Optimoidaksemme hevosen suorituskyvyn ja varmistaaksemme sen hyvinvoinnin ilman harjoittelussa tapahtuvia taukoja, on välttämätöntä, että hevosen immuunijärjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Hevosen keho on varustettu erilaisilla suojajärjestelmillä, jotta ulkoiset haasteet, kuten infektiot, virukset ja ei-toivotut bakteerit voidaan pitää loitolla. Näihin järjestelmiin kuuluvat karvapeite, iho ja limakalvot, kyynelneste, mahahappo, imusolmukkeet ja tietenkin verisolut, jotka taistelevat jatkuvasti erilaisia haasteita vastaan pitääkseen kehon tasapainoa yllä.
Iho ja karvapeite: muodostavat hevosen uloimman suojan. Ne muodostavat tiiviin ja vedenpitävän suojan ja pitävät vieraat elementit poissa hevosesta. Kuitenkin, jos hevosella on haavoja tai ruhjeita, voivat bakteerit päästä hevosen elimistöön.
Limakalvot
Ruuansulatuskanavaa, hengitysteitä, virtsateitä ja sukuelimiä peittävä ohut solukerros, jonka päällä on sitkeää limaa, joka estää pölyn ja mikrobien pääsyn elimistöön. Hengityselinten limakalvoissa on myös värekarvoja, joiden tehtävänä on poistaa yskien hengitysteihin joutuneita vieraita hiukkasia ja pölyä ulospäin.
Mahahappo
Toimii eliminoimalla mikro-organismeja, jotka pääsevät hevosen syömän karkearehun ja ruohon kautta vatsaan.
Kehonesteet, kuten kyynelneste ja sylki
sisältävät antibakteerisia entsyymejä, jotka voivat vähentää infektioriskiä.
Nyt hevosen verisoluihin
Ne koostuvat sekä valkosoluista että punasoluista. Punasolujen tehtävänä on kuljettaa happea verisuonissa, kun taas valkosolut muodostavat verisolujen immuunipuolustuksen. Niiden tehtävänä on tuhota taudinaiheuttajia eli bakteereita ja viruksia. Valkosolut seuraavat kemiallista signaalipolkua ja kulkeutuvat sitä kautta tulehduspaikalle.
Hevosen immuunipuolustus on monimutkaisempi kuin mitä olemme tässä käsitelleet.
Joskus immuunijärjestelmä ei toimi toivotusti. [1]
Se voi olla liian aktiivinen ulkoisia vaarattomia aineita tai hevosen omia soluja vastaan, mutta samalla voidaan kokea immuunijärjestelmä heikkeneminen tai vastustuskyky voi heikentyä ulkoisille aineille. Näin tapahtuu erityisesti silloin, jos hevoseen kohdistuu stressiä eri syistä tai jos ruokinta ei ole tyydyttävää.
Voit siis tukea hevosesi immuunijärjestelmää monipuolisella ja tasapainoisella ruokimalla. Seuraavat asiat voivat auttaa kehon immuunijärjestelmää:
Sekundaariset fytokemikaalit (=toissijaiset kasviaineet)
Sekundaariset fytokemikaalit ovat kasvin väri-, haju- ja makuyhdisteitä, ja niillä on monenlaisia vaikutuksia aineenvaihduntaan ja immuunijärjestelmään. Niiden sanotaan suojaavan ja vahvistavan immuunijärjestelmää, ja niillä on itse asiassa myönteinen vaikutus verensokeritasoihin.
Erityisesti on kuitenkin korostettava lukuisten sekundaaristen kasviaineiden antioksidanttivaikutusia.
Yksi esimerkki tästä on beetakaroteeni. Punertava pigmenttiväriaine kuuluu karotenoidien suureen ryhmään. Nämä kasvipigmentit kykenevät neutraloimaan vapaita radikaaleja ja siten suojaamaan elimistön soluja vaurioilta.
Viinirypäleet ja muut hedelmä- ja vihanneslajit sisältävät suuria pitoisuuksia polyfenoleita, jotka tunnetaan antioksidanttisista ja suojaavista ominaisuuksistaan ja ovat tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnan kannalta.
Yrtit
Yrttien tiedetään lievittävän usein yliaktiivisesta immuunijärjestelmästä johtuvia hengitysteiden haasteita. Kasvit, kuten timjami, piparminttu, fenkoli, anis, ratamo, salvia ja sarviapilan siemen auttavat pitämään hengitystiet kosteina ja puhtaina. Näiden kasvien eteerisillä öljyillä on myönteisiä vaikutuksia, mutta myös niiden sisältämillä kasvien sekundaarisilla aineenvaihduntatuotteilla.
Valitettavasti nykyaikaisilla laidunmailla on yrttien biolognen monimuotoisuus vähäistä, joten lisäruokinta on järkevää.
Vahvistaa suoliston mikrobiomia
Hyvin toimiva suolisto on hevosen terveyden ja hyvinvoinnin perusta, sillä immuunijärjestelmä perustuu kirjaimellisesti suolistoon. Sanotaan, että jopa 70 % immuunijärjestelmästä on yhteydessä siihen. Sekä suolen pinnalla olevan suuren limakalvon kautta että mikrobiomin ja immuunijärjestelmän välisen erityisen yhteistyön ansiosta. Ja kuinka kiehtovaa onkaan, että elimistön immuunijärjestelmä ei reagoi negatiivisesti suolistomikrobiomiin, joka koostuu tuhansista erilaisista mikro-organismeista, joiden yhteispaino on useita kiloja.
Hevonen sulattaa heinä- ja karkearehun raakakuidut (selluloosaa, hemiselluloosaa ja ligniiniä, joka on vain osittain sulavaa) paksusuolessa mikro-organismien avulla. Herkän suolistoflooran häiriöt voivat nopeasti johtaa ruoansulatusongelmiin, kuten veden joutumiseen ulosteeseen, mikä voi johtaa B- ryhmän vitamiinien puutoksiin tai suoranaiseen nestehukkaan.
Ihanteellisissa olosuhteissa hevosen terve suolistofloora pystyy tuottamaan riittävät määrät B-ryhmien vitamiineja. Täydennysruokinta on tarpeen vain ruoansulatushäiriöiden tai pysyvästi epätasapainoisen ruokinnan yhteydessä. Suolistomikrobiston ja siten myös immuunijärjestelmän ylläpitoon on erityisen hyödyllistä käyttää riittävästi korkealaatuisia kuituannoksia sekä säännöllisesti syötettäviä mash-rehuja ja yrttejä, jotka tukevat ruoansulatusta ja suoliston eliöstöä.
Tämä vahvistaa ehdottomasti elimistön omaa puolustuskykyä.
Välttämättömät aminohapot ja omega-3-rasvahapot
Välttämättömiä aminohappoja ovat lysiini, metioniini, arginiini, isoleusiini, treoniini ja tryptofaani. Lysiinipitoisuus on ratkaisevan tärkeä uusien proteiinien rakentamisessa, esimerkiksi lihaskudosta rakennettaessa.
Luonnollisia lysiinin lähteitä ovat esimerkiksi soijapavut tai pellavansiemenet. Lysiinin puute voi näkyä lihasten kehittymättömyydessä. Lisäksi lysiini tukee immuunijärjestelmää puolustussolujen muodostamisessa, ja hevosesi hyvälaatuisten proteiinien saanti on tärkeää immuunijärjestelmän toiminnan kannalta.
Hevosen elimistö ei pysty tuottamaan tiettyjä rasvahappoja, ja siksi niitä olisi tarjottava riittävästi vahvan immuunijärjestelmän varmistamiseksi. Tämä on tärkeää erityisesti lisääntyneen stressin aikana, kuten lisääntyneen hyönteiskuormituksen aikana kevät- ja kesäkuukausina, kilpailukauden aikana, huonon karkearehun tai muiden haasteiden aikana.
Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä myös verenkierron kannalta, sillä ne voivat parantaa verenkiertoa. Ne Osana soluseinämiä ne osallistuvat myös aktiivisesti elimistön uudistumisprosesseihin. Kasviöljyistä pellavansiemenissä on eniten arvokkaita omega-3-rasvahappoja.
Vitamiinit ja hivenaineet
Kivennäisaineisiin kuuluvilla hivenaineilla on keskeinen rooli ihon ja limakalvojen vahvan suojan ylläpitämisessä, mikä tarkoittaa, että ne vaikuttavat jo täällä merkittävästi immuunijärjestelmään.
Lisäksi ne osallistuvat lukemattomiin aineenvaihduntaprosesseihin koentsyymien ja antioksidanttien muodossa. Esimerkiksi sinkin puute tekee hevosesta haavoittuvaisemman ja heikentää suolistosolujen uusiutumista.
A- ja E-vitamiinit toimivat antioksidantteina solujen suojaamisessa ja tukevat suoraa puolustusta ulkoisia mikro-organismeja vastaan vahvistamalla limakalvoja.
Erityisesti talvikuukausina ja siten myös aikaisin keväällä kannattaa kiinnitettää erityistä huomiota hivenaineiden ja vitamiinien tarpeen kattamiseen, jotta elimistön oma puolustusjärjestelmä saa kaikki tarvittavat aktiiviset tehoaineet. Tällöin MicroVital -kuuri voisi olla hevosellesi hyvä idea.
Oletko epävarma siitä, miten hevosesi immuunijärjestelmää voidaan parhaiten tukea? Ota meihin yhteyttä joko suoraan tai verkkosivuillamme olevan ruokintasuunnitelmalomakkeen kautta. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/om-infektioner/immunsystemet/