0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Ihonmuutokset hevosilla – mitä teen?

Hevosen ihon ja karvan kunto kertoo eniten hevosen ravitsemustilasta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota poikkeavuuksiin.

Olet ehkä kokenut sen, ehkä et. Mutta todennäköisyys sille, että olet jossain määrin kohdannut hevosen, jolla on jokin ihonmuutos, on suuri! Ainakin meidän neuvontamme saa tähän aikaan vuodesta useita kysymyksiä aiheesta.

Mutta miten nämä ihonmuutokset ilmenevät?

Ihonmuutoksilla tarkoitamme kaikenlaisia poikkeavuuksia ihossa ja karvassa.

Hevosen ihon ja karvan kunto kertoo eniten hevosen ravitsemustilasta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota poikkeavuuksiin.

Normaalisti haluamme joustavan, terveen ihon, joka on peitetty tasaisella, kiiltävällä ja hyvävärisellä karvapeitteellä ilman karvan päiden haurastumista, karvatuppoja ja muita epätasaisuuksia karvassa.

 

Muutokset kuten:

  • voimakas hilseily
  • ihon kuoriutuminen
    • Esimerkiksi vartalossa
    • Kavioissa
    • Päässä
    • Tai jaloissa
  • Suuria esiin nousevia kyhmyjä ja kovettumia

ovat niitä, mitä kutsutaan ihonmuutoksiksi. Ihonmuutokset voivat olla kuivia, vuotavia ja/tai kutisevia riippuen siitä, kuinka paha se on tai mikä sen aiheuttaa.

Mutta mitä voit tehdä asialle?

Ensinnäkin on tärkeää yrittää löytää syy, jotta et hoida ja muuta hevosesi hoitoa ilman hyvää tulosta.

Eläinlääkäri voi olla hyvä yhteistyökumppani tarkistamaan, sisältääkö veri tarvittavat kivennäisaineet.

 

Usein syynä ovat kuitenkin ravinnepuutokset ja epätasapainot. Se voi olla esimerkiksi sinkin puutos tai proteiinin puute, joka pitää ihon ehyenä ja joustavana. Myös immuunijärjestelmä voi olla heikentynyt, mikä voi johtaa siihen, että iho ja karva ovat herkempiä vaurioille ja huonontuvat. Elimistö käyttää kaikki voimavaransa immuunijärjestelmän tukemiseen, minkä seurauksena ihon eheys voi heikentyä.

 

Siksi on hyvä tarkastella hevosesi ruokintasuunnitelmaa selvittääksesi, voiko se olla ihonmuutosten syynä.

Tarkastelemme esimerkiksi hevosesi proteiinin saantia

 

Tässä yhteydessä sekä päivittäinen määrä että proteiinin/aminohappojen laatu ovat tärkeitä. Välttämättömiä aminohappoja on oltava riittävästi, jotta hevosen elimistö – lihakset, iho ja karva – voi toimia optimaalisesti.

500 kg painava hevonen tarvitsee ylläpidossa 700 g raakaproteiinia päivässä ja lisäksi 24 g lysiiniä päivässä saadakseen proteiinit täytetyksi.1

Karkearehuanalyysi olisi optimaalinen työkalu. Erityisesti kun huomaamme proteiinipitoisuuden karkearehussa laskevan, ja siksi proteiinia on etsittävä muualta ruokintasuunnitelmasta.

Ei ole harvinaista, että karkearehun analyysissä on 60 g raakaproteiinia per kg kuivapainoa. Jos hevonen kuluttaa vähintään 1,5 kg kuivapainoa per 100 kg hevosta, se saa vain 450 g raakaproteiinia ruokintasuunnitelmasta. Sinun on siis löydettävä loput 250 g muista rehuista.

Tämä onnistuu vajaalla kilolla Performance Fiber High Protein -valkuaisrehua päivässä, sillä se sisältää 260 g raakavalkuaista kiloa kohti.

 

Seuraavaksi arvioidaan kivennäisaineet, niiden välinen tasapaino ja etenkin kivennäisaineiden lähteet – ovatko ne epäorgaanisia, orgaanisia vai liposomaalisia.

Erityisesti sinkki on erittäin tärkeä ihon ja karvan toiminnalle

Jos ruokit hevostasi epäorgaanisella sinkillä, kuten sinkkioksidilla tai sinkkisulfaatilla, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että ne imeytyvät hyvin huonosti ja kilpailevat imeytymisestä raudan ja kuparin kanssa.

Siksi voi olla eduksi valita rehutuotteita, joissa on orgaanista tai liposomaalisesti sidottua sinkkiä, koska sen imeytyminen on paljon parempaa ja imeytymismekanismi on erilainen, joten yksittäiset kivennäisaineet eivät kilpaile keskenään.

Orgaaniset sinkkiähteet tunnistaa ”kelaatin” sukunimestä ja liposomaalisesti sidotut kivennäisaineet siitä, että niitä kutsutaan etiketissä lipsomaalisiksi. Ja juuri tällaisia mineraaleja löydät St Hippolyten tuotteista.

 

Kun nämä parametrit ovat kunnossa, voi olla hyödyllistä tukea immuunijärjestelmää erilaisista yrteistä saatavilla niin sanotuilla sekundaarisilla kasviaineilla ja antioksidanteilla.

Nämä aineet auttavat immuunijärjestelmää torjumaan hevosen elimistössä olevia ei-toivottuja aineita, kuten vapaita radikaaleja.

 

Hevosen ruokavalioon voi harkita sisällytettäväksi seuraavia yrttejä

  • Ashwagandha
  • Ginseng
  • Propolis

On kuitenkin tärkeää, ettet käytä yrttejä yksittäin, vaan valitset joko lisäravinteita tai rehutuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu tukemaan immuunijärjestelmää. Esimerkiksi AstraVital LIQUID tai Hippomun forte voivat olla hyviä vaihtoehtoja.

 

Muutosten ruokintasuunnitelmassa näkyminen hevosen ihossa ja karvassa voi kuitenkin viedä aikaa. Siksi voi olla hyödyllistä tukea hevostasi ulkoapäin hyvillä luonnollisilla hoitotuotteilla. Erityisesti jos hevosesi kärsii kutinasta, hyvien hoitotuotteiden käyttö voi olla hyödyllistä.

Kestää kuitenkin aikaa, ennen kuin muutokset rehusuunnitelmassa näkyvät hevosen ihossa ja turkissa. Siksi voi olla eduksi tukea hevosta ulkoapäin hyvillä luonnonmukaisilla hoitotuotteilla. Varsinkin jos hevosesi kärsii myös kutinasta, voi olla hyödyllistä lievittää sitä hyvillä hoitotuotteilla.

Kehäkukka, Neemin lehti ja maksaruoho ovat kolme yrttiä/kasvia, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi helpottamaan ihomuutoksia. Ne auttavat sekä ihon uudistumisessa että muutosten lievittämisessä.

Löydät niitä Relax BioCare -sarjan DermiGard Spray-, Pastern Liquid- ja Zem Lotion-valmisteista.

 

Tarvitsetko neuvontaa hevosesi ruokintasuunnitelmasta?

Ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen asiantuntijaasi suoraan tai täytä ruokintasuunnitelmalomakkeemme.

 

1 Den Store Foderbog by Nanna Luthersson, 2004, 1 painos, 1 painosmäärä

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä