Valkosipuli on luultavasti yksi eniten keskustelua herättäneistä ainesosista hevosten ruokinnassa jo useiden vuosien ajalta. Kuitenkin myös sinimailanen ja oluthiiva ovat usein esillä. Valkosipuli on raaka-aine, jolla on NIIN monia positiivisia ominaisuuksia hevoselle, mutta jolla voi olla negatiivisia vaikutuksia, jos sitä nautitaan liikaa.
Ja niin on melkein kaiken kanssa. Kivennäisaineet ja vitamiinit ovat hevoselle tarpeellisia oikeissa määrin, mutta liika voi olla suorastaan myrkyllistä.
Mitä valkosipuli on ja miten se vaikuttaa hevosiin?
Valkosipuli kuuluu sipuliperheeseen, johon kuuluvat myös tavallinen sipuli, punasipuli, purjo ja salottisipuli muutamia mainitakseni.
Valkosipulin erityispiirre on, että siinä on runsaasti rikkiä sisältävää alliinia, ja kun se joutuu kosketuksiin ilman kanssa, esimerkiksi murskatessa tai pilkottaessa, se muuttuu allisiiniksi. Juuri tällä aineella uskotaan olevan monia myönteisiä vaikutuksia.
Itse asiassa valkosipulissa on 70 erilaista sekundaarista fytokemikaalia, joiden eri ominaisuuksia on tutkittu ihmisillä!
Valkosipulin ominaisuuksia, jotka tunnetaan ensisijaisesti hevosilla:
- keuhkojen toiminnan vahvistaminen
- immuunijärjestelmän vahvistaminen
- ruoansulatuskanavan suojaaminen
- edistää veren puhdistumista ja parantaa verenkiertoa
- voi toimia hyönteiskarkotteena
- ja paljon muuta!
Valkosipulin hyönteisiä karkottavaa vaikutusta ei ole vielä hyvin dokumentoitu hevosilla. Mutta lukemattomat hevosenomistajien kertomukset monista eri maista kuvaavat kuitenkin tätä vaikutusta hevosiin, joissa uskotaan, että valkosipuli onnistuu muuttamaan hevosen kehon hajua niin, että hevonen ei ole hyönteisiä kiinnostava kohde enää.
Hevosta häiritsevät hyönteiset kevät- ja kesäkuukausina.
Jos hevonen on vielä kevät- ja kesäkuukausien aikana hyönteisten kiinnostuksen kohteena, valkosipulin vaikutus vaikuttaa myös tällöin lieventämällä mahdollisesti ilmenevää reaktiota.
Valkosipulin liikakäyttö?
Kun valkosipulista puhutaan hevosille, se perustuu useisiin tutkimuksiin, joissa on tarkasteltu valkosipulin mahdollisia sivuvaikutuksia. Valkosipuli, joka kuuluu sipulikasvien perheeseen, sisältää myrkkyä nimeltään N-propyylidisulfidi. Ylimääräiset määrät tätä ainetta voivat vaikuttaa solujen kykyyn suojata hemoglobiinia punasoluissa, mikä voi johtaa anemiaan eli vähäverityyteen.
Alalla on tehty useita tutkimuksia. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 0,4 g painokiloa kohti (200 g 500 kg:n painoiselle hevoselle) aiheuttaa haasteita. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että 32 mg painokiloa kohti (vastaa 16 g 500 kg:n painoiselle hevoselle päivässä) voi aiheuttaa haasteita.
Mutta jos tarkasteleme NRC:tä, joka on hevosten tavallinen ruokintastandardi, he toteavat, että asian arvioimiseksi tarvitaan lisää tutkittua tietoa. Mutta pitkällä aikavälillä ruokinta 15 mg painokiloa kohden (vastaa 7,5 g 500 kg painavalle hevoselle) ei pitäisi normaalioloissa olla mitään haitallisia vaikutuksia hevosille.
Olemme käyttäneet valkosipulia St Hippolytin rehuissa jo vuosia sen hämmästyttävien ominaisuuksien vuoksi. Määrä ei pääse lähellekään haasteellisia määriä, jos noudatat tuotteiden ruokintaohjeita, mutta lisäämämme määrä riittää saamaan valkosipulin hyvät vaikutukset hevosille.
Jos haluat antaa hevosellesi kaikki valkosipulin hyödyt ja erityisesti kohdistaa hyönteisten haluun lähestyä hevostasi, voimme suositella Knoblizemia! Siinä valkosipuli on yhdistetty useisiin yrtteihin ja hyviin öljyihin.
Etkö ole varma, sopiiko se hevosellesi? Ota meihin suoraan yhteyttä tai täytä verkkosivuillamme oleva ruokintasuunnitelmalomake, niin palaamme asiaan viikon sisällä.
Dr. Eberhard Moll
https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/