0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Varsojen ruokinta ja vieroitus!

Kuinka valmistaa varsa ja tamma!

Yksi hevosen elämän ratkaisevista ajanjaksoista on aika, jolloin varsa vieroitetaan emostaan.
Tämä voidaan tehdä useilla tavoilla, joista jokainen on enemmän tai vähemmän stressaavaa. Varsat vieroitetaan perinteenä 5-6 kuukauden iässä, mutta luonnossa se tehdään asteittain, kun varsa on 8-10 kuukauden ikäinen.

Siksi on kyseenalaista, pitäisikö perinteistä menetelmää muuttaa sekä tamman että varsan stressin vähentämiseksi ja siten luonnollisemmaksi varsalle ja tammalle.

Se, tehdäänkö vieroitus, kun varsa on 5 kuukauden ikäinen tai kun varsa on vanhempi, ei muuta sitä tosiasiaa, että se olisi tehtävä vähitellen, jotta varsa ja tamma kokevat mahdollisimman vähän stressiä.

On aina parasta aloittaa lyhyellä erolla, jotta tamma ja varsa voivat edelleen nähdä ja koskettaa toisiaan. Tämän jälkeen aika voi hiljalleen pidentää, kun tamma ja varsa tottuvat tilanteeseen. Lopuksi varsa voi olla ilman äitiään sekä yöllä että päivällä. Varsan on mentävä yhdessä muiden ikätovereiden kanssa, mahdollisesti hyvän sedän/tätihevosen tuella tai useammalla. Siksi varsa on hyvä sosiaalistaa muiden hevosten kuin emon kanssa ennen vieroitusta, jotta uusi laumakoostumus sujuu sujuvasti ja varsa osaa jo “puhua” hevosen kieltä.

Tämän ajanjakson stressi on varsalle ja tammalle monella tapaa haastavaa. Stressi vaikuttaa nopeasti immuunijärjestelmään, vatsan limakalvoon ja suolistoon. Tämä tarkoittaa, että voimme tehdä erilaisia asioita ruokinnan suhteen auttaaksemme varsaa ja tammaa tänä aikana, samalla kun yritämme vähentää stressiä mahdollisimman paljon varsan ja tamman hyvällä hoidolla.

 

Tärkein asia, jonka voit tehdä varsalle ennen vieroitusta,

on varmistaa, että se syö väkirehua ja että se syö suuren määrän karkearehua, joihin se on tottunut jo ennen vieroitusta.

 

Varsalla on oltava oikea määrä väkirehua ja karkearehua vähintään 1 kuukausi ennen vieroitusta.

Tämä helpottaa siirtymistä sekä siksi, että varsan ei tarvitse tottua mihinkään uuteen, että siksi, että suolisto tottuu varsan syömään rehuun, mikä vähentää ruoansulatushaasteiden riskiä vieroitusaikana.

Seuraavaksi voidaan antaa useita tukevia rehun ainesosia mahalaukun limakalvon ylläpitämiseksi. Varsalla on tietenkin oltava käytettävissään hyvää karkearehua ja myös hyvälaatuista vettä, mutta ainesosilla, kuten tyrnimaseraatilla, pektiinikuidulla ja pellavansiementen limalla, voi olla suojaava vaikutus limakalvoon.

 

Tuotteet, kuten Gastro Relief Oil ja Gastro Relief Beet, voivat olla hyviä, jos ne on otettu varsan ruokintasuunnitelmaan ennen vieroitusaikaa.

 

Voit lukea aiheesta paljon lisää täältä!

Näin suojaat hevosesi mahalaukun limakalvon!

 

Paksusuolen toimintaa ja sitä kautta mikrobiomia ja immuunijärjestelmää voidaan tukea probiooteilla, joita löytyy esimerkiksi Hefekulturista tai CuraBiomista. Hefekulturin valitseminen voi olla etu, koska sitä tarvitsee käyttää pieniä määriä. Tuote puristetaan pelleteiksi ja on siten helppo piilottaa varsan väkirehun joukkoon. Hefekultur auttaa myös kehittämään suoliston viimeistä osaa niin, että se on täysin valmis varsan aikuiselämään.

Kun varsa on vieroitettu, se on myös vieroitettu tamman maidosta. Tämä tarkoittaa, että sinun on oltava tietoinen siitä, että varsa saa tarpeeksi vettä ajanjakson aikana – ja tietääkö varsa edes, miten vesikuppi toimii?
Huomaamme, että monet ihmiset unohtavat harjoitella juomaan vesikupista ajanjakson aikana, mikä lisää ummetuksen ja muiden haasteiden riskiä.

 

Tamman osalta vieroitusaika tarkoittaa,

että maidontuotantoa on vähennettävä. Jos varsa vieroitetaan nopeasti, se voi aiheuttaa suuremman utaretulehduksen riskin. Suorittamalla hidas vieroitus ja vähentämällä tai muuttamalla tamman rehuannos vastaamaan uusiin pienempiin vaatimuksiin, tämä ongelma vältetään useimmissa tapauksissa.
Vieroitus on myös tammalle stressaavaa aikaa, vaikka suurin osa huomiosta onkin varsassa. Tämä tarkoittaa, että tamman vatsalaukun limakalvo altistuu myös stressille ja voit auttaa tammaa samalla tavalla kuin autat varsaa.

 

Voit lukea aiheesta paljon lisää täältä!

Näin suojaat hevosesi mahalaukun limakalvon!

 

Toivottavasti vieroitus on nyt sujunut hyvin sekä tamman että varsan osalta, ja ne ovat valmiita jatkamaan elämäänsä erikseen.

 

Jos olet epävarma siitä, miten parhaiten tukea sekä tammaa, että varsaa vieroituksen aikana, ota yhteyttä konsulttiimme saadaksesi lisäohjeita.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä