuurilla ja tiukalla dieetillä. Elokuussa kävimme juttelemassa tilanteesta St. Hippolytin osastolla Kuninkuusraveissa, jonka jälkeen vaihdoimme St. Hippolytin rehuihin. Enää ei kyllä vaihdeta pois, sillä ne ovat sopineet ponille aivan huippuhyvin.

Poni syö saadun suosituksen mukaisesti EquiGard Mysliä noin 9 dl päivässä ja Performance Fiber High Proteinia 5 dl päivässä. Heinä vaihdettiin myös matalasokerisempaan ja sitä poni saa punnittuna 5-5,5 kg päivässä. Poni on laihtunut tosi paljon kesästä, se on energisempi ja tosi positiivisella mielellä. Se myös liikkuu paremmin kuin ennen.

Syksyllä poni juoksi uuden ennätyksen ja on treenannut koko talven tosi hyvin.

Talven treenikausi on mennyt tosi kivasti ja uusi kisakausi on nyt aloitettu. Muutama viikko sitten Draco voitti Kangasniemen jääraveissa, jonka jälkeen kilpailimme jääravien SM-kisassa, jossa se sijoittui toiseksi! Emme olisi vielä kesällä kaviokuumediagnoosin aikaan uskoneet tätä mahdolliseksi.

Myös kengittäjä on kehunut, että uusi kavioaines on tosi hyvälaatuista ja hierojakin kehui, että poni on tosi hienossa kunnossa.

Toki treenillä on paljon vaikutusta, mutta kannatti myös vaihtaa rehut Hippolytiin! Ne sopivat tosi hyvin myös tällaiselle keskivauhtiselle harrasteponille, ei pelkästään huipuille.

Ponia on klipattu ja loimitettu talvella, joten karvaan toivoisimme vielä vähän lisää kiiltoa. Tähän otettiin juuri kokeiluun Microvital kuuri.”

Hyvällä sykkeellä esteille!

Anssi eli Valhalla’s Lancelot on 12-vuotias esteponi, joka on syönyt St. Hippolytin ja AGROBSin rehuja parin vuoden ajan. Hieno Anssi ja Siiri Väänänen kisaavat ahkerasti aluetasolla 85-105 cm luokissa ja selvittivät juuri tiensä tämän syksyn HIHS:n Amateur Tour finaaliin.

Anssin ruokinta koostuu hyvästä heinästä, NaturMüsli SOLO väkirehusta, Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic kivennäisestä ja AGROBS AlpenGrün Mashista. Kisareissuilla se saa lisäksi Performance Mashia tukemaan suorituskykyä ja palautumista, mikä onkin Anssin suurta herkkua. Anssi on perusterve ja sen vatsa on kunnossa, mikä näkyy huikean kiiltävänä karvana.

Kesäisin Anssin kaviot ovat kuitenkin kuivuneet helposti, mutta ongelma ratkesi Ungulat Hoof Lotion kaviogeelin avulla. Anssin omistajan mukaan kaviot pysyvät kostean oloisina muutaman päivän ajan geelin käyttämisen jälkeen ja niillä on hyvä laukata kohti seuraavaa estettä.

Kiitämme palautteesta ja toivotamme menestystä tuleviin kisoihin!

Kuvat: Oona Pitkänen Photography ja Helena Rasimus

Ylipainoisesta hoikemmaksi 3 kuukaudessa!

Vesseli on 18-vuotias norjalainen vuonohevonen, asuu Suomessa. Se tekee normaalia kevyttä työtä. Hevosen omistajan mukaan se on tyypillinen rotunsa edustaja ja lihoo helposti, mutta iän myötä omistaja huomasi hevosen lihovan entistä enemmän.

Hevosta ruokittiin aiemmin pienellä määrällä viljatonta lisärehua yhdessä mashin, sinimailaspellettien ja hampunsiementen kanssa heinän lisänä, mutta se jatkoi painonnousuaan. Kesäkuussa 2023 omistaja päätti vaihtaa St. Hippolytin tuotteisiin.

Vesseli aloitti EquiGardilla aineenvaihdunnan tukemiseksi. Lisäksi se sai 3 kg GlucoGard -kuurin painonpudotuksen tueksi. Sinimailaspelletit vaihdettiin GlyxWiese Heucobsiksi ja mash muutettiin Glyx-Mashiksi auttamaan hevosta juomaan tarpeeksi.
Jo 3 kuukauden ruokavalion muutoksen jälkeen Vesseli näyttää huomattavasti hoikemmalta, vaikka mikään muu rehun koostumuksessa tai liikunnassa ei ollut muuttunut. Omistajan mukaan vielä on kiloja karistettavana, mutta Vesseli on hyvällä tiellä ja aineenvaihdunta toimii nyt optimaalisesti.

Apua ruoka-aineallergiaan!

Synergi ei ole koskaan näyttänyt paremmalta turkissa – se johtuu mahtavasta yhteistyöstäni Carolinen kanssa St. Hippolytista, ja ennen kaikkea eläinlääkärini kanssa.
Useiden vuosien ajan Synergi on kärsinyt kutinasta niin paljon, että se näytti riivatulta kanalta ja sai nystyjä ja haavoja kehoonsa. Kutina oli niin paha ja voimakas, ettei se tiennyt, mitä tehdä itselleen.

Vuosien varrella on tehty monia erilaisia kokeita ja hoitoja, joista mikään ei auttanut. Viimeinen keino oli testata ruoka-aineallergiaa verikokeen avulla, ja poks, siellä hän reagoi kauraan, sinimailakseen ja soijaan … perusrehua suoritustason hevoselle militaarissa, joten mitä ihmettä tekee hevoselle, jolla on näitä intoleransseja ruokaaineissa?

Yritimme ottaa yhteyttä moniin eri rehumerkkeihin, mutta kukaan ei ottanut sitä vakavasti. Vastauksen saaminen saattoi kestää päiviä, mutta St. Hippolyt reagoi 24 tunnin sisällä – ja sitten meillä oli ruokavalio.
Nyt häntä ruokitaan GlyxWiese Müslillä, Gastro Relief Beetillä perusrehuna ja Glyx-Mashilla, tuotteilla, jotka eivät sisällä niitä rehuja, joihin hänellä on intoleranssi.
Hän on ollut ruokavaliossa noin 7 kuukautta. Hän näyttää upealta turkissa – ja muutenkin. Hän ei ole enää menossa pois hyvästä nahastaan. Nyt häntä voi harjata ilman, että hän kaatuu, koska kutina ei ole enää niin kauheaa. Hänestä on tullut iloisempi hevonen olla yhdessä. Ei tarvitse enää pelätä puremista tai potkimista, kun olet lähellä häntä. Koska nyt hänen kehonsa on paljon paremmassa tasapainossa.

Laihasta hevosesta lihaksikkaaksi!

Hevosemme on syntynyt vuonna 2017, on kotoisin Yhdysvalloista ja on lähtöisin raviperheestä. Se matkusti Irlantiin ja myöhemmin edelleen Ruotsissa sijaitsevalle ravitallille vuonna 2021. Toukokuussa 2022 eräs tyttö osti hänet, ja noudimme hänet elokuun 30. päivänä 2022.

Kun hän saapui luoksemme, hän oli käytännössä vain ihoa ja luuta. Hänen turkkinsa oli täynnä kyhmyjä, ja hän oli melkein karvaton. Pesisimme hänet klorheksidiini-shampoolla muutaman kerran.

Aloimme ruokkia häntä 15 kiloa heinää laatikossa, josta hän söi jokaisen oljen. Ulkona hänellä oli vapaa pääsy karkearehuun.

Sattumalta Linn Hippolytista oli kaupassa, josta ostamme rehumme. Saamme häneltä neuvoja siitä, miten meidän pitäisi ruokkia. Joten aloimme syöttää NaturMüsli SOLOa ja Performance Fiber High Proteiniä. Hän sai MicroVitalin kuurin, ja toisen keväällä. Nyt olemme aloittaneet kolmannen lisäys: kuurin yhteydessä karvanvaihtoon. Hän on saanut kivasti painoa ja alkaa nyt kehittää lihaksia. Olemme olleet huolellisia koulutuksessa ja aloittaneet hänet alusta. Tavoitteena on lisätä painoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää MicroVitalin ja täysrehun avulla.
Olemme erittäin tyytyväisiä Hippolytin rehuun ja jatkamme hevostemme ruokkimista sillä.

Laihasta reippaaseen ja lihaksikkaaseen!

Bönä on 5-vuotias lämminveriravuri, jonka tapasimme alkusyksystä 2019. Siihen aikaan Bönä söi kauraa ja tavallista rehua. Se oli laiha, lihakseton ja kärsi vatsavaivoista, mutta pärjäsi silti hyvin ravikilpailuissa. Ensimmäinen kuva on tästä ajasta.

Omistaja aloitti St. Hippolyt -rehujen syöttämisen syyskuussa 2019. Käytössä olivat Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic, Irish Mash, Struktur-E ja Performance Fiber High Protein.

Vatsavaivojen vuoksi Bönä sai myös GastroIntestinal-kuurin ja MicroVital-kuurin kehon tärkeiden hivenaineiden ja vitamiinien lisäämiseksi.

Muutaman viikon kuluttua ruokinnan muutoksesta huomattiin jo, että Bönä söi enemmän heinää ja joi enemmän vettä. Sen aiemmin jäykistynyt lihaksisto alkoi myös rentoutua hiljalleen. Noin 3 kuukauden kuluttua se alkoi myös kehittää lihaksia oikeisiin paikkoihin.

Ruokinta oli sama koko talven ajan, mutta aluksi sitä annettiin hieman anteliaammin lihasten lisäämiseksi, jonka jälkeen määrät säädetään tarkemmin.

Hevonen on tänään pirteä, eloisampi ja näyttää tietysti aivan erilaiselta!
Viimeisin kuva otettiin toukokuussa 2020.

Palautuminen hivenaineilla ja vitamiineilla!

Pena on 6-vuotias harrastehevonen, jonka ruokahalu laski kesän 2019 onnettomuuden seurauksena. Pena alkoi laihtua, ja helmikuussa 2020 tilanne paheni, kun hevonen alkoi äkillisesti menettää karvapeitettään. Isoja kaljuja kohtia ilmaantui eri puolille kehoa, ja iho oli kuiva, hilseilevä ja täynnä näppylöitä.

Eläinlääkäri otti useita verikokeita ja ihokoepaloja Penasta syyn selvittämiseksi. Mitään selitystä hevosen tilanteelle ei löytynyt. Varmuuden vuoksi hevoselle määrättiin kortisonikuuri, mutta omistaja ei aloittanut sitä, sillä kuvien ja heinän ravintoanalyysin tulosten perusteella meillä oli vahva epäilys ravintoaineiden puutoksesta.

Tätä teoriaa tuki heinän matala proteiini- ja hivenainepitoisuus. Heinän lisäksi Pena söi normaalia rehua sekä hieman kivennäisiä, alfalfa ja mashia.

Suosittelimme vanhan rehun jättämistä pois ja korvaamista hivenaineilla/vitamiineilla MicroVital-kuurin muodossa. MicroVitalin lisäksi hevosta ruokittiin päivittäin useilla litroilla Glyx-Mashia ja AGROBS PreAlpin Wiesencobsia tukemaan suoliston tilaa ja palauttamaan oikea mikrobiologinen tasapaino paksusuolessa. Jonkin ajan kuluttua Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic lisättiin myös ruokavalioon. MicroVital annettiin kahden peräkkäisen kuukauden ajan.
MicroVitalin aloittamisen jälkeen uutta karvaa alkoi muodostua kaljuille alueille viikossa, ja hevosen väri tummeni. Kolmessa viikossa karvapeite oli pääosin palautunut kaljuille alueille.
Täydellinen toipuminen suurista ravintoaineiden puutoksista on pitkä projekti ja vaatii aikaa. Lihasrakentaminen on vielä kesken, mutta muuten Pena on jo paljon paremmassa kunnossa.

Halkeilevista kauniisiin kavioihin!

Safi on 17-vuotias kouluratsastusponi, jolla on pystysuoria halkeamia molemmissa etukavioissa. Halkeamat ovat olleet olemassa vuosia. Niitä on yritetty korjata vuosien varrella kengityksen ja ruokinnan avulla, mutta mikään ei ole ollut merkittävästi avuksi.
Safin ruokintaa muutettiin St. Hippolyt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic -rehuun syyskuussa. Lisäksi se sai Biotin Mixture -lisäravintetta talven aikana.

Vierailimme Safin luona seuraavan vuoden maaliskuussa, ja molemmat etukaviot näyttivät täysin normaaleilta! Puoli vuotta ruokinnan muutoksen jälkeen molemmat halkeamat olivat kadonneet, ja ongelma, joka oli vaivannut ponia vuosien ajan, oli ratkaistu.
Omistaja on erittäin tyytyväinen Hippolytin rehuun ja aikoo jatkaa hevostensa ruokkimista sillä.