0 0,00
0 0,00
Tilaukset lähetetään maanantaina ja torstaina.
Ilmainen toimitus yli 800 kg painaville ostoksille
Turvallinen maksu luottokortilla

Ruohosipuli, timjami ja valkosipuli – mitä ominaisuuksia näillä yrteillä on tarjota hevoselle?

Vaikka hevosten vitamiit ja kivenäisaineet ovat tärkeitä perusasioita ruokinnassa, on olemassa muiitakin ainesosia ja raaka-aineita, jotka vaikuttavat merkittävästi hevosten hyvinvointiin. Näillä aineksillä voi olla ratkaiseva vaikutus hevosten terveyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Hevosen rehun koostumukseen perehtyminen on meille aina jännittävää!

Vaikka hevosten vitamiit ja kivenäisaineet ovat tärkeitä perusasioita ruokinnassa, on olemassa muiitakin ainesosia ja raaka-aineita, jotka vaikuttavat merkittävästi hevosten hyvinvointiin. Näillä aineksillä voi olla ratkaiseva vaikutus hevosten terveyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tänään perehdymme hevosille tarkoitettuihin ainesosiin valkosipuliin, ruohosipuliin ja timjamiin.

Olemme jo puhuneet valkosipulista kokonaisen viestin verran, mutta tiivistämme sen tämän tekstin lopussa.

 


 

Ruohosipuli

Aloitetaan tästä ehkä ei niin tunnetusta, vaikkakin hyvin laajalle levinneestä ja yleisestä yrtistä; ruohosipuli.

Ruohosipuli kasvaa luonnonvaraisesna aurinkoisella rannikkoseudun kallioilla ja muualla Suomessa puutarhoissa . Se on monivuotinen maustekasvi.

Lehdet ovat putkimaiset, pitkänomaiset ja teräväkärkiset. Kukat puhkevat pitkän varren päähän toukokuusta syyskuuhun, ja siemenet leviävät tuulen mukana tai ohikulkevien ihmisten/eläinten poimimina.

Lehdet sisältävät erilaisia sakkarideja ja lima-aineita (jopa 11 %). Kasvi sisältää myös paljon kitkeriä aineita, tanniineja, saponiineja, C-vitamiinia ja kivennäisaineita.

Se tunnetaan kansanlääketieteessä toimivanana yskänlääkkeenä, diureettisista ominaisuuksistaan sekä kyvystään rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Siksi se on hevosille yrtti, joka tukee hyvin liman poistumista hengitysteistä ja rentouttaa hengitystiealuetta.

Hevoset rakastavat sitä sekä tuoreena että kuivattuna.

 


Timjami

Timjami on keittiössä tuttu yrtti moniin erilaisiin ruokiin. Se on 20-50 cm korkea pensas, jolla on hieman puumaiset varret ja erittäin kauniit vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat.

Sen lisäksi, että timjami maistuu hyvältä ja tuoksuu upealta, se sisältää valtavan määrän erilaisia vaikuttavia aineita, jotka voivat hyödyttää hevosta monilla eri alueilla.

Kuitenkin lehtiä ja siten kasvin ei-puumaisia ​​osia on käytettävä.

Puutarhatimjami sisältää erilaisia eteerisiä öljyjä (karvacrol, cymol, borneol), tanniineja, flavonoideja ja glykosideja.

Timjamin luonnoliset eteeriset öljyt vaikuttavat erityisesti rentouttavasti hevosen keuhkoputkiin. Lisäksi ne rauhoittavat tehokkaasti hevosen suolistoa sekä erityisesti vähentää turvotuksia.

Yrtit ovat usein erinomaisia immuunijärjestelmän tukemisessa niiden korkean flavoinoidipitoisuuden ansiosta.

Se on siis yrtti, josta on hevosellesi ehdotonta hyötyä.

Se on myös yrtti, jota hevosesi rakastaa riippumatta siitä, tarjoatko sitä kuivana vai tuoreena.

 


 

Valkosipuli

Valkosipuli on luultavasti yksi eniten keskustelua herättäneistä hevosten ravintoainesosista jo vuosien ajan.

Valkosipuli kuuluu sipuliperheeseen, johon kuuluvat myös mm. tavallinen sipuli, punasipuli, purjo ja salottisipuli.

Valkosipulin erityispiirre on, että siinä on runsaasti rikkiä sisältävää alliinia, ja kun se joutuu kosketuksiin ilman kanssa, esimerkiksi murskatessa tai pilkottaessa, se muuttuu allisiiniksi. Juuri tällä aineella uskotaan olevan monia myönteisiä vaikutuksia.

 

Valkosipulin ominaisuuksia, jotka tunnetaan ensisijaisesti hevosilla:

  • keuhkojen toiminnan vahvistaminen
  • immuunijärjestelmän vahvistaminen
  • ruoansulatuskanavan suojaaminen
  • edistää veren puhdistumista ja parantaa verenkiertoa.
  • voi toimia hyönteiskarkotteena

 

Kun valkosipulista puhutaan hevosille, se perustuu useisiin tutkimuksiin, joissa on tarkasteltu valkosipulin mahdollisia sivuvaikutuksia. Sipuliperheeseen kuuluvana valkosipuli sisältää toksiinia nimeltä N-propyylidisulfidi. Liiallinen määrä tätä ainetta vaikuttaa siihen, miten solu pystyy suojaamaan punasolujen hemoglobiinia, mikä voi johtaa anemiaan.

Johtopäätöksenä voidaan kuitenkin todeta, että 15 mg:n annostelulla painokiloa kohti (vastaa 7,5 g:aa 500 kg:n painoiselle hevoselle) ei pitäisi normaalioloissa pitkälläkään aikavälillä olla haitallisia vaikutuksia hevosiin.

Ei riitä, että ajattelet yksittäisten ainesosien vaikutusta hevoseesi. On tärkeää tarjota hevosellesi tasapainoinen ruokavalio, jossa eri ainesosat tukevat toisiaan optimaalisesti. Siksi olemme kehittäneet tuotteita, jotka sisältävät monimuolisesti huolella valittuja ja yhteen sovitettuja ainesosia, jotka tukevat hevosesi hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

 

Jos olet epävarma, miten hevostasi voidaan parhaiten tukea, ota yhteyttä meihin, niin keskustellaan tarkemmin hevosesi ruokinnasta.

Ota yhteyttä paikalliseen konsulttiisi tai täytä verkkosivuillamme oleva ruokintasuunnitelmalomake. Otamme sinuun yhteyttä viikon kuluessa.

 

https://naturekspeditionen.dk/wp-content/uploads/2021/09/Postkort_uden-beskaeringsmaerker-1.pdf

https://medicineplants.wordpress.com/planter/planter-v/vejbred-lancetbladet-plantago-lanceolata-og-glatbladet-plantago-major/

Hestens Husapotek (1. udgave, 1. oplag 1999), Dr med. Vet. Jürgen Bartz,

https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/

Dr. Eberhard Moll

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Sisällysluettelo

Relaterede indlæg
Ostoskori
Your cart is emptyTilbage til shop
Hae tuotetta tai artikkelia
Search
Hippolyt logo
Jälleenmyyjän kirjautuminen

Kirjaudu sisään alla olevilla kirjautumistiedoillasi

Onko ongelmia? Ota yhteyttä