Eikö olekin kiehtovaa tietää, että hevosen iho on sen suurin elin?
Ja että tällä elimellä on valtava vaikutus hevosesi hyvinvointiin ja terveyteen
Hevosen koosta ja rodusta riippuen sen iho voi muodostaa 12-24% hevosen kokonaispainosta! Se ei ole vain laajin elin, se on myös hevosen ensimmäinen puolustus ulkoisia tekijöitä vastaan.
Siksi hevosesi ihon tulee olla ehjä ja hyvälaatuinen.
Ihon ensisijainen tehtävä on toimia esteenä haitallisille ympäristötekijöille hevosen ympärillä
Se suojaa hevosen sisäelimiä fyysisesti kaikilta bakteereilta ja viruksilta aina hyönteisiin ja auringon UV-säteilyyn asti.
Sen monimutkainen rakenne, johon kuuluu pinnan öljyt ja karvapeite, auttavat torjumaan näitä vaikutuksia.
Iho koostuu pääasiassa kolmesta kerroksesta. Orvaskesi (=epidermis) on uloin kerros, verinahka (=dermis) on keskikerros ja ihonalaiskudos (=subcutis) on sisin kerros.
Orvaskesi (epidermis) koostuu useista solukerroksista, ja se on tyypillisesti paksu suurilla eläimillä, kuten hevosilla. Tässä kerroksessa sijaitsee fyysinen este. Kerroksen soluilla voi olla erilaisia tehtäviä, jotka kaikki tukevat ihon laatua.
Osa näistä soluista on keratinosyyttejä, jotka muodostavat suojakerroksen. Ne uusiutuvat prosessissa, jossa kerroksen alaosaan muodostuu uusia ihosoluja, jotka siirtyvät hitaasti ylöspäin ja jättävät ihon pinnalle kuolleiden solujen kerroksen. Kuolleet ihosolut irtoavat jatkuvasti, ja irtoamisnopeus määräytyy sellaisten tekijöiden mukaan kuin ravinto, hormonit ja ihon immuunisolut.[1]
Sen lisäksi, että hevosen iho suojaa sitä ympäristön haitallisilta tekijöiltä, se auttaa ylläpitämään vakaata ruumiinlämpötilaa. Hikirauhasten ja karvakerroksen kautta iho on keskeinen toimija lämmönsäätelyssä. Tämä varmistaa sen, että hevonen voi sopeutua erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin ilman ylikuumenemista tai liiallista jäähtymistä.
Muita orvaskeden soluja ovat Merkelin solut, jotka ovat erikoistuneet toimimaan ihon aistinelinten kanssa. Erityisesti turpa ja tuntokarvat liittyvät niihin.
Hevonen havaitsee myös muita aistisignaaleja, ja tämä tapahtuu keskimmäisessä kerroksessa, verinahassa (dermiksessä). Siellä hevonen aistii painetta, lämpötilaa, kutinaa ja kipua.
Verinahan (dermiksen) tehtävänä on tukea ja ravita ihon pintakerrosta. Verinahassa (dermiksessä) on siis useita verisuonia, jotka auttavat säätelemään hevosen ruumiinlämpöä. [2]
Ihon eheys ja lujuus on tärkeää hevosen ulkomaailman havaitsemisen kannalta, ja syvä vamma voi muuttaa hevosen paineen tai kivun tuntemusta.
Iho ei ole vain fyysinen este, vaan se on myös hevosen yleisen terveydentilan indikaattori
Ihon ongelmat, kuten hilseily, kutina ja muut ihovauriot, ja jopa muutokset karvapeitteessä voivat viitata taustalla olevaan ongelmaan. Erityisesti ravintoaineiden puutokset tai ihon immuunijärjestelmän ylireaktiot heijastuvat hevosen ihon laatuun.
Siksi sinun on oltava tietoinen hevosesi ihon laadusta ja sen mahdollisista muutoksista ja reagoitava, jos havaitset haasteita. Näin voit käsitellä ongelmat ennen kuin niistä tulee suurempia ongelma.
Hyviä ihoa tukevia lisäravinteita ovat MicroVital,Kieselgold,LeinöljaHesta Plus Sinkki. Yhteistä niille kaikille on se, että ne sisältävät ihon laadun kannalta erityisen tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, omega-3-öljyjä, piioksidia ja hyviä proteiineja.
Jos olet epävarma siitä, miten tuet parhaiten hevosesi ihoa ruokinnan kautta?
Ota yhteyttä paikalliseen konsulttiisi joko suoraan tai ruokintasuunnitelmalomakkeen kautta. Otamme sinuun yhteyttä viikon kuluessa!
[1] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf
[2] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf