Rehuopas

Varsa (2-vuotiaaseen asti)

Varsoilla ja nuorilla hevosilla on erityiset vaatimukset valkuaisainepitoisuuden suhteen

Varsojen ja nuorten hevosten ruokinta voi olla haastavaa, ei ainoastaan siksi, että ne harvoin haluavat syödä muuta ruokaa kuin mitä tamma saa, vaan myös siksi, että niillä on hyvin erityiset tarpeet erityisesti niiden kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Syömiskäyttäytyminen on tärkeää, ja ne oppivat sen tamman tai muiden tallin hevosten kautta. Anna varsan siis syödä aluksi tamman kanssa, jotta ne oppivat, miten ja mitä ruokakupissa syödään, jotta niille ei tule liian suuri mullistus, kun niiden on yhtäkkiä syötävä myös vieroituksen jälkeen.

Ensimmäisten kahden elinvuoden aikana varsan/nuoren hevosen rehun proteiinipitoisuudelle, aminohappoprofiilille sekä riittäville vitamiineille ja kivennäisaineille on erityisiä vaatimuksia. Tämä johtuu siitä, että luut tarvitsevat sekä proteiinia että kivennäisaineita kehittyäkseen kunnolla.
Varsa tarvitsee energiaa, valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja, mikä tarkoittaa, että ruokintasuunnitelman rakenteelle ja rehun ravintoainepitoisuudelle asetetaan erityisiä vaatimuksia. Hyvä ja vakaa kasvu on tärkeää varsan pitkäaikaisen kestävyyden kannalta, sillä liian monet kompensoivan kasvun jaksot voivat vaikuttaa jänteiden ja nivelten kuormitukseen. Kompensoivaa kasvua tapahtuu, jos varsa ei ole saanut riittävästi ravinteita talven aikana ja on siksi jäänyt kasvussaan jälkeen. On aivan normaalia, että varsat kasvavat pyrähdyksittäin, ja kun ruoho ja aurinko tulevat esiin keväällä, nuoressa hevosessa alkaa tapahtua paljon kaikkien ruohossa olevien ravintoaineiden sekä monen tunnin auringonvalon ja D-vitamiinin takia, joita ne saavat myös. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä kivennäisaineiden kiinnittymisessä luustoon, ja siksi se on erittäin tärkeä kaikille kasvaville eläimille. Lihavuuskunto on myös tärkeä tekijä, sillä varsan ei ole optimaalista olla ylipainoinen, sillä se voi vaikuttaa myös kehitykseen ja kestävyyteen pitkällä aikavälillä.

Meillä St. Hippolytillä on kaksi erilaista varsojen rehutuotetta, joista toinen, FohlenGold Nordic Müsli, soveltuu lämminverisille varsoille, ravi- ja ravihevosille, eli hevosille, jotka sietävät hieman suurempia määriä väkirehua ja tarvitsevat enemmän energiaa. Foal Vitality on varsarehu alkuperäisrotujen varsoille, joiden energiantarve ei ole niin suuri ja sokerin ja tärkkelyksen määrää on vähennettävä painon ja aineenvaihdunnan vuoksi.

Molemmat tuotteet ovat vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta täysin kattavia, mutta ne vaativat riittävästi hyvälaatuista karkearehua proteiini- ja energiantarpeen täyttämiseksi.

Perusrehu varsalle

2-vuotiaaseen asti

Lisäravinteet, joilla voi olla merkitystä