0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Hevosten ravitsemus ja nivelten toiminta

Nykyaikainen hevonen käyttää kehoaan eri tavalla. Se seisoo tyypillisesti enemmän karsinassa, ja kun se liikkuu harjoituksissa ratsastajan kanssa tai ilman, se tapahtuu aivan eri tahtiin ja useammilla pienillä ratsastusteillä kuin miten se liikkuisi luonnossa.

Hevonen on niin sanottu laiduntaja. Tämä tarkoittaa, että luonnossa se kulkee kävellen pitkiä matkoja etsiessään ravintoa ruohon, yrttien, kuoren, pensaiden ja muun kuitumaisen materiaalin muodossa.

Hevonen on siis luotu liikkumaan hitaasti, mutta kulkemaan pitkiä matkoja. Luonnossa nivelille kohdistuisi suurempi rasitus vain, jos hevonen joutuisi pakenemaan petoa tai puolustautumaan taistellessaan muiden hevosten kanssa.

Nykyaikainen hevonen käyttää kehoaan eri tavalla. Se seisoo tyypillisesti enemmän karsinassa, ja kun se liikkuu harjoituksissa ratsastajan kanssa tai ilman, se tapahtuu aivan eri tahtiin ja useammilla pienillä ratsastusteillä kuin miten se liikkuisi luonnossa.

Siksi ei ole harvinaista, että hevonen kokee jossain elämänvaiheessa nivelten ja jänteiden ylikuormittumista, mikä voi saattaa sen toimintakyvyttömäksi joko joksikin aikaa tai loppuelämäkseen. Vammat voivat yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että hevonen on siirrettävä pois käytöstä.

Nivelten ja jänteiden hoito voi olla ratkaisevan tärkeää hevosen kestävyydelle ja sille, että iäkkäämpi hevonen voi jataka uraa ilman vammoja.

Hevosen nivelien ja jänteiden terveydestä voi huolehtia monin tavoin. Käytönnössä käytetään muun muuassa laser-, lämpö- tai kylmähoitoa, ravitsemusta sekä eläinlääkärien antamia injektiohoitoja.

Tässä keskitymme siihen, kuinka ravitsemus voi olla ratkaisevassa roolissa hevosen nivelterveydessä.

 

 

Nivelen rakenne

Ravitsemuksen merkityksen ymmärtämiseksi aloitetetaan nivelrakenteesta.

Nivel määritellään alueeksi, jossa kaksi luuta kohtaavat toisensa. Se voi olla esimerkiksi selkärangan nikamien välissä, polvi- tai lonkanivelissä. Luun päät ovat nivelruston peitossa, jotta ne voivat liukua helposti toistensa yli liikkeen aikana. Nivelruston välissä oleva nivelneste on kapseloitunut nivelkapseliksi.

Nivelneste on erittäin ravintorikasta ja rakenteeltaan erittäin sileää. Tämä tarkoittaa, että se suojaa niveltä sekä varmistaa hyvän liukumisen luurustojen välillä että vaimentaa osan iskusta, jotka kohdistuvat hevoseen niveliin kovan rasituksen aikana.

Nivelnesteen tehtävänä on toimittaa nivelrustolle ravintoaineita, jotta se voi ylläpitää ja korjata vaurioitunutta kudosta. Nivelnesteessä on runsaasti proteiineja, entsyymejä ja glykosaminoglykaaneja (GAG), jotka ovat tärkeitä nivelruston rakenteellisia komponentteja ja vastaavat nivelnesteen koostumuksesta.

Haasteita voi esiintyä itse nivelessä, mutta myös ympäröivissä rakenteissa, kuten jänteissä, nivelsiteissä, luissa ja nivelkapseleissa. Haasteet luovat tällöin tilanteen, jossa kudokseen kertyy paljon hajottavia entsyymejä ja hormoneja. Tämä tuhoaa glykosaminoglykaanit, jolloin nivelneste menettää suojaavan ja ravitsevan rakenteensa.

