Tärkkelys on hiilihydraatti, jota esiintyy vaihtelevia määriä eri kasvilajeissa. Eniten sitä on viljanjyvissä, kuten kaurassa, ohrassa, vehnässä ja maississa.
Ei ole mikään salaisuus, että tärkkelyksen käyttö hevosille on hyvin kiistanalaista, sillä hevosia ei ole suunniteltu syömään suuria määriä tärkkelystä päivittäin.
On kuitenkin olemassa tärkkelystä, joka tekee hyvää hevoselle.
Kyse on tärkkelyksen määrän ja tärkkelystyypin välisestä tasapainosta. Kuten monessa muussakin asiassa, tämä ei ole mustavalkoinen aihe, vaan liika on haitallista, mutta pieni määrä on hyväksi.
Liian paljon tärkkelystä hevosille on yli 2 g/kg elopainoa päivässä. Tätä suurempi annos voi aiheuttaa
- Suuria vaihteluita verensokerissa
- Tämä saa hevosen insuliiniaineenvaihdunnan ylikierroksille, ja verensokeri, jota ei kuljeteta lihassoluihin, varastoituu rasvaksi.
- Suurempi taipumus limakalvojen ärsytykseen hevosen mahassa
- Tämä voi heikentää hevosen ruokahalua ja hyvinvointia.
Kumpikaan näistä ei ole toivottavaa hevosilla minkä vuoksi hevosen ruokavaliossa pyritään välttämään tärkkelystä.
Mutta jos hevosesi painaa 550 kg, mikä on hyvin tyypillistä lämminveriselle hevoselle, voit päivittäin antaa 1 100 g tärkkelystä ilman ongelmia.
Kaurassa on noin 40 % tärkkelystä. Päivittäinen 1 100 g tärkkelysmäärä vastaa 2,75 kg kauraa!!
On tärkeää, että määrä jaetaan vähintään kahteen kertaa päivässä.
On kuitenkin hyvin harvinaista, että ruokintasuunnitelmissa todella päästään näihin tärkkelysmääriin.
Onneksi tärkkelyksessä on myös hyviä puolia!
Raskasta työtä tekevät kilpahevoset saattavat tarvita tärkkelystä ruokavaliossaan saadakseen energiaa työhönsä, erityisesti monipäiväisissä kilpailuissa.
Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että hevoset täydentävät lihasten glykogeenivarastoja hitaammin kuin ihmiset, ja tämä pahenee, jos kilpahevosia ruokitaan hyvin vähätärkkelyksisellä rehulla.,
Glykogeenivarastot ovat lihasten energiavarastoja, joten on tärkeää, että hevonen pystyy täydentämään niitä kilpailupäivien välillä tai että niitä on kertynyt riittävästi viikonlopun kulutusta varten.
Tärkkelys ruokavaliossa voi siten parantaa kilpahevosten suorituskykyä. Tärkeää on vain oikea määrä ja jakaminen päivän aikana.
Ruokintasuunnitelmaa laadittaessa on myös tärkeää ottaa huomioon hevosen rotu, sen käyttö, kehon kunto jne. sekä hevosen päivittäinen tärkkelyksen saanti.
Jos hevonen on ylipainoinen ja joutilas, on totta, ettei se tarvitse suuria määriä tärkkelystä, mutta on olemassa tietyntyyppisiä tärkkelyksiä, joita ruokavalioon tulisi sisällyttää.
Tästä pääsemmekin toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen.
On nimittäin olemassa erilaisia tärkkelystyyppejä, joista tietyt ovat erittäin hyödyllisiä hevosen suolistolle ja immuunijärjestelmälle.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että hevosen suoliston kehittyminen varsana vaatii tätä hyödyllistä toiminnallista tärkkelystä ruokavaliossa.
Mutta millaisesta tärkkelyksestä on kyse?
Sitä kutsutaan ohutsuolen resistentiksi tärkkelykseksi, tarkemmin sanottuna beetaglukaaniksi.
Käsittelemättömässä maississa ja ohrassa voi myös olla ohutsuoliresistenttiä tärkkelystä, jota hevosen ruoansulatusentsyymit eivät pysty hajottamaan. Vaikka nämä eivät sisällä beetaglukaania, tällainen tärkkelys voi aiheuttaa ongelmia paksusuolessa, kuten suolistoflooran epätasapainoa (dysbioosia), mikä ei ole toivottavaa.
Beetaglukaanit ovat kuitenkin erittäin tärkeitä hevosellesi!
Tämäntyyppistä tärkkelystä kutsutaan biologisen vasteen muuntajaksi, sillä beetaglukaanit voivat aktivoida immuunijärjestelmää. Aktivointi tapahtuu niin, että immuunijärjestelmä toimii paremmin ilman että, siitä tulee yliaktiivinen.
Beetaglukaanit ovat siksi tärkeitä hevosille, jotka tarvitsevat vakaata ja aktiivista immuunijärjestelmää suolistossa.
Itse asiassa löydät beetaglukaania kaikista tuotteistamme, jotka sisältävät idätettyä ja fermentoitua ohraa tai oluthiivaa. Molemmissa raaka-aineissa on korkea beetaglukaanipitoisuus.
Idätysprosessi, jonka kaikki viljamme käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät rehupussiin, on kuvattu tarkemmin täällä!
Esimerkiksi tuotteissa Struktur-E, MicroVital, Irish Mash ja GastroIntestinal sisältävät runsaasti beetaglukaania.
Oletko epävarma siitä, onko hevosesi ruokavalio tasapainossa?
Ota yhteyttä ja pyydä meiltä arviointia. Voit ottaa meihin yhteyttä joko suoraan tai täyttämällä ruokintasuunnitelmalomakkeemme. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.