Rehuopas vanhemmille hevosille

Miten ruokkia vanhempaa hevosta

Kun hevonen on vanhempi, voi sille olla vaikea ylläpitää normaalia kuntoa. Jotkut hevoset alkavat näyttää kuluneilta esimerkiksi 14-vuotiaina, kun taas toisille käy niin hieman vanhempana. Se riippuu yleensä hevosen aiemmasta historiasta. Jos hevonen on esimerkiksi ollut hyvin sairas, matoinen, kilpaillut paljon tai saanut paljon varsoja, tämä kuluttaa sen kehoa ja ikääntymisen merkit voivat tulla aikaisemmin.

Vanhemmalla hevosella alkaa yleensä olla hieman vaikeuksia pitää massaa. Tämä voi johtua hammasongelmista, jolloin hevosella on vaikeuksia pureskella karkearehua, mutta se voi johtua myös siitä, että suolisto alkaa toimia tehottomammin. Sen vuoksi olisi keskityttävä helposti sulaviin raaka-aineisiin vanhemmille hevosille, joita ei aina tarvitse pureskella liikaa tai joita voidaan pehmentää pureskelun helpottamiseksi. Hyviä helposti sulavia raaka-aineita ovat esimerkiksi juurikaskuitu, alppiheinä, sinimailanen ja maissinalkio, joista saadaan hyviä rasvahappoja ja luonnollista E-vitamiinia kehon solujen suojaamiseksi. Natur Müsli Senior on suunniteltu erityisesti vanhemmille hevosille, ja sitä voidaan syöttää sekä kuivana että tarvittaessa liotettuna.

Toisinaan vanhemmilla hevosilla voi kuitenkin olla lihavuusongelmia ja aineenvaihdunnan epätasapainoa. Niitä tulisi ruokkia siten, että keskitytään vähäiseen sokeri-/tärkkelyssuhteeseen, energiasuhteeseen ja aineenvaihduntaa stimuloiviin yrtteihin. Siksi Equigard on hyvä tuote myös tämäntyyppisille hevosille. Sitä on saatavana sekä myslinä että pelletteinä, jotka voidaan pehmentää, jos pureskelukyky on heikentynyt.   

Perusrehu vanhemmalle hevoselle

Lisäravinteet, joilla voi olla merkitystä