0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Tiesitkö, että hevoselle on terveellisempää olla hieman ali- kuin ylipainoinen?

Hevosesta tulee ylipainoinen, kun se saa enemmän energiaa kuin sitä käyttää. Syövät enemmän ja liikkuvat liian vähän.

Onko hevosten ylipaino pahempi ongelma kuin hevosten alipaino?

Tiedämme, että ylipaino johtaa hevosen kohdalla moniin erilaisiin haasteisiin, jotka voivat muuttaa hevosen elämän ja vaikuttaa suuresti sen tulevaan elämään ja käyttöön. Muun muassa kavioiden, jalkojen ja aineenvaihdunnan ongelmat ovat tyypillisiä ylipainoisille hevosille.

Erityisesti vakavalla alipainolla voi kuitenkin olla myös pitkäaikaisia seurauksia hevoselle, varsinkin jos se tapahtuu nuorella iällä.

Kun laadukasta karkearehua on helposti saatavilla, hevosen omistajat pyrkivät tarjoamaan sille parasta mahdollista ravintoa. Nykyään monilla harrastehevosilla on vähäinen liikunta, mikä jota ylipainoisuuden yleistymiseen entisestään.

Myös tutkimukset vahvistavat tämän. Tuore tanskalainen tutkimus osoittaa, että 41,5 % ontuvista hevosista on kuntoluokitukseltaan 6 tai enemmän (asteikolla 1 – 9, jossa 5 on optimaalinen taso). Arvioidut hevoset olivat pääasiassa aluetasolla kilpailevia hevosia. Toisin sanoen hevosia, jotka työskentelvät enemmän kuin tyypillinen harrastehevonen.

Sen, miltä tavallisten harrastushevosten ylipainoisten osuus näyttää, on useissa paikoissa arvioitu olevan sama kuin ihmisten ylipainoisten osuuden, eli yli 50 %.

 

Mutta miksi hevosistamme tulee ylipainoisia?

Saatat luulla, että vastaus on yksinkertainen ja periaatteessa se onkin.

Hevosesta tulee ylipainoinen, kun se saa enemmän energiaa kuin sitä käyttää. Syövät enemmän ja liikkuvat liian vähän.

Hevosen aineenvaihdunta saattaa mennä epätasapainoon, jos sen ruokinta ei ole tasapainoista, esimerkiksi jos sille annetaan liian vähän vitamiineja ja kivennäisaineita tai väärissä suhteissa. Tämä voi johtaa siihen, että hevonen ei pysty hyödyntämään saamaansa energiaa, vaan se varastoituu elimistöön.

Myös vuodenaika vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti hevonen lihoo. Alun perin hevoset ovat sopeutuneet elämään kesällä tuoreella ruoholla ja talvella niukemmalla ravinnolla. Niiden elimistö on sunniteltu varastoimaan rasvaa kesällä ja kuluttamaan sitä talvella. Nykyajan hevosilla tämä luonnollinen sykli ei välttämättä toteudu, koska niitä voidaan ruokkia hyvällä karkearehulla talvikuukausina.

Ja viime kädessä hevosella voi olla myös erilaisia sairauksia, jotka altistavat sen lihavuudelle. Keskustele eläinlääkärisi kanssa, jos sinulla on tällaisia epäilyjä.

 

Miten ylipainoinen hevonen saadaan laihtumaan?

Periaatteessa laihduttaminen koostuu hevoskohtaisesti oikein tasapainotetusta ruokavaliosta, jossa otetaan huomioon mahdolliset epätasapainot ja puutteet ruokavaliossa. MUTTA tämä on yhdistettävä liikuntaan, jotta hoito olisi tehokkainta.

Ruokinnassa hevoselle olisi annettava vähemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa, mutta sen olisi kuitenkin saatava riittävästi kuitua sen herkälle suolistolle. Ylipainoiselle hevosella on annettava lisäravinteita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja, yleensä hieman enemmän kuin normaalipainoiselle ja hyväkuntoselle hevoselle. Tämä johtuu siitä, että ylipainoisen hevosen aineenvaihdunta toimii lisääntyneellä teholla. Tämän vuoksi hevonen tarvitsee ylimääräisiä ravintoaineita, jotta sen elimistö saadaan palautettua tasapainoon. Erityisesti ylipainoinen hevonen tarvitsee lisää antioksidantteja (E- ja C-vitamiinia) ja kivennäisaineita, kuten sinkkiä ja magnesiumia. Antioksidantit huolehtivat soluterveydestä ja solut auttavat kuluttamaan energiaa. Sinkki huolehtii insuliiniaineenvaihdunnan toimivuudesta.

Sokeri on myös tärkeä ravintoaine, johon on kiinnitettävä huomiota, jotta hevonen saisi sitä mahdollisimman vähän, mutta tärkeintä on päivittäinen energiansaanti. Mielestämme monet ihmiset keskittyvät liikaa hevosen sokerinsaantiin suhteessa sen energiansaantiin. Ja tämä voi joskus johtaa vähemmän tehokkaisiin ruokintavaihtoehtoihin.

Monet hevoset saavat suurimman osan ravintoaineistaan hyvästä karkearehusta. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että vain noin 2 % karkearehusta on oikeasti sopivaa ylläpitohevosille. Kaikki muu sisältää liikaa energiaa. Kun tarkastellaan sokeripitoisuutta, tutkimukset osoittaa, että vain 35 % karkearehusta sitä on alle 12 %.

Tämän vuoksi laihdutettaville, ylipainoisille hevosille on vaikea löytää sopivaa karkearehua.

Ylipainoinen hevonen tarvitsee karkearehua suoliston hyvinvointiin 1,5 ka kg kuitua 100 tavoitekg kohti. Mieluiten enemmän, mikäli hevoselle syötetävän karkearehun  energiamäärä on alhainen. Jos tilanne on päinvastainen, eli karkearehussa on paljon energiaa (kaloreita), 1/3 heinästä voidaan korvata hyvällä oljella. Ravintoarvoja ja laatua ei tiedetä ilman rehuanalyysejä!

 

Laihdutettavalle hevoselle sopiva karkearehu on analysoitu seuraavasti:

  • 6,6 MJ/kg kuiva-ainetta
  • Enintään 10 % sokeria kuiva-ainekiloa kohti
  • 10 % raakavalkuaista/kg kuiva-ainetta
  • NDF 600

 

Syy, miksi keskitymme niin paljon karkearehuun ylipainoiselle hevoselle, on yksinkertaisesti se, että hevosen pitäisi saada ruokintalaskemista 90 % energiastaan karkearehusta. Tämä tarkoittaa sitä, että karkearehun määrä ei saisi olla tärkeintä, vaan että se sisältää oikeat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit oikeassa suhteessa ylipainoiselle hevoselle.

 

EquiGard -rehumme on suunniteltu tätä varten, ja jos noudatat vähimmäisannostusta, joka on 200 grammaa 100 kiloa painavaa hevosta kohti päivässä, näet hyviä tuloksia. Monien asiakkaiden mielestä määrä tuntuu suurelta, mutta sitä kannattaa ajatella kuin kulhollista salaattia eikä pala ruisleipää. Salaatti sisältää enemmän ravintoaineita ja antaa enemmän kylläisyyttä kuin pala ruisleipää. Kylläisyyttä ja ravintoa, joka tukee hevosesi yleistä hyvinvointia, aineenvaihduntaa ja siten painonpudotusta.

 

Oletko epävarma siitä, miten koota ruokinta hevosellesi?

Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jotta voimme laatia hevosesi nykytilanteeseen perustuvan ruokintasuunnitelman. Ota meihin suoraan yhteyttä tai täytä ruokintasuunnitelmalomakkeemme täällä.

 

Lähteet

Mette Uldahl, Jan Dahl and Hilary Mary Clayton, 2023, Body Condition Score in Danish Horses Related to Type, Use, and Training Level: Patterns, Risk, and Protective Factors

Rebecca Stærk Larsen, 2022, Managing Equine Body Condition with Forage Analysis

https://ker.com/equinews/overweight-horses-much-hay-little/  

Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä