Rehuopas hyvälle rehunkäyttäjälle

Rehu, jossa keskitytään kuitupitoisuuteen

Rehunkäyttökyvyltään hyviä hevosia voidaan kuvata muun muassa hevosiksi, jotka ovat energiatehokkaampia kuin rehunkäyttökyvyltään huonommat hevoset. Tämä tarkoittaa, että ne käyttävät rehun sisältämän energian paremmin ja tarvitsevat siksi vähemmän energiaa työhönsä. Hyvien rehunkäyttäjien ruokkiminen vaatii siksi myös luovuutta ja sellaisten raaka-aineiden löytämistä, jotka sisältävät runsaasti kuitua ja vähemmän energiaa, mutta eivät kuitenkaan heikennä hevosen ruoansulatuksen ja suolistoflooran monimuotoisuutta ja monipuolisuutta. Usein rehunsa tehokkaasti hyödyntävää hevosta on taipumus ruokkia hyvin vähän, mikä voi pitkällä aikavälillä johtaa aineenvaihdunta- ja ruoansulatusongelmiin sekä siihen, että hevonen voi kehittää ruoansulatusongelmia syömällä hiekkaa, puuta tai mitä tahansa muuta, mitä se sen sijaan löytää. Hyvät rehunkäyttäjät tarvitsevat ruoansulatukseen täsmälleen saman määrän kuitua kuin huonommat rehunkäyttäjät, ja siksi niiden olisi edelleen saatava karkearehua vähintään 1,5 kg kuiva-ainetta 100 kg hevosta kohti päivässä. Tässä yhteydessä on myös tärkeää seurata analyysia niin, että energia- ja sokeripitoisuus ei ole liian korkea eikä proteiinipitoisuus liian alhainen. Lihakset pitävät yllä aineenvaihduntaa, ja siksi on edelleen tärkeää, että tämäntyyppiset hevoset saavat oikeat ravintoaineet lihaksille ja että niitä käytetään päivittäin.

Väkirehun osalta on tärkeää kiinnittää huomiota kuitupitoisuuteen ja siihen, että sokeri- ja tärkkelyspitoisuus ei nouse liian korkeaksi. Sokerin ja tärkkelyksen poistaminen ruokavaliosta kokonaan ei ole mahdollista eikä terveellistä, sillä hevosen lihakset, elimet ja aivot tarvitsevat sokeria toimiakseen optimaalisesti. Sen vähentäminen on kuitenkin erittäin hyvä ajatus, sillä aina ei ole mahdollista vähentää hevosen karkearehusta saaman sokerin määrää. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että karkearehu antaa hevoselle yleensä 10-20 kertaa enemmän sokeria päivässä kuin esimerkiksi Equigard tai NaturMüsli SOLO.

Equigard ja NaturMüsli SOLO ovat molemmat väkirehuja, joiden sokeri- ja tärkkelyspitoisuus on alhainen, joten ne sopivat hyvin rehunsa hyödyntäville hevosille. Equigard sopii kuitenkin paremmin hevosille, joiden on laihduttava. Jos sinulla on hyvä rehunkäyttäjähevonen, joka tekee töitä joka päivä ja tarvitsee siksi energiaa työhön, suosittelemme NaturMüsli SOLOa, NaturMüsli with Herbsia ja HestaMix Classicia, joista kahdessa jälkimmäisessä on matala ruokintamäärä, jolloin hevonen saa vitamiineja ja kivennäisaineita hyvin pienellä ruokinnalla.

Perusrehut hyvälle rehunkäyttäjälle

Lisäravinteet, joilla voi olla merkitystä: