Me kaikki haluamme tehdä parhaamme hevostemme hyväksi, mutta stressi on ja tulee olemaan osa hevosten arkea, halusimmepa sitä tai emme – se on ikävä totuus.
On väistämätöntä, että hevoset altistuvat jossain vaiheessa elämäänsä stressille. Vieroitus, uusien asioiden kohtaaminen, kuljetus, ystävyyssuhteiden päättyminen muuton vuoksi, uusi omistaja, uusi rehu, kellon aikojen siirto kahdesti vuodessa, huonosti sopivat varusteet, kipu, äärimmäinen kuumuus tai kylmyys, sairaus, huono koulutus – voit itse lisätä tähän listaan muita stressitekijöitä.
Toiset hevoset käsittelevät stressiä hyvin, toiset huonommin, mutta me ihmiset voimme opettaa hevosille, miten käsitellä stressiä hyvällä tavalla.
Suosittelemme, että otat yhteyttä ammattitaitoiseen hevosten kouluttajaan, jos haluat oppia aiheesta lisää.
Ei ole myöskään epätavallista, että stressi vaikuttaa hevosen ruoansulatuskanavaan
Saatat tunnistaa sen itsessäsi. Sinun täytyy pitää puhe suuren yleisön edessä, olet menossa tenttiin tai ehkä olet rakastunut? Kaikissa näissä tilanteissa tunteesi vaikuttavat vatsaan, joko jännittävinä perhosina tai solmuina, kuten jotkut sanovat. Fyysisesti tämä voi aiheuttaa pahoinvointia, ripulia tai muita epämukavuuksia, ja hevosesi voi kokea täsmälleen saman.
Kun hevonen näkee trailerin, kilpailupaikan tai vaikka uudenvuodenaaton ilotulitukset, saatat huomata löysempää ulostetta ja ulostamista juuri silloin, kun hevonen on kaikkein hermostuneimmillaan.
Silloin tapahtuu muutamia mielenkiintoisia asioita.
Hevonen on pakoeläin, joten pakoreaktion käynnistyessä sen elimistö valmistautuu pakenemaan. Tällöin on järkevää päästä eroon ulosteesta, jotta hevonen kevenee ja voi teoriassa paeta nopeammin, mikä parantaa sen selviytymismahdollisuuksia.
Lisäksi elimistö lähettää kaikki voimavarat hevosen lihaksistolle, jotta ne ovat valmiita työskentelemään ja hevonen voi juosta nopeasti. Happea ja ravinteita sisältävä veri ohjataan siis vähemmän tärkeiltä alueilta lihaksiin ja sydämeen.
Emme myöskään saa unohtaa tärkeää hermo- ja viestintäyhteyttä aivojen ja suoliston välillä! Tiedetään, että suolisto on hevosen (ja ihmisen) toiset aivot!
Joten kun hevosesi kokee stressiä, niin myös suolisto kokee sitä!
Tämä akuutti stressireaktio on täysin normaali ja vaaraton, kunhan se palautuu normaaliin tasapainoon eikä aktivoidu liian pitkäksi aikaa tai liian usein.
Vasta kun hevonen altistuu pitkäkestoiselle stressille, sillä voi olla vakavia seurauksia ruoansulatuskanavaan!
Pitkäaikainen stressi tarkoittaa, että tähän kehon osaan virtaa vähemmän verta, mikä vaikuttaa solujen jakautumiseen ja kudosten uusiutumiseen, jota tapahtuu jatkuvasti kaikkialla hevosen elimistössä.
Ilman asianmukaista ravintoa solujen jakautumista ja kudosten uusiutumista varten suolisto ei pysty ylläpitämään toimintaansa, ja hevosen ruoansulatusjärjestelmä kärsii.
Hevonen voi kokea haasteita mahalaukun limakalvoilla, mutta myös alempana ruoansulatusjärjestelmässä. Sekä ohutsuolen että paksusuolen soluseinämät voivat olla haasteellisia.
Hevosella tämä voi ilmetä ruokahaluttomuutena, muuttuneena käyttäytymisenä – enemmän ulospäin suuntautuneena tai sisäänpäin kääntyneenä, ärsyyntymistä satulavyö kiristämisestä sekä kylkiä harjaamisesta jne. sekä tietenkin muuttuneena lannan koostumuksena. Lannan ei tarvitse olla jatkuvasti pehmeämpää tai kosteampaa, mutta se, että se ei ole vakaa, on myös oire.
Monet erityiset rehuaineet voivat ravita suoliston soluja, esimerkiksi:
- Nukleotidit
- Suoraa ravintoa solujen jakautumiselle
- Tyrnimaseraattu
- Antioksidantti, joka voi vähentää oksidatiivista stressiä
- Sinkki
- Osa kudosten uudistumista
- Välttämättömät rasvahapot
- Osa soluseinämää ja hormoniyhdisteitä
Näitä ainesosia löydät esimerkiksi tuotteistamme GastroIntestinal ja Gastro Relief Oil.
Lisäksi monet rehuaineet voivat suojata mahaa ja suolistoa happamalta suolen sisällöltä tai vahvistaa suoliston suojakerrosta vahvemmaksi, jolloin siitä tulee kestävämpi stressiä vastaan, esimerkiksi tukemalla suoliston mikrobiomia muodostamaan suojaavaa kalvoa.
Näitä ainesosia ovat esimerkiksi:
- Pektiinikuidut omenista ja juurikkaista
- Muodostavat suojaavan geelin joutuessaan kosketuksiin veden kanssa
- Hyviä prebioottisia kuituja suoliston mikrobiomille
- Keltaisten pellavansiementen lima
- Muodostaa suojaavan liman joutuessaan kosketuksiin veden kanssa
- Sisältää myös välttämättömiä rasvahappoja
- Yrtit kuten fenkoli, rosmariini, anis ja fermentoidut porkkanat
- Tukevat hyvin toimivaa suolistomikrobiomia
On kuitenkin tärkeää puuttua myös perushaasteeseen – hevosen jokapäiväisen elämän stressiin. Hevosen hoitoa tai olosuhteita on ehkä muutettava. Hevonen on ehkä tarkistettava vammojen/kipujen varalta, varusteet on tarkistettava tai hevosen on opittava käsittelemään stressiä aiempaa paremmin.
Kärsiikö hevosesi stressistä ja haluaisitko tietää, miten voit auttaa sitä parhaiten ruokinnan kautta?
Ota yhteyttä ruokintasuunnittelijaamme suoraan tai täytä ruokintasuunnitelmalomakkeemme. Palaamme asiaan mahdollisimman pian!
Lähteet