0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Karkearehu – hevosesi ruokavalion tärkein osa!

Kuidut käynnistävät suoliston liikettä ja varmistavat, että suolistossa asuvat miljoonat suolistobakteerit (mikrobiomi) saavat ruokaa elääkseen. Suolistobakteerit ja hevonen elävät symbioosissa, jossa molemmat saavat siitä valtavia etuja.

Hevoset ovat niin sanottuja laiduntajia, eli ne syövät ruohoa, yrttejä, kuoria, kukkia, pensaita ja muuta kuitumaista materiaaleja, joita ne löysivät luonnollisillä pitkillä vaelluksellaan ravinnon ja veden perässä. Siksi hevoset syövät mieluiten jopa 18 tuntia päivässä.

Hevosen suolistojärjestelmä on suunniteltu siten, että, vaikka hevosta onkin kesytetty ja jalostettu monia vuosi, niin sen mahalaukku tuottaa jatkuvasti mahahappoa ja sylkeä erittyy vain silloin kun hevonen pureskelee. Tämä on merkittävä ero ihmisen ruoansulatukseen.

Siksi on erittäin tärkeää, että hevonen saa päivittäisessä rehussaan riittävästi kuituja ja siten pureskeluaikaa, jotta sen herkkä suolistojärjestelmä säilyy.

 

Kuidut

Kuidut stimuloivat suolen toimintaa ja tarjoavat ravintoa suolistossa eläville miljoonille suolistobakteereille (mikrobiomille). Suolistobakteerit ja hevonen elävät symbioottisessa suhteessa, josta molemmat hyötyvät valtavasti.

Suolistobakteerit auttavat hevosta saamaan energiaa nautituista kuiduista ja ne erittävät muita hevosen aineenvaihdunnalle tärkeitä ravintoaineita tarjoten samalla hevoselle suojaa ja ravintoa.

Koska Pohjoismaissa ei ole mahdollista tarjota ympäri vuoden tuoretta heinää, kesällä pienet laitumet ja talvella ei ollenkaan, on karkearehun, jota usein kutsutaan myös kuiturehuksi, lisäsyöttäminen hevoselle erittäin tärkeää.

 

Karkearehuluokka kattaa useita asioita

Yhteinen nimittäjä on kuitenkin se, että kuidut ovat vihreää alkuperää. Heinä, säilöheinä, rehu, sinimailanen, säkkien heinätuotteet, yrtit jne. Olki, heinän siemenet ja muut enemmän keltaiset ja jäykät kuidut ovat niin sulamattomia, etteivät täysin sovi karkearehuluokkaan. Hevonen voi kuitenkin helposti syödä näitä tuotteita aktiviteettina, jos se ei saa riittävästi vihreää karkearehua päivittäiseen pureskelutarpeeseensa.

Tutkimusten mukaan hyvin toimivan suoliston ja suolistobakteeripopulaation ylläpitämiseksi hevosen karkearehun saannin tulisi olla vähintään 1,5 kg kuiva-ainetta 100 kilogrammaa hevosta kohti päivässä. Jos hevonen on ylipainoinen ja sen on laihdutettava, 1/3 tästä määrästä voidaan korvata sulamattomammilla kuitutyypeillä, kuten hyvällä oljella.

Samalla hevosen pureskeluaikaa tulisi olla vähintään 8 tuntia päivässä.

 

Heinä

Rehu on yleisesti ottaen niitettyä, kuivattua ja paalattua heinää, säilöheinä on tämän lisäksi  kääritty muoviin.

Heinän ravinnepitoisuus sadonkorjuuhetkellä määrää säilötyn heinän/säilöheinän ravintoarvot, mutta siihen voivat vaikuttaa useat tekijät. Jos rehu on märkää (alle 50 % kuiva-ainepitoisuudesta) käärittäessä, säilöntä tapahtuu maitohappobakteerin avulla, jolloin maitohappobakteerit käyttävät rehun sokereita muodostaakseen maitohappoa – mikä tuo säilyvyyden.

Jos säilöheinä on kuitenkin kuivempaa (kuiva-ainepitoisuus yli 50 %), säilyvyys vähenee ja sokeria kuluu vähemmän. Jos säilöheinän kuiva-ainepitoisuus on yli 70 %, paali on lähinnä ilmatiivis, jossa ei ole säilöntäainetta.

Ruohon kuivaus tapahtuu yleensä pellolla, ja se edellyttää useiden päivien kuivaa ja vakaata säätä. Jotta mikro-organismien kasvu heinässä estyisi, kuiva-ainepitoisuuden on oltava yli 85 %. Näin korkealla kuiva-ainepitoisuudella heinä voi imeä kosteutta ympäristöstään, jolloin heinässä voi esiintyä homekasvustoa.

Homehtumisen välttämiseksi heinä on hyvä peittää varastoinnin ajaksi esimerkiksi paksulla olkikerroksella.

 

Karkearehun kulutus

päivän aikana on yhtä tärkeää kuin päivittäinen määrä. Liian pitkät, yli 6 tunnin paastojaksot aiheuttavat muutoksia suolistobakteereissa, koska suolen sisällön pH voi muuttua jatkuvan mahahapon tuotannon vuoksi.

Tämä voi johtaa erilaisiin ruoansulatushaasteisiin ja heikentää hevosen vastustuskykyä.

Siksi suosittelemme, että päivittäinen karkearehuannos jaetaan vähintään neljälle ruokintakerralle päivässä ja mieluiten useammalle, sillä tämä hyödyttää hevosen ruokintakäyttäytymistä, suolistojärjestelmää ja suolistobakteereja.

 

Suuri osa immuunijärjestelmästä

liittyy itse asiassa myös hevosen suolistojärjestelmään, noin 70 Tämä on toinen syy kiinnittää erityistä huomiota siihen, että hevosesi saa riittävästi karkearehua, jotta sen vastustuskyky ei heikkene.

Tutkimukset osoittavat, että kuitu ja siten karkearehu voivat muuttaa suolistobakteerien tasapainoa, millä voi olla merkittävä vaikutus hevosen kuntoon ja aineenvaihduntaan.

Suolistobakteereja on enemmän kuin ehkä ymmärrätkään. Pääryhmiä on 400, joista jokaisella on omat alaryhmänsä, ja kukin tuottaa hevoselle tärkeitä ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä hevosen aineenvaihdunnan kannalta. Juuri näiden ravintoaineiden liian vähäinen tai liiallinen saanti voi luoda kasvualustan haasteille.

 

Hevosen karkearehun monimuotoisuus

Karkearehun monipuolisuus on erittäin tärkeää, koska nämä lukuisat suolistobakteerit haluavat ravinnokseen paljon erilaisia kuituja, yrttejä, kuorta, pensaita, kukkia jne. Aivan kuten villihevonen etsi niitä mielellään pitkillä luontoretkillään.

Erilaiset kuidut tuottavat erilaisia välttämättömiä ravintoaineita, kun ne yhdistetään oikeisiin suolistobakteereihin. Optimaalista olisi, että hevosen päivittäisessä ruokavaliossa olisi yli 40 eri kuitutyyppiä.

Tätä on vaikea saavuttaa pohjoismaisilla laitumilla. Siksi valikoimassamme on erilaisia kuitutyyppejä, jotka auttavat lisäämään monipuolisuutta.

 

GlyxWiese-sarja

GlyxWiese Heinaepelletit – Kylmäpuristetut kuitupelletit

  • matala sokeri- ja tärkkelyspitoisuus
  • keinotekoinen kuivaus takaa korkean hygieenisen laadun ja pölyttömän tuotteen
  • suuri valikoima ruohoja ja yrttejä, jotka stimuloivat suolen toimintaa

 

GlyxWiese Wiesentaler – Luonnollisia ja korkealaatuisia raakakuituja

  • hyvä vaihtoehto GlyxWiese Höcobseille lyhyemmän liotusajan ansiosta
  • hellävaraisesti kuivattu matalissa lämpötiloissa välittömästi sadonkorjuun jälkeen, sisältää runsaasti yrttejä
  • sopii erityisen hyvin hevosille, joilla on vaikeuksia pitää yllä lihavuuskuntoaan sekä hammasongelmista kärsiville ikääntyneille hevosille
  • ei sisällä melassia, sisältää vain vähän sokeria, tärkkelystä ja fruktaania

 

GlyxWiese Müsli – Ei sisällä viljaa eikä melassia

  • kuitulisä, joka parantaa karkearehun laatua
  • on täydennettävä kattavalla kivennäisainevalmisteella, kuten Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordicilla
  • tukee hevosen suoliston toimintaa
  • sopii kohtuullisesti energiaa tarvitseville hevosille

 

GlyxWiese Senior Fiber – Monipuolinen valikoima yrttejä ja ruohoja

  • ei sisällä viljaa eikä melassia
  • tukee ikääntyneen hevosen suoliston toimintaa
  • voidaan antaa pureskeluajan pidentämiseksi
  • on täydennettävä kattavalla kivennäisainevalmisteella, kuten Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordicilla

 

GlyxWiese BIO Luzerne Mix – Kaikille hevostyypeille sopiva sekoitus

  • puhtaat, luonnolliset kuitutuotteet luomulaatuisina
  • sopii kaikille hevostyypeille
  • ei sisällä viljaa, öljyä, melassia eikä lisättyjä kivennäisaineita
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä