Saamme usein kysymyksen ruokintaneuvontaamme: Kuinka saan hevoselleni enemmän energiaa?
Joskus voi olla vaikea vastata ja toisinaan ratkaisu voi olla erilainen kuin se, jota juuri ajattelet. Mutta ratkaisu voi olla myös melko suoraviivainen.
Periaatteessa energia on vain kaloreita. Samalle asialle on kaksi sanaa. Kun lisäämme energiaa ruokintasuunnitelmaan, hevonen lihoo kaloreista, jos niitä ei kuluteta haluttuun työhön. Useimmiten hevoset saavat tarpeeksi kaloreita ruokintasuunnitelmassa, joten ei ole ilmeinen ratkaisu yksinkertaisesti lisätä energiaa ruokintasuunnitelmaan, jos hevoselta puuttuu energiaa ratsastuksessa.
Toisaalta sinun pitäisi kysyä itseltäsi kysymys: Miksi hevosellani ei ole energiaa ratsastuksessa? Sen selvittäminen voi olla vaikeaa. Onko kyse ravitsemuksellisesta asiasta, jonka voimme rehuyrityksenä ratkaista? Onko kyse jostain fysiologisesta, josta eläinlääkärin on huolehdittava? Esimerkiksi, että hevonen on ontuva, varusteet eivät sovi, että hevosella on kipua selässä tai muualla kehossa? Vai johtuuko se siitä, että hevosellasi ei ole motivaatiota liikkua? Se voi olla rodun omaista tai, että se ei koe tarjoamaasi työtä innostavana?
Joskus kaikki on sekaisin, ja sitten voi olla vaikea löytää oikeaa ratkaisua.
Koemme kuitenkin usein, että ylipainon ja ruoansulatushaasteiden kaltaiset parametrit jäävät huomiotta, kun hevosilta puuttuu energiaa ja motivaatiota ratsastukseen.
Liikalihavuus ja energian puute
Ylipainoiset hevoset kantavat mukanaan ylimääräisiä kiloja. Ei ole harvinaista, että näemme hevosia, joilla on jopa 100 kg ylimääräistä, ja jos sinä ratsastajana istut päällä varusteiden ja kaiken kanssa, paino kasvaa huomattavasti!
Ylipaino itsessään rasittaa jo hevosen hengitysteitä ja verenkiertoa, ja kun siihen lisätään vielä ratsastajan paino, tulee siitä kova rasitus hevoselle. Se epäilemättä vähentää hevosen halua liikkua ja aiheuttaa siten energian puutetta.
Lisäksi ylipainoiset hevoset ovat usein insuliiniresistenttejä, mikä tarkoittaa, että ne eivät pysty kuljettamaan sokeria verestä oikeisiin soluihin. Tämä vaikuttaa siihen, että ratsastuksen aikana työtä suorittavat lihassolut eivät saa tarpeeksi energiaa, joten hevosella ei ole energiaa liikkua.
Paras energialisä ylipainoiselle hevoselle on siis ruokavalio ja sitä kautta insuliiniaineenvaihdunnan optimointi.
Ruoansulatus ja energiavaje
Hevosen ruoansulatus on pitkä sarja prosesseja. Ohutsuolessa tapahtuu sokerin, tärkkelyksen, proteiinin ja rasvan entsymaattinen hajoaminen, kun taas takasuolessa, jota kutsutaan myös paksusuoleksi, tapahtuu käyminen. Käyminen tapahtuu hevosen suoliston mikrobiomin avulla.
Mikrobiomi muuntaa kaikki hevosen kuluttamat kuidut vapaiksi haihtuviksi rasvahapoiksi, jotka hevonen imee energiaksi, ja samalla se tuottaa B-vitamiineja.
Erityisesti B-vitamiineilla on suuri merkitys hevosen energia-aineenvaihdunnalle, ja jos hevonen ei tuota niitä tarpeeksi, siitä tulee unelias ja väsynyt.
Näin tapahtuu, jos hevonen ei saa tarpeeksi sulavaa kuitua, jotta mikrobiomi voisi elää, tai jos hevonen käyttää enemmän B-vitamiineja kuin mikrobiomi tuottaa. Samaan aikaan mikrobiomin epätasapaino voi myös aiheuttaa sen, että hevonen ei tuota tarpeeksi B-vitamiineja, jotta energia-aineenvaihdunta voisi edetä optimaalisesti.
Siksi on tärkeää keskittyä hevosen mikrobiomiin, jos hevosella on energiavaje.
Lisäksi haasteet koko suoliston limakalvossa mahalaukusta peräsuoleen voivat aiheuttaa hevoselle epämukavuutta kehossa, mikä voidaan ilmaista myös energian puutteena. Tämän tyyppisellä hevosella on kuitenkin myös muita oireita, kuten reaktio satulointiin/vatsavyöhön, epämukavuus hoidossa, krampit takareisissä ja yleinen epämiellyttävyys ratsastuksen aikana – jotkut hevoset tulevat ulospäinsuuntautuneiksi, toiset kääntyvät sisäänpäin.
Jos koet näitä asioita, sinun on keskityttävä ravinteiden toimittamiseen suolen limakalvolle, jotta solujen uusiutuminen voi tapahtua. Erityisesti proteiini ja sinkki sekä välttämättömät rasvahapot ovat tässä erittäin tärkeitä. Mutta myös monet muut tekijät on syytä huomioida..
Stressi on myös suuri tekijä (se koskee sekä fyysisiä että henkisiä tekijöitä), ja on tärkeää yrittää käsitellä sitä parhaalla mahdollisella tavalla yhdessä hevosen kanssa. Emme voi aina välttää kaikkia stressitekijöitä, mutta hevonen voi oppia käsittelemään sitä ja säätelemään hermostoaan niin, että stressitekijästä ei tule haastetta hevosen suoliston toiminnalle.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että jos suolen limakalvo on vuotava eikä ehjä, keho mobilisoi glukoosia eli suoliston polttoainetta solujen uusiutumisnopeuden lisäämiseksi. Tämä tarkoittaa, että lihassoluille ei mobilisoida energiaa, ja hevonen menettää siksi kykynsä toimia optimaalisesti ratsastuksen aikana.
Toisin sanoen on monia syitä, miksi hevosilta voi puuttua energiaa ratsastuksen aikana, ja syitä on enemmän kuin olemme tässä kuvanneet.
Jos kamppailet tämän haasteen kanssa etkä tiedä, miksi hevosellasi ei ole energiaa, ota meihin yhteyttä saadaksesi neuvoja.
Voit joko ottaa meihin yhteyttä suoraan tai täyttää ruokintasuunnitelmalomakkeemme verkkosivustolla, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
Lähteet
https://www.kemin.com/na/en-us/markets/animal/equine/welcome-to-equisummit/equisummit
https://www.ridingsequinevets.co.uk/three-diseases-your-overweight-horse-has-a-higher-risk-of/
https://www.uanvendelig.dk/mette-uldahl-overvaegt-er-den-primaere-aarsag-til-at-heste-aflives/
Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition.