Tiedät varmaan, että hevonen on alun perin aroeläin. Aroeläin, joka on viettänyt suurimman osan päivästään etsien kuitupitoista ravintoa ruohon, yrttien, kuorien, pensaiden, puiden ja paljon muun muodossa. Hevoset hyödyntäisivät valtavaa kuitupitoisen ravinnon valikoimaa, sanotaan jopa sataa erilaista kuitua päivittääin, jos ne eläisivät alkuperäisessä ympäristössään ja vaeltaisivat vapaana.
Samalla ne vaeltasivat pitkiä matkoja joka ikinen päivä ja söisivät ruokansa sekä ylhäältä puista että alhaalta maasta.
Nämä olosuhteet ovat sellaisia, joihin hevosen keho ja elimistö on suunniteltu toimimaan parhaiten, ja siksi nämä ovat tärkeitä asioita huomioon otettavaksi nykypäivänäkin.
Mutta miten itse asiassa voimme jäljitellä tätä nykyisessä hevosenpidossa?
Totta puhuen useimmat nyky hevoset eivät elä olosuhteissa, jotka vastaavat edellä esitettyä kuvausta. Monet hevoset ovat tallissa x tuntia päivässä, mutta onneksi suurin osa hevosista on myös ulkona suuren osan ajasta. Karsinat voivat kuitenkin vaihdella suuresti tyypiltään ja luonteeltaan.
Tietyt tallivaihtoehdot sopivat paremmin tietyille hevosille kuin toiset. Meille on tärkeintä varmistaa, että hevosesi viihtyy valitsemassasi tallivaihtoehdossa.
Mutta mitä tulee hevosesi ruokintaan, voit tehdä monia asioita jäljitellessäsi sitä, miten hevosesi eläisi luonnossa.
Ensinnäkin voit syöttää kuitupitoisia rehuja
Hevosten on syötävä kuitua, ja suositukset ovat vähintään 1,5 kg ka 100 elokg kohti päivässä. Voit kuitenkin helposti optimoida kuitujen määrän monipuolisuuden lisäämiseksi, jotta suolistojärjestelmällä ja hevosen mikrobiomilla olisi parhaat mahdollisuudet menestyä. Tavallinen heinäsekoitus useimmilla viljellyillä pelloilla sisältää nykyään enintään 10 erilaista heinää.
Voit aloittaa täydentämällä hevosesi ruokavaliota esimerkiksi GlyxWiese Høcobseja. Nämä sisältävät 45-60 erilaista heinä- ja yrttilajia. Näin päästään nopeasti lähelle sitä, mitä hevonen söisi luonnossa. 500 grammaa päivässä suurikokoiselle hevoselle voi usein olla riittävä, jos ruoansulatuskanavan toiminnassa on ongelmia. Hammasongelmissa tai vakavissa ruoansulatuskanavan ongelmissa voidaan kuitenkin syöttää myös suurempia määriä.
Monipuolisuuden vuoksi voit kuitenkin valita myös perusrehun St. Hippolyt -valikoimasta. Kaikissa perusrehuissamme keskitytään tarjoamaan hevosellesi runsaasti ainesosia, jotta hevosesi saisi mahdollisimman monipuolisesti luonnollisia ravintoaineita. Tämä on yksi syy siihen, miksi rehuissamme on pitkä ainesosaluettelo. Eikä mikään ole pelkkää täytettä, vaan kaikki on siellä syystä!
Seuraavaksi voidaan tarkastella, miten syötät hevosellesi karkearehua
Suurin osa karkearehusta olisi syötettävä luonnollisella syöntikorkeudella, mieluiten lähellä lattiaa, jotta vältetään luonnottomat ja hankalat asennot. Luonnossa hevoset kuitenkin myös jyrsivät puita ja pensaita ja syövät lehtiä korkealla, ja voit jäljitellä näitä ruokinta-asentoja luomalla erilaisia heinänruokintapaikkoja, joiden tyhjentämiseksi hevosten on tehtävä erilaista työtä.
Heinä voi olla eri korkeuksilla, erikokoisilla silmillä tai eri paikoissa olevilla ruokinta-aukoilla.
Voit esimerkiksi syöttää pienestä heinäverkossa eri korkeuksilla karsinassa tai tarhassa, jolloin hevonen syö lehtiä puusta.
Kolmanneksi voit myös alkaa tarjota hevosellesi karkeampia kuitutyyppejä
Jos tarhassasi ei esimerkiksi ole puita tai pensaita, voit leikata säännöllisesti oksia syötävistä puista ja pensaista hevosellesi. Nämä oksat voidaan joko jättää maahan tai ripustaa korkeammalle, jotta hevoselle voidaan tarjota erilaisia ruokailuasentoja.
Näin saadaan sekä karkeampia puukuituja että myös hevosen hampaiden kulumista, kun kuori pureskellaan pois.
Erilaisia puita ja pensaita, joita voit käyttää, ovat:
- Omenapuut
- Karhunvatukkapensaat
- Ruusunmarjapensaat
- Vadelma pensaat
- Erilaiset pajut
- Koivut
- Pihlajanmarjat
- Tyrni
- Kanerva
Toisin sanoen on monia tapoja jäljitellä hevosesi luonnollista elämäntapaa. Olipa kyse sitten laidunnuksesta, karkearehusta tai muusta täydennysrehusta.
Kaikki nämä lisäävät hevosesi henkistä ja fyysistä terveyttä, jos ne on tasapainotettu yksilöllisesti hevoskohtaisesti.
Jos olet epävarma siitä, miten voit antaa hevosellesi luonnollisemman elämän nykyaikaisesta tallitilasta huolimatta, annamme mielellämme uusia ideoita. Ota yhteyttä suoraan tai täytä verkkosivuillamme oleva ruokintasuunnitelmalomake.