Nivelrusto ei saa tällöin tarvittavia ravintoaineita säilyttääkseen imu- ja liukuominaisuutensa.

Kuitenkin pysyvien ongelmien aiheuttamiseksi tarvitaan yleensä enemmän kuin yksi altistustapa. Mutta ei ole epätavallista nähdä nivelongelmia kovasti työskentelevillä hevosilla tai hevosilla, jotka liikkuvat usein kovilla alustoilla.

 

RAVITSEMUS nivelille

Jotta ravintoaineilla olisi vaikutusta hevosen nivelterveyteen, on tärkeää, että nivelravintolisä on koostettu siten, että se imeytyy optimaalisesti suolistossa, kulkeutuu verenkierron mukana ja päätyy nivelnesteen kautta niveleihin. Nivelnestettä on “ruokittava”, jotta se voi tarjota ravintoa koko nivelrakenteelle.

Siksi on tärkeää, että valittu tuote on laadukas ja että siihen liittyy tieteellistä näyttöä. Ei riitä, että tuote koostetaan ainesosista, joilla jokaisella on osoitettu olevan vaikutusta. Kun eri ainesosia yhdistetään, voi syntyä synergistisiä vaikutuksia (ainesosat, jotka toimivat paremmin yhdessä kuin erikseen) tai antagonistisia vaikutuksia (ainesosat, jotka estävät toistensa vaikutusta).

Nivelravinteissa tyypillisesti käytetyt aktiiviset ainesosat ovat aineita, jotka jo löytyvät nivelnesteestä ja -rustossa, tai ne ovat antioksidantteja. Näitä ovat esimerkiksi glukosamiini, kondroitiini, MSM (metyylisulfonyylimetaani), hyaluronihappo, hydrolysoitu kollageeni ja omega-3-rasvahapot. Lisäksi lisätyt hivenaineet, kuten mangaani, kupari ja sinkki, sekä C-vitamiini toimivat kaikki antioksidantteina.

Käymme tässä läpi näitä ainesosia, jotta saat käsityksen siitä, miksi ne voivat edistää hevosesi nivelterveyttä.

 

Glukosamiini

on yleisin nivelravinteista löytyvä aine. Kuitenkin se on aine, jota keho itse asiassa tuottaa glukoosista!

Saatat tunnistaa sen nimen nivelnesteen sisältämästä glykosaminoglykaaneista. Elimistö käyttää glukosamiinia muodostaakseen esimerkiksi glykosaminoglykaaneja ja proteoglykaaneja. Nämä kaksi ainetta toimivat rakennusaineina nivelruston kollageenissa.

Glukosamiini esiintyy eri muodoissa. Voit törmätä sekä glukosamiinihydrokloridiin että glukosamiinisulfaattiin. Molemmat näistä uutetaan usein eläinperäisistä lähteistä, kuten ravuista, hummereista tai katkaravuista sekä viherhuulisimpukoista. Glukosamiinihydrokloridi on väkevämpää ja vakaampaa, mutta näyttää siltä, että molemmilla on samanlainen biologinen vaikutus.

Glukosamiinilla on myös positiivinen vaikutus nivelruston rakenteeseen, jonka ansiosta glukosamiini voi parantaa nivelten liikkuvuutta.

Glukosamiinin haasteena on kuitenkin sen suhteellisen alhainen biologinen hyötyosuus, jos mitataan sen pitoisuutta verestä. Aineen on kuitenkin osoitettu kertyvän rustoon ja sitä voidaan havaita nivelnesteessä jopa 12 tuntia sen jälkeen, kun hevonen on nauttinut sitä rehun mukana. Uusimmat tutkimukset viittaavat myös siihen, että glukosamiinia kertyy suurempina pitoisuuksina ongelmaniveliin kuin normaaleihin niveliin.

Glukosamiinia syötettäessä on kuitenkin oltava kärsivällinen. Vaikka nivelnesteessä muutokset voivat näkyä nopeasti, glukosamiinia on annettava vähintään 4 viikon ajan, ennen kuin kaikki hyödylliset vaikutukset ilmenevät.

 

Kondroitiinisulfaatti

on tärkein glykosaminoglykaani (GAG), jota löytyy proteoglykaaneista nivelrustossa.

Ongelma-niveleissä havaitaan proteoglykaanien määrän vähentyminen. On olemassa teorioita siitä, että kondroitiinisulfaatti estää tiettyjen nivelrustoon liittyvien entsyymien vaikutusta.

Kondroitiinisulfaattia voidaan tuottaa synteettisesti, tai sitä voidaan eristää naudan- tai hainrustosta.

 

Hyaluronihappo

(HA) on nivelissä ja muissa kehon sidekudoksissa luonnostaan esiintyvä aine. Sitä tuotetaan niveltä ympäröivässä kalvossa, ja se on aine, joka vastaa nivelnesteen rakenteesta ja voiteluominaisuuksista. Lisäksi hyaluronihappo edistää nivelruston iskunvaimennusominaisuuksia toimimalla proteoglykaanien rakennusaineena.

 

Metyylisulfonyylimetaani (MSM) ja metioniini

ovat kaksi komponenttia, jotka ovat hyvin erilaisia, mutta joilla on yksi yhteinen tekijä: niiden rikkipitoisuus.

Rikkillä on merkittävä ominaisuus toimiessaan katalysaattorina glukosamiinin muuttamisessa glykosaminoglykaaniksi sekä kollageenisynteesissä, mikä vahvistaa sidekudosta ja nivelrustoa.

Metioniini on rikkipitoinen aminohappo, joka sisältää tärkeää rikkiä ja muuntuu elimistön sidekudoksessa S-adenosyylimetioniiniksi. Tätä yhdistettä on käytetty menestyksekkäästi ihmisten kliinisssä kokeissa, joissa se on osoittautunut erittäin tehokkaaksi nivelongelmiin. Valitettavasti S-adenosyylimetioniini on melko kallista, mutta metioniini ei ole. Siksi metioniini on ainesosa, jota usein esiintyy nivelravinteissa.

MSM on erittäin rikkipitoinen aine, joka kuljettaa rikkiä siten, että hevosen on helppo hyötykäyttää sitä elimistössään. Tämän vuoksi sillä on erinomainen vaikutus hevosen omaan glukosamiinin ja kollageenin tuotantoon.

Valitettavasti ei kuitenkaan vielä ole saatavilla tietoja siitä, kuinka paljon MSM:ää hevonen tarvitsee saavuttaakseen tämän vaikutuksen, tai onko MSM:llä suojaavaa vaikutusta nivelrustoon.

 

 

Mineraalit kupari, sinkki ja mangaani

ovat kolme hivenainetta, joilla on myös tärkeä merkitys hevosen nivelterveydelle.

Sinkki on muun muassa osa yli 70:tä hevosen elimistön entsyymiä, ja se on tärkeä edellä mainitun kollageenin muodostumiselle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläimillä sinkin puute, johtaa ruston ja kollageenin kehityksen heikkenemiseen.

Kuparin on osoitettu olevan välttämätöntä kollageenin stabiloivien sidosten muodostumiselle, mikä on tärkeää nivelten lujuuden ja kimmoisuuden kannalta.

Mangaani puolestaan osallistuu glykosaminoglykaanin synteesiin sekä ruston korjaamiseen ja ylläpitoon. Erityisen nuorilla hevosilla nähdään korkea manganin tarve. Myös kollageenisynteesi on riippuvainen mangaanista.

Kuten kuvattu, nivelnesteen ja nivelruston muodostavien eri komponenttien tuotanto ei ole vain kaksi ainetta yhdessä. Monia ravintoaineita kuluu, jotta prosessit sujuisivat moitteettomasti. Siksi on tärkeää, että mainitut kivennäisaineet ovat mukana hevosellesi valitsemassasi nivelravinteessa.

 

C-vitamiini

on myös tärkeä osa nivelravintolisiä. Se toimii voimakkaana antioksidanttina, joka poistaa solujen prosesseista vapaat radikaalit. Tutkimukset osoittavat, että vapaat radikaalit ovat yleensä runsaampia ongelmanivelistä, ja ne voivat vahingoittaa kollageenia ja proteoglykaaneja. Lisäksi C-vitamiinilla on useita tehtäviä kollageenin muodostumisessa.

On kuitenkin vain vähän tietoa siitä, kuinka suuret C-vitamiinimäärät ovat rehussa merkityksellisiä, vai onko sillä lainkaan merkitystä. Tämä johtuu siitä, että hevoset tuottavat C-vitamiinia itse ja yleensä riittävästi.

 

Omega-3-rasvahapot

eivät suoraan osallistu nivelten komponentteihin, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä on hämmästyttävä vaikutus vaurioituneiden soluseinien suojaamiseen ja korjaantumiseen.

Näissä tutkimuksissa on keskitytty EPAan ja DHA:han, joiden on osoitettu muun muassa lisäävän hevosten askelpituutta. EPA ja DHA ovat omega-3-rasvahappojen eri muotoja, joita saadaan puhtaina muotoina merestä peräisin olevista lähteistä, kuten rasvaisista kaloista. Hevosen elimistö muuntaa myös jossain määrin ALA:ta eli esimerkiksi pellavansiemenistä saatavia omega-3-rasvahappoja tärkeiksi EPA- ja DHA-omega-3-rasvahapoiksi.

 

 

Hain-, naudanrusto ja viherhuulisimpukka

ovat eläinperäisiä aineita. Ne ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi. Hain- tai naudanrusto ja viherhuulisimpukat ovat luonnollisia kondroitiinisulfaatin lähteitä.

Viherhuulisimpukkauutetta on monissa nivelravinteissa, koska se sisältää useita hyödyllisiä aineita, kuten glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, proteiineja, mineraaleja ja omega-3-rasvahappoja.

 

Miksi ja million hevosille voidaan antaa lisäravinteita?

Voit antaa nivelravinteita hevosellesi sekä ennaltaehkäisevästi että ongelmien yhteydessä.

Kun lisäravinteita annetaan ongelmien yhteydessä, sillä yritetään auttaa hevosta toipumaan nopeammin.

Nivelravinteita voidaan antaa myös ennaltaehkäisevästi rasitustilanteissa. Kyseessä voi olla huippusuorituskykyinen hevonen tai hevonen, joka kävelee päivittäin hyvin kovilla alustoilla.

Riippumatta siitä, mistä syystä annat nivelravinnetta, on tärkeää varmistaa, että tuote on korkealaatuinen ja testattu sekä valita tuote, jossa annettujen ainesosien määrä on riittävän suuri saadakseen aikaan vastinetta – muuten se on rahan tuhlausta.

 

  1. Pearson, »Low quality of evidence for glucosamine-based nutraceuticals in equine joint disease: review of in vivo studies.,« Equine Veterinary journal, pp. 41 (7): 706-12, 2009.
  2. J. Geor, Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance., Saunders, Elsevier, Edinburgh, 2013.
  3. Meulyzer, »Joint inflammation increases glucosamine levels attained in synovial fluid following oral administration of glucosamine hydrochloride,« Osteoarthritis and Cartilage, pp. 17, 228-234, 2009.
  4. Andreassen, »Changes in concentrations of haemostatic and inflammatory biomarkers in synovial fluid after intra-articular injection of lipopolysaccharide in horses,« BMC Veterinary Research, p. 13: 182, 2017.
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Hyönteissuihke – mikä oikeasti toimii?

Usein käytetään erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmää, kuten laventelia, sitronellaa, sitruunaeukalyptusta ja teepuuöljyä. On kuitenkin tärkeää mainita, että hyönteiset käyttävät hajuaistiaan, joten karkotteet eivät vaikuta hyönteisiin, kuten paarmaan, joilla ei ole hajuaistia.

Læs indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